A Hungaroringről jelentkezünk! Kövesd velünk a Magyar Nagydíj eseményeit!

  Friss hírek

F1: Opció, hogy csak európai futamok lesznek, de nem ez a cél

Amennyiben csak Európában rendeznek idén futamot, akkor is világbajnokság marad a Forma-1 idei szezonja – árulta el Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója. Mert bizony erre is van esély – habár a fő cél az, hogy a tengerentúlra is elvigyék a száguldó cirkuszt idén.

Mindenképp világbajnokság marad az F1

Az már biztos, hogy július első hétvégéjén az Osztrák Nagydíjjal megkezdődik a 2020-as F1-es szezon, és az európai versenynaptárat már hivatalossá is tették. Ebben összesen nyolc verseny szerepel 6 helyszínnel – Ausztriában és Nagy-Britanniában ugyanis két-két nagydíjat tartanak majd. 

Ahhoz, hogy egy bajnokságot világbajnokságnak nevezzünk, „a kupát, challenge-et, sorozatot legalább három kontinensen kell megrendezni egy szezonon belül” – áll a Nemzetközi Sportkódex erre vonatkozó részében. 

„Elméletileg a nyolc európai verseny is világbajnokságot képez majd” – nyilatkozta Brawn ezzel kapcsolatban az Autosport.com című lapnak. 

Bizonytalan a tengerentúli versenyek sorsa

Egyelőre nincs információ arról, mely versenyeket rendezik meg a szeptember 6-i, monzai versenyt követően, azonban a csapatok azt az információt kapták, hogy Bahreinben és Abu Dhabiban rendezhetnek versenyt az év végén. 

Brawn elmondta, nagyon nehéz a tengerentúli versenyek megszervezése a bizonytalan helyzet miatt. 

„Ez egy kihívás, de úgy gondolom, az is kihívás volt, hogy összerakjuk az európai versenynaptárat” – mondta. „Két-három héttel vagy egy hónappal ezelőtt lehetetlennek tűnt. De most egy megfelelő naptárat készítettünk.”

„A helyzet napról napra változik. Végső soron javul a helyzet, de még mindig vannak országok, amelyek a legrosszabb dolgokon mennek keresztül.”

„Szóval időt kell adnunk nekik, hogy meglássuk, milyen gyorsan épülnek fel. Mexikó is versenyt akar, de ők még jócskán benne vannak a világjárványban.”

Vannak opciók

A sportigazgató magabiztos a szezon további alakulását illetően, azonban elmondta, nem elég, hogy egy ország meg akarja rendezni a versenyt, számos más szempontot is figyelembe kell venniük

„Most van egy kis extra időnk, mielőtt kemény döntéseket kellene hoznunk – addig alakulnak a dolgok, és meglátjuk, hogy hova jutunk” – mondta Brawn. „Vannak opciók. Úgy gondolom, hogy össze tudunk rakni egy megfelelő szezont. Nem tudnám őszintén megmondani, hogy milyen lesz, de szerintem elegendő versenyünk lesz egy jó szezonhoz.”

„Ha őszinte akarok lenni, ha az egyik versenyben biztos vagyok az egyik nap, az a másik napra megváltozik, mert annyi minden történik. Szóval nem akarok spekulációkba bocsátkozni. Számos dolog van, amit tisztázni kell, és az anyagi része is hozzátartozik, illetve az F1-re gyakorolt átfogó hatás, valamint az a mikrohatás is, hogy mennyibe fog kerülni nekünk és a csapatoknak az, hogy az adott helyszínen versenyezzünk. Ezeket kell mérlegelnünk. Most ezekkel a dolgokkal kell szembenéznünk.” 

Néhányan azt javasolják, hogy az év hátralévő részét fújjuk le, és 2021-ben kezdjük újra. Úgy gondolom, ez rossz dolog lenne. Az F1 sokkal rosszabb helyzetben lenne, mint így, hogy ezt csináljuk – máskülönben nem tennénk ezt. Csak kiegyensúlyozzuk ezeket az elemeket.” 

Brawn hozzátette, továbbra is prioritás számukra, hogy a tengerentúli versenyeket megszervezzék, de az is szóba jöhet, hogy a szezon második felében további európai versenyeket rendeznek majd – például az imolai és a hockenheimi pályán

„Ezek is opciók, de nem olyan opciók, amelyekre igazán törekszünk most” – mondta Brawn. „Azt nézzük, hogy mit tehetünk. Ahogy mindenki tenné, azt nézzük meg, hogy mit rendezhetünk meg a tengerentúlon, és mit Európában. Szóval vannak opciók, és szerencsések vagyunk, hogy vannak alternatíváink. Most az „A” tervet igyekszünk megvalósítani.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!