Friss hírek

F1: Már most komoly gondokat okoz a koronavírus

TEST T2 BARCELLONA - MERCOLEDì 26/02/2020 -SEBASTIAN VETTEL 
© Scuderia Ferrari Press Office
A koronavírus terjedése a Forma-1 mezőnyére – és a szezon alakulására is – nagy hatással van: már most komoly logisztikai problémákba ütköznek az istállók, de meg kell oldaniuk a csapattagok és a csomagok utaztatását.

Az április 19-i hétvégén rendezték volna a Kínai Nagydíjat, azonban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották: egyelőre bizonytalan, hogy meg tudják-e tartani még az idei évben, és ha igen, akkor mikor. 

A Forma-1 vezetősége folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és az is felmerült, hogy amennyiben szükséges, versenyeket fognak elhalasztani a járvány miatt – egyelőre azonban a Kínai Nagydíjon kívül más futam megrendezése nincs veszélyben. 

Chase Carey, a Forma-1 ügyvezetője elmondta, minden készen áll arra, hogy a mezőny Ausztráliában megkezdje a szezont, azonban a csapatoknak külön-külön már kellett speciális intézkedéseket alkalmazniuk a koronavírus miatt. 

A leginkább érintett istállók az olasz csapatok, a Ferrari és az AlphaTauri, valamint a gumibeszállító Pirelli is olaszországi székhelyű. 

„Ez egy olyan szituáció, amely óráról órára változik, és mi eszerint reagálunk annak érdekében, hogy megvédjük az embereket, akik nálunk dolgoznak” – nyilatkozta a Williams helyettes csapatfőnöke, Claire Williams a Reuters hírügynökségnek. „Sok kérdés van, amit meg kell beszélni és meg kell válaszolni.”

A Forma-1 vezetősége pénteken tartott megbeszélést a vírus jelenlegi helyzetéről, azonban nincs hír arról, hogy bármi változás lenne a tervezett utazásokhoz képest. 

A csapatok természetesen már hónapokkal ezelőtt megtervezték útjaikat, a repjegyeket lefoglalták, ám ezen biztosan változtatniuk kell. 

„A csapatunk egy része Szingapúron keresztül menne Melbourne-be. Az újrafoglalás költsége jelentős lenne. Ez egy nagy probléma, amin dolgozunk jelenleg” – mondta Claire Williams. 

„Ez a koronavírus egy komoly sztori az AlphaTauri részéről” – nyilatkozta Franz Tost csapatfőnök. „Drasztikusan lecsökkentettük az utazásainkat. Az embereknek, akik a piros zónákban laknak Olaszországban, otthon kell maradniuk.”

„Nem akarjuk, hogy a gyárba jöjjenek. A beszállítók sem látogathatnak meg minket a gyárban. Meglátjuk, hogy mi lesz a melbourne-i és bahreini versenyekkel” – folytatta Tost, és hozzátette, az Észak-Olaszországból a tesztre meghívott vendégeiket megkérték, hogy maradjanak otthon

A Ferrarinak is módosítania kellett tervein: Mattia Binotto csapatfőnök elmondta, elővigyázatossági okokból néhány mérnök nem utazhatott el a barcelonai tesztre. A Red Bullnál pedig a japán Honda-alkalmazottak miatt aggódnak. 

„Vissza tudnak menni Japánba? Beengedik őket egyáltalán Ausztráliába most?” – vetette fel a kérdéseket Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke. 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!