Friss hírek

Ezért nem vette észre a Mercedes, hogy lezárt a bokszutca

A Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Toto Wolff elárulta, miért nem vették észre azt a vasárnapi Olasz Nagydíjon, hogy lezárták a bokszutcát. A figyelmetlenség miatt Lewis Hamilton büntetést kapott, és elveszítette esélyét a győzelemre.

Pedig a brit jó formában kezdte a szezon 8. versenyét: a pole-ból rajtolva szépen elkezdte felépíteni előnyét, a 20. körben azonban pályára küldték a biztonsági autót Kevin Magnussen meghibásodott versenyautója miatt.

Igen ám, csak hogy a versenyirányítás időközben a bokszutcát is lezárta, hogy a pályabírók zavartalanul tudják eltávolítani a Haas versenyautóját – mindezt pedig a pálya szélén elhelyezett fényjelző panelekkel jelezték a pilótáknak.

Csakhogy azt sem Lewis Hamilton, sem Antonio Giovinazzi nem vették észre, mint ahogy csapataik sem, így a két pilóta a bokszba hajtott. A szabálytalanság miatt pedig mindketten 10 másodperces stop-and-go büntetést kaptak.

Hamilton a mezőny végére csúszott vissza, és végül a 7. helyen zárta a versenyt.

„Események furcsa sorozata volt ez, amit kiszúrhattunk volna korábban is” – mondta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a történtekkel kapcsolatban.

„A döntések, amiket meghoztak, rendkívül szokatlanok voltak, de abszolút a szabályok keretein belül történtek. A Haas egyik autója jobb oldalon, a bokszbejárathoz közel parkolt le, a Parabolicában, és szimpla sárga zászlót lengettek. 11 másodperccel később beküldték a biztonsági autót.”

„Amint bejött a biztonsági autó, piros jelzéssel lezárták a bokszbejáratot, de az nem volt teljesen piros, két sárga X-et mutattak a pálya szélén. Az egyik stratégánk bele is üvöltött a rádióba, miközben már hajtottunk be a bokszba. Szóval volt némi zavar.”

„Nem láttuk a jelzést, és események láncolata volt az, ami elszúrta Lewis versenyét. Nem örülök, de le kell nyelnünk.”

Wolff azt mondja, kiszúrhatták volna azt, hogy lezárt a bokszutca, ha az FIA négyes számú időmérő monitorára pillantanak.

„A bokszutca faláról nem látni ezeket a sárga X-eket, és ha a pilóta nem szúrja ki őket – ami szerintem abszolút így volt –, az egyetlen módja annak, hogy észre vedd, hogy lezárt a bokszutca, az az FIA kommunikációs rendszerének negyedik monitora.”

„De senki sem nézi azt az oldalt, amikor beküldik a biztonsági autót, a versenyző pedig épp érkezik a bokszba. Minden a bokszkiállásra koncentrálódik.”

„Balszerencse, és egy nagyon szokatlan döntés, hogy lezárták a bokszutcát.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!