Év végéig dönt F1-es partneréről az Audi - F1VILÁG.HU

Év végéig dönt F1-es partneréről az Audi

HIRDETÉS
Nagy bejelentést tett a Forma-1-es Belga Nagydíj helyszínén, pénteken az Audi, a német márka ugyanis megerősítette, 2026-ban motorgyártóként csatlakozik a száguldó cirkuszhoz. Az azonban egyelőre nem derült ki, hogy melyik istálló partnereként érkeznek meg az F1-be.
The vehicle shown is a concept vehicle that is not available as a production model.

Az Audi F1-es csatlakozásáról már jó ideje tudni lehet, a végleges döntést azonban csak az új, 2026-ban bevezetésre kerülő motorszabályok ismeretében hozták meg az ingolstadtiak. A királykategóriához való csatlakozást végül pénteken jelentették be, azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy az Audi melyik jelenlegi istállóval lép szövetségre. A négykarikások kezdetben a McLarennel igyekeztek partnerséget kötni, a wokingiakkal azonban végül nem jutottak dűlőre, ezt követően az Aston Martinnal, a Williamsszel és a Sauberrel is egyeztetéseket folytattak.

Úgy tudni, a németek végül a Sauberrel kötnek partnerséget, ennek megfelelően az F1-es kasztni továbbra is a svájciak hinwili központjában készül majd, míg a V6-os erőforrás az Audi neuburgi központjában. Az új szabályok szerint épülő motoron egyébként már márciusban elkezdett dolgozni az Audi, a következő hónapokban pedig tovább fejlesztik majd a németországi infrastruktúrát.

Az ingolstadti gyártó igazgatóságának elnöke, Markus Duesmann pénteken elárulta, azt, hogy melyik csapattal kötnek partnerséget, év végéig bejelentik majd. A pénteki sajtótájékoztatón viszont az Audi megjelent képviselői végig azon narratíva mentén haladtak, hogy még nem született döntés ezzel kapcsolatban.

„A hajtásláncnak kell sok idő, szóval ez erőforrásról kellett döntenünk most, és ez az, amit bejelentettünk” – mondta Duesmann. „A csapattal kapcsolatos döntést még idén meghozzuk.”

A szakember azt megerősítette, mivel „fantasztikus kasztnipartnerek vannak a mezőnyben”, az Audi „tárgyalt néhányukkal”. Korábban egyébként felmerült, hogy a négykarikások saját csapatot indítanak majd a Forma-1-ben, ezt azonban végül elvetették – noha lapunk úgy tudja, a Sauber ígéretet kapott arra, hogy egyfajta gyári csapatként folytathatja tevékenységét 2026-tól – ugyanúgy, ahogy a BMW-vel folytatott partnerségük idején.

„Az a valószínű, hogy az Audi hajtáslánc egy meglévő autóba kerül bele” – mondta Duesmann pénteken. „Nem fogunk egy teljesen új csapatot felépíteni. A kiindulópont a fejlesztésekhez sokkal jobb, ha egy meglévő autóval kezdünk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!