Friss hírek

Eltiltották Oroszországot, veszélyben az F1-es verseny is?

SOCHI, RUSSIA - SEPTEMBER 29: Start during the F1 Grand Prix of Russia at Sochi Autodrom on September 29, 2019 in Sochi, Russia. (Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool  // AP-21QJGGDGS1W11 // Usage for editorial use only //
A Forma-1-es Orosz Nagydíj szervezői abban bíznak, nem kerül veszélybe versenyük azok után, hogy az országot globálisan eltiltották attól, hogy neves sporteseményeknek adjon otthont.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfőn jelentette be, Oroszországot 4 évre eltiltja a kiemelt sporteseményektől, miután sportolói széles körűen megszegték a doppingellenes szabályokat.

Oroszország emiatt többek között a tokiói olimpián, valamint a katari labdarúgó-világbajnokságon sem vehet részt. A doppingvizsgálatokat sikeresen teljesítő sportolók mindazonáltal ott lehetnek a sporteseményeken, ám azokon semleges színekben kell indulniuk. A döntés nem vonatkozik a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságra, melynek egyik helyszíne Szentpétervár lesz.

A Forma-1-es Orosz Nagydíj szervezői bíznak abban, őket nem érinti negatívan a WADA döntése, hiszen hiába jelentős eseményként említhető, felmentést kaphat a büntetés alól, mivel a verseny szervezői már meglévő szerződéssel rendelkeznek a száguldó cirkusz jogtulajdonosával.

„Az említett négyéves periódus során az olyan jelentős sportesemények esetében, melyeket már megkapta Oroszország, a rendezési jogot át kell adni egy másik országnak, amennyiben ez jogilag, vagy gyakorlatban lehetséges” – áll a WADA közleményében.

A Forma-1-es Orosz Nagydíj szervezői nemrég közleményt adtak ki.

„Az Orosz Nagydíj Forma-1-es szerződését 2010-ben írták alá, jóval azelőtt, hogy a körülményeket vizsgálta volna a WADA. Ez a szerződés 2025-ig érvényes, az oroszországi állomás pedig az FIA 2020-as versenynaptárjának a része” – áll a kommünikében.

„Amennyiben a WADA döntésének megfellebbezése után is ugyanaz marad a döntés szövegezése, a Forma-1-es Orosz Nagydíj esetében nincs sem jogi, sem technikai lehetősége annak, hogy a Forma-1-es Orosz Nagydíj rendezési jogát egy másik országnak adjuk.”

„Bízunk abban, hogy az Orosz Nagydíjat megtartjuk 2020-ban, és a következő években.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!