Elindult a jelentkezés az új F1-es csapatok számára

Az FIA hivatalosan is megnyitotta a jelentkezést azon csapatok számára, akik újonnan kívánnak csatlakozni a Forma-1-hez.

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Mohammed Ben Sulayem már korábban is elmondta, hogy szeretné, ha új csapatok csatlakoznának a Forma-1-hez, most pedig közzétették azt a dokumentációt, amely arra szolgál, hogy az érintettek hivatalosan is jelezzék érdeklődésüket. 

Az FIA közleményében azt írja, szigorú pénzügyi és technikai elemzésen alapul majd a pályázatok értékelése, a kiválasztási folyamat során pedig a fenntarthatósági kritériumokat és a pozitív társadalmi hatást is figyelembe veszik majd. 

Hirdetés
 

A Nemzetközi Automobil Szövetség hivatalosan is elindította a jelentkezési folyamatot azon leendő csapatok számára, amelyek versenyképes szinten kívánnak részt venni a Forma-1-es világbajnokságon. Az FIA örömmel fogadja a szervezetek érdeklődését, amelyek komoly szándékkal indulnának az FIA Forma-1-es világbajnokságon“ – áll a közleményben. 

„Minden pályázó alapos átvilágításon megy keresztül. Az egyes pályázatok értékelése különösen a pályázó csapat tapasztalatára, emberi erőforrásaira, technikai képességeire és erőforrásaira terjed ki, valamint képességére, hogy megfelelő finanszírozást szerezzen és tartson fenn ahhoz, hogy versenyképes szinten vegyen részt a bajnokságban.“

Az FIA közleménye szerint a pályázó csapatoknak arról is számot kell adniuk, hogy hogyan terveznék elérni a Forma-1 által felállított fenntarthatósági kihívást, miszerint 2030-ra karbonsemlegesek szeretnének lenni. A Forma-1-es világbajnokság hosszú távú érdekeit szem előtt tartva minden érintett féllel közösen határozzák majd meg, hogy melyik pályázó istálló érdemes arra, hogy csatlakozzon a mezőnyhöz.

2026-ban egyébként az Audi csatlakozik az F1-es küzdelmekhez, ők azonban főleg motorszállítóként lesznek jelen, illetve kisebbségi részesedést vásároltak a Sauber csapatából.

„Az FIA Forma-1-es világbajnokság növekedése és vonzereje soha nem látott szinten van. Az FIA úgy véli, hogy a feltételek megfelelőek a kritériumoknak eleget tevő érdekelt felek számára, hogy hivatalosan is kifejezhessék érdeklődésüket a bajnokságban való részvétel iránt“ – nyilatkozta Ben Sulayem, az FIA elnöke. „A kiválasztási feltételek részeként most először arra kérjük a jelölteket, hogy fejtsék ki, hogyan teljesítenék az FIA fenntarthatósági kritériumait és hogyan gyakorolnának pozitív társadalmi hatást a sporton keresztül.“

„A folyamat logikus kiterjesztése annak, hogy a motorgyártók pozitívan fogadták az FIA 2026-os motorszabályzatát, amely az Audit a Forma-1-be vonzotta, és több potenciális résztvevő érdeklődését is felkeltette.“

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!