Eltörölnék a Q2-es gumiszabályt az F1-ben - F1VILÁG.HU

Eltörölnék a Q2-es gumiszabályt az F1-ben

HIRDETÉS
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azt tervezi, hogy a következő idényre törli azt a szabályt, ami kötelezővé tette a Forma-1-es időmérőkön a top 10-ben végző versenyzők számára, hogy azokkal a gumikkal rajtoljanak, melyekkel legjobb körüket érték el a kvalifikáció második szakaszában [Q2].
SPA-FRANCORCHAMPS, BELGIUM - AUGUST 29: Pirelli Tyers during the Belgian GP at Spa-Francorchamps on August 29, 2019 in Spa-Francorchamps, Belgium. (Photo by Zak Mauger / LAT Images)

Ezt a szabályt annak idején azért vezették be, hogy izgalmasabbá tegyék a küzdelmeket, feltételezve, hogy az élmezőny versenyzői inkább a lágyabb keverékű gumikkal vágnak neki a versenyeknek, melyek kevésbé tartósak, mint azok a keverékek, melyekkel a mögöttük lévők startolnak.

Mivel a három élcsapat mostanság meglehetősen nagy előnnyel rendelkezik a középmezőny csapataihoz képest, versenyzőik viszonylag könnyen bejutnak a Q3-ba úgy is, hogy a keményebb keverékű abroncsokkal köröznek a Q2-ben.

Éppen ezért a szövetség azt tervezi, 2020-ra eltörli az erre vonatkozó szabályt. Mivel a következő idényre vonatkozó változásokat április 30-ig lehetett beiktatni, ahhoz, hogy módosítsanak a sportszabályzaton, a csapatok egyhangú beleegyezésére lesz szükség.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!