Felfedte a Red Bull, Verstappen miért tudott ennyire dominálni 2022-ben - F1VILÁG.HU

Felfedte a Red Bull, Verstappen miért tudott ennyire dominálni 2022-ben

HIRDETÉS
A Red Bull motorsport-tanácsadója, Dr. Helmut Marko nemrég egy interjúban felfedte, miért tudott Max Verstappen olyan domináns teljesítményt nyújtani a 2022-es Forma-1-es idény során.
Max Verstappen Red Bull

A holland versenyző magabiztos teljesítménnyel védte meg világbajnoki címét az elmúlt idényben: a bajnokság 22 versenyéből 15-öt megnyert, ezzel pedig új rekordot is felállított az egy szezonon belül szerzett győzelmek számát tekintve.

Pedig a szezon nem indult túl jól az energiaital-gyárosok számára, Verstappen pedig korábban maga vallotta be, az idény legelején tulajdonképpen le is mondott a címvédésről. A Red Bull RB18-asa azonban rohamos ütemben elkezdett fejlődni, a Ferrari pedig képtelen volt tartani a lépést a feljesztési versenyben az osztrákokkal. Mattia Binotto ezzel kapcsolatban még hetekkel ezelőtt azt mondta, a Red Bull azért volt előnyben velük szemben ezen a téren, mert egy egyértelmű fejlesztési irányvonallal rendelkeztek – velük ellentétben.

Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója most lényegében igazolta a Ferraritól távozó szakember szavait, az osztrák ugyanis elárulta, számukra a legfőbb problémát az autó túlsúlya okozta – és pontosan tudták, ha ezen a téren sikerül fejlődést elérniük, elképesztő teljesítményre lesznek képesek.

„Túlsúlyosan kezdtük a szezont. 10 kilogrammnyi túlsúly 3 tizedmásodpercet jelent, mi pedig majdnem 20 kilóval voltunk nehezebbek” – árulta el Marko a ServusTV-nek adott interjújában. „Szóval tudtuk, hogy hihetetlen tartalékok vannak az autóban. Tudtuk, hogy 5 tized van még benne, ha le tudjuk csökkenteni a súlyát.”

„Azzal, hogy az autó könnyebb lett, elindult egy olyan irányba, amit Max preferál. Tudtuk, hogyha megfelelő lesz a kezelhetősége, az autó és a versenyző kombinációja hihetetlen lesz. Max ráadásul igazi gumisuttogó lett, rendkívül taktikusan vezetett. Emellett pedig mindig jó volt a stratégiánk a versenyeken, és nem voltak technikai problémák sem.”

Marko beszélt arról is, mivel az idei egy rendkívül jól eltalált versenyautó volt, a jövő évi modell természetesen az RB18-as továbbfejlesztéseként debütál majd.

„Mindig az volt a tradíció nálunk, hogy nem sokkal a szezonkezdet előtt fejezzük be az új autót. De azt gondolom, idén a rendkívül sikeres RB18-as alapján folytatjuk a munkát. Kevesebb fejlesztési időnk van, ami azt jelenti, hogy hatékonyabban kell dolgoznunk.”

„A technikai szabályok nem változnak túl drasztikusan, szóval egy jó alapokkal rendelkező csomagon folytathatjuk a munkát. És a Red Bull teljes bagázsa változatlan marad 2023-ra, Verstappen is fejlődik még – szóval nagy optimizmussal várjuk az új idényt.” 

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!