Elhunyt Phil Hill, amerikai versenyzőlegenda - F1VILÁG.HU

Elhunyt Phil Hill, amerikai versenyzőlegenda

HIRDETÉS

A máig egyetlen amerikai születésű Forma-1-es világbajnok, Phill Hill csütörtök éjszaka, hosszas betegeskedés után elhunyt az egyik kaliforniai kórházban. Hill 81 évet élt, és súlyos Parkinson kórban szenvedett.

A máig egyetlen amerikai születésű Forma-1-es világbajnok, Phill Hill csütörtök éjszaka, hosszas betegeskedés után elhunyt az egyik kaliforniai kórházban. Hill 81 évet élt, és súlyos Parkinson kórban szenvedett.

Phill Hill a Ferrari színeiben első amerikaiként szerezte meg a bajnoki címet a Forma-1-ben, még 1961-ben, amit később csak Mario Andretti tudott megismételni, ám utóbbi nem Amerikában született.

“Ez egy szomorú nap” – mondta Carroll Shelby, Hill jó barátja az LA Times-nak adott nyilatkozatában. “Phil egy kiváló versenyző volt, kivételesen érezte az autót, és specialitása a hosszú távú versenyzés volt.”

Hill 1927. április 20-án Floridában, Miamiban látta meg a napvilágot. Családja nem sokkal később Kaliforniába, Santa Monicába költözött, és ez az állam lett a hazája.

Üzleti tudományokat tanult az egyetemen, ám soha nem diplomázott le, inkább a motorsportok felé vette az irányt, és szerelőként kezdett el dolgozni.

1958-ban a Ferrari színeiben debütált a Forma-1-ben, majd megszerezte első győzelmét Le Mans-ban, szintén az olaszokkal.

Összesen 48 versenyen indult a Forma-1-ben, és három futamgyőzelmet aratott. A megbízhatósági versenyeken is remekelt, háromszor nyerte meg a Le Mans-i 24 órás megmérettetést. 1967-ben vonult vissza az aktív versenyzéstől.

Ezt követően sem hagyta el a sportot, hosszú ideig dolgozott a Road & Track magazinnak, és Grand Prix túravezetőként is tevékenykedett. Folyamatosan járt Forma-1-es versenyekre, és mindig szívesen látott figura volt a paddockban.

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo pénteken közleményben reagált a borzalmas hírre, és emlékezett meg az 1961-es világbajnokról, aki elmondása szerint mindenkinek nagyon hiányozni fog a Forma-1-ben.

“Ahogy a Ferrari összes dolgozóját, engem is nagyon mélyen érintett Phil Hill halálának híre, aki oly sokat tett a Ferrariért” – mondta az elnök. “Phil bajnoki címet nyert csapatunknak 1961-ben, mellyel a sport történetének egyetlen amerikai születésű bajnokává avanzsált.”

Hirdetés

“Folyamatosan tartottam vele a kapcsolatot az elmúlt években, és már most tudom, hogy nagyon fog hiányozni a Ferrari iránti szenvedélye és rajongása.”

A Ferrari és a többiek bizonyára megemlékeznek majd az amerikai versenyzőről a jövő hétvégén megrendezésre kerülő Belga Nagydíjon.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!