IMOLAGP

Elúszhat a bajnokság a Mercedes motorgondjai miatt

Fotó: Mercedes

Nem kizárt, hogy a hétvégi Francia Nagydíjon sem tudja bevetni új motorspecifikációját a Mercedes Forma-1-es csapata. Valtteri Bottas szerint ezen elmehet a bajnokság.

A német istálló az eredeti tervek szerint Montrealban használta volna először élesben továbbfejlesztett erőforrását, ám „minőségi aggályok” miatt az utolsó pillanatban úgy döntöttek, mégsem vetik be azt.

A Mercedes a Kanadai Nagydíj óta elvégzett néhány módosítást, és tovább folytatta a próbapados teszteket – végleges döntés azonban még nem született arról, hogy hétvégén, Le Castellet-ben bevetik-e azt.

Az F1VILÁG úgy tudja, várhatóan csak az utolsó pillanatban dől el, hogy bevethető lesz-e a továbbfejlesztett aggregát. Jó esély van rá, hogy a Mercedes versenyzői, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas a régebbi motorral kezdik meg a munkát pénteken, így további egy napig még tesztelhetik a fejlesztéseket a Mercedes brixworth-i motorközpontjában. Ha a própabados tesztek eredményesek lesznek, a két versenyző a szombati időmérőre megkaphatja az új specifikációt.

Ha nem, akkor a Mercedes dönthet úgy, hogy a régebbi változatból vet be újakat szombaton, melyeknek elméletben hét versenyhétvégét ki kell majd bírniuk.

Amennyiben a következő versenyek valamelyikére bevethető lesz a vadonatúj motor, úgy a régebbi változatból bevetett friss erőforrásokat a csapat felhasználhatja majd a kevésbé motorigényes helyszíneken, például a Hungaroringen.

„Jelenleg még nem tudom” – mondta Lewis Hamilton, amikor csütörtökön a lehetőségekről kérdezték.

„Azt hiszem, lehet egy új motorom a háromból, ami elég jó. Az a motor, amit az első hét futamon használtunk, nagyszerű motor. De egy frissebb, újabb változat is nagyszerű lenne, és több erő lenne benne, mint annak, amellyel a legutóbbi versenyen versenyeztem. Szóval, ami azt illeti, nem igazán aggódom. Pénteken, vagy a következő pár napban már többet fogunk tudni.”

Bár az új motor tizedeket jelenthetne Hamiltonnak, a brit azt mondja, teljes mértékben bízik a Mercedes motorrészlegében, melyet Andy Cowell vezet.

„Apró előnyökről van szó. Majd meglátjuk. Beszéltem Andy-vel a héten, illetve múlt héten is, és teljesen bízom benne és a srácokban. Jelenleg nem akarok sokat mondani, mert nem tudom, Andy mit tervez, de bízom abban, hogy bármilyen döntés is születik, annak jó okai lesznek.”

A Mercedes másik versenyzője, Valtteri Bottas utalt rá, várhatóan a pénteki edzések után döntenek majd.

„Kétségkívül szükségünk van már egy új motorra. A mostani már 7 versenyen túl van, és nagyon szeretnénk már használni egy újat, de pénteken ki kell derülnie, hogy van-e rá mód, vagy sem” – mondta a finn. „Pénteken, a nap végén majd eláruljuk.”

Bottas mindazonáltal hozzátette, nem lenne túl előnyös, ha a régebbi specifikációból kellene bevetni egy újat, hiszen nagyon kiélezett az idei bajnokság.

„Azt gondolom, mivel nagyon szoros az idei bajnokság, minden század, vagy tized döntő lehet. És a csapatnál mindenki szeretné az új motorspecifikációt, de ez pénteken megerősítést kell, hogy nyerjen.”

„Ha meg akarjuk nyerni a bajnokságot, szükségünk lesz arra, hogy az apró dolgok is összeálljanak. Ez most nagy előnyt jelentene, és tényleg szükségünk van rá.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!