A Hungaroringről jelentkezünk! Kövesd velünk a Magyar Nagydíj eseményeit!

  Friss hírek

F1: A versenyigazgató szerint nem kell változtatni a büntetőpont-rendszeren

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es versenyigazgatója, Michael Masi szerint nem kell változtatni a száguldó cirkuszban érvényben lévő büntetőpont-rendszeren, és visszautasítja azokat a véleményeket, melyek szerint az túl kemény a versenyzőkkel szemben.

A hétvégi Osztrák Nagydíjon összesen 9 versenyző kapott büntetőpontokat különféle kihívások miatt. Közülük a 3. helyen befutó Lando Norris az elmúlt 12 hónapban már 10-et összegyűjtött, így 2 pontra van az eltiltástól – igaz, összegyűlt pontjai közül 2 hamarosan, még a soron következő Brit Nagydíj előtt lejár.

A McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl szerint versenyzője, Norris egyáltalán nem érdemli meg azt, hogy az eltiltás fenyegesse.

„Szerintem felül kellene vizsgálni a rendszert, mert azt gondolom, mindannyian egyetértünk abban, hogy egy ilyen incidens következménye nem lehet eltiltás” – mondta Seidl.

Norris azért kapott büntetőpontokat Spielbergben, mert a futam során kiszorította a pályáról Sergio Perezt. Nem a brit pilóta az egyetlen, aki az elmúlt 1 évben viszonylag sok büntetőpontot begyűjtött: Sergio Perez neve mellett szintén 8 szerepel, miközben Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen és Nicholas Latifi 6-ot kapott 12 hónap alatt.

Michael Masi, a Forma-1 versenyigazgatója viszont nem gondolja úgy, hogy túl kemény a rendszer.

„Hogy őszinte legyek, a büntetőpont-rendszer létező dolog. Nem különbözik attól, amit a közutakon alkalmaznak, sok országban van egy maximum, amit be kell tartani, ennek megfelelően kell kiválasztani a vezetési stílust, és a többi. Szóval nem, nem gondolom, hogy túl kemény lenne” – mondta a szakember.

„A tavalyi év végén megvitattuk a dolgot, és vicces a dolog, mert különböző csapatok különböző versenyzőit másként érint, és tavaly egyértelmű konszenzus született a csapatok, az FIA és az F1 részéről, hogy nem kell változtatni rajta az idei évre. És nem olyasvalami ez, amin idény közben változtatnánk!”

„Szóval a pontrendszerbe minden csapat belement, és elmondhatták a véleményüket arról, amit a versenybírók alkalmaznak.”

VersenyzőCsapatKihágásBüntetésBüntetőpont
Sebastian VettelAston MartinFeltartás3 rajthely1
Antonio GiovinazziAlfa RomeoSC alatti előzés5 másodperces időbüntetés2
Lando NorrisMcLarenMás versenyző leszorítása5 másodperces időbüntetés2
Yuki TsunodaAlphaTauriBokszbejárati fehér vonal átlépése5 másodperces időbüntetés1
Sergio PerezRed BullMás versenyző leszorítása5 másodperces időbüntetés2
Sergio PerezRed BullMás versenyző leszorítása5 másodperces időbüntetés2
Lance StrollAston MartinBokszutcai sebességhatár átlépése5 másodperces időbüntetés0
Yuki TsunodaAlphaTauriBokszbejárati fehér vonal átlépése5 másodperces időbüntetés1
Kimi RaikkonenAlfa RomeoBaleset okozásaÁthajtásos büntetés2
Nicholas LatifiWilliamsSebességtúllépés dupla sárga zászlónál10 másodperces stop-and-go3
Nikita MazepinHaasSebességtúllépés dupla sárga zászlónál10 másodperces stop-and-go3

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!