Friss hírek

Ezért nem sikerült megmenteni a mormota életét az F1-es hétvégén

Fotó: Wikipedia

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Charlie Whiting magyarázatot adott arra, miért nem próbálták meg elkapni a Kanadai Nagydíj pénteki edzésén feltűnő mormotát – melyet később sajnálatos módon Romain Grosjean elütött.

Mivel az állatok őshonosak a szigeten, 1978 óta – mióta versenyt rendeznek Montrealban – rendre feltűnnek az F1-es hétvégéken: így volt ez múlt pénteken is, a televíziós közvetítés rendezője számos alkalommal meg is mutatta a fűben heverésző rágcsálót, az FIA azonban nem próbálta meg elkapni azt, vagy kiterelni a pályáról.

A kis mormota sorsa végül tragikus fordulatot vett: a pálya hátsó egyenesében át akart szaladni Romain Grosjean előtt, a francia versenyző azonban bő 300 km/h-s tempóval elütötte.

„Egy kicsit kiábrándító, mert az edzés kezdete előtt, a 13-as kanyarnál már megmutatták a TV-ben” – mondta Grosjean.

„És én pontosan itt ütöttem el. Meglepett, hogy nem léptek az ügyben. Sajnálatos az állat szempontjából, és persze a mi első szárnyunk szempontjából is. Eléggé híján voltunk tartalékalkatrészeknek, és igazán kiábrándító így elveszíteni egy első szárnyat.”

Fotó: Haas F1 Team

A Kanadai Nagydíj pénteki edzései után a téma felmerült a versenyzők és az FIA találkozóján is.

„Teljes magyarázatot adtam nekik arra, hogy miért alakult így” – idézi Charlie Whiting versenyigazgató szavait a Motorsport.com.

„Természetesen láttuk a mormotát, én pedig rákérdeztem, hogy megoldható-e, vagy sem, hogy elkapják. Azt mondták nekem azok, akik sokkal jobban értenek a földikutyákhoz, mint én, hogy nem bölcs dolog megpróbálni.”

„Úgy éreztük, hogy jobb, ha békén hagyjuk, és reménykedünk abban, hogy nem próbál átszaladni, de sajnos megtette. Őshonosak ezen a szigeten, védettek is, és mindent megtesznek azért, hogy bejussanak olyan helyekre, ahová nem kellene.”

„Mindent megteszünk azért, hogy betömjük a réseket, de egyszerűen újakat ásnak, és gyakran bejutnak a pályára. Ez nem szerencsés, de nem sokat tehetünk annak érdekében, hogy orvosoljuk ezt a problémát.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!