Elszalasztott lehetőségek: Binotto szerint 8 versenyt is nyerhetett volna a Ferrari - F1VILÁG.HU

Elszalasztott lehetőségek: Binotto szerint 8 versenyt is nyerhetett volna a Ferrari

HIRDETÉS
Elszalasztott lehetőségek soraként jellemezte a 2022-es Forma-1-es idény első felét a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto, aki szerint az olasz istálló akár 8 versenyt is megnyerhetett volna a felmerült problémák nélkül.
MIAMI, FLORIDA - MAY 08: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 overtakes Charles Leclerc of Monaco driving (16) the Ferrari F1-75 for the lead during the F1 Grand Prix of Miami at the Miami International Autodrome on May 08, 2022 in Miami, Florida. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

A Ferrari remek formában vágott neki az új idénynek, hiszen a Bahreini Nagydíjon Charles Leclerc vezetésével sima kettős győzelmet aratott az istálló, és idény első felében egyértelmű volt, az F1-75-ös versenygépnek megvan a sebessége ahhoz, hogy rendre a győzelmekért harcoljon. A megbízhatóság azonban gyenge pontnak bizonyult, ráadásul a csapat, illetve a versenyzők is követtek el hibákat. Ennek eredménye az, hogy a Ferrari 102 pontos hátrányba került az összetettben a Red Bull-lal szemben, míg Charles Leclerc 80 ponttal van lemaradva az egyéni tabellán a világbajnoki címvédő Max Verstappentől.

A maranellói csapatot irányító Mattia Binotto érthető módon nem elégedett, szerinte ugyanis megvolt az autóban a potenciál ahhoz, hogy az évad első 13 futamából 8-at megnyerjenek – ha pedig így lett volna, teljesen másképp festene most a bajnokság.

„A Red Bull hatékonyabb. A 13 versenyből csak 4-et nyertünk meg, pedig probléma nélkül győzhettünk volna 8 futamon” – idézi az Auto Motor und Sport című német szaklap a Ferrari csapatfőnökét. „A Red Bullnak is voltak műszaki problémái, de soha nem voltak az élen, amikor kiestek. Nálunk ez épp fordítva volt: így történt Spanyolországban, Azerbajdzsánban és Franciaországban is.”

Binotto kifejtette, a gyenge megbízhatóság jórészt annak köszönhető, hogy rengeteg új elemet vetettek be az idei évben – főleg a V6-os erőforrás tekintetében.

„Megfizetjük az árát annak az óriási lépésnek, amit a fejlesztéseink során tettünk. Sokkal több új elem van a motorunkban, mint a Red Bullnál. Le kellett faragnunk az óriási hátrányunkat.”

Bár a Red Bull előnye óriásinak mondható a pontok tekintetében a Ferrarival szemben, tény, hogy a nyers teljesítményt illetően a két istálló rendkívül közel áll egymáshoz. Binotto ugyanakkor azt mondja, nem gyorsabbak az energiaital-gyárosoknál.

„Gyakorlatilag ugyanolyan sebességgel rendelkezünk, mint a Red Bull” – magyarázta Binotto. „1 tizeden belül vagyunk egymáshoz képest. Nem lehet azt mondani, hogy egyik autó jobb a másiknál. Vannak pályák, amik nekünk fekszenek jobban, és vannak olyanok, melyeken a Red Bull előttünk van.”

„A beállítások, a pályafeltételek és a versenyzők formája az, ami döntő tényező vasárnaponként. A szezon elején a Red Bull jobb volt, olyan hátsó szárnyuk volt, ami hatékonyabban működött a DRS aktiválásakor. Ám sikerült csökkentenünk a hátrányunkat a hátsó szárny tekintetében. De ez az egyensúly remek, mivel a két autó annyira más. Mégis ugyanarra a szintre kerültünk.” 

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!