Friss hírek

Felülvizsgálják a szabályt, ami miatt furcsa büntetést kapott a Haas

Felülvizsgálják azt a szabályt a Forma-1-ben, mely miatt a Magyar Nagydíjon a Haas csapata egy zseniális taktikai húzásért büntetést volt kénytelen elszenvedni.

Az amerikai istálló versenyzőit, Romain Grosjeant és Kevin Magnussent 10 másodperces időbüntetéssel sújtották a hungaroringi verseny után, miután kiderült, hogy az istálló megszegte a „rádiócsendre” vonatkozó szabályt a futam felvezető körében.

A Sportszabályzat 27.1-es cikkelye ugyanis kimondja, a versenyzőknek önállóan, külső segítség nélkül kell vezetniük versenyautóikat, azzal pedig hogy a Haas csapata még a felvezető körben a bokszba hívta pilótáit száraz abroncsokért, megszegte ezt a szabályt. Maga a szabály egyébként nem tiltja, hogy a versenyzőket a bokszba hívják, ám a 011-17-es technikai direktíva megtiltja azt, hogy a csapat instrukciókkal lássa el a pilótákat a felvezető körben.

Ha tehát a versenyzők saját elhatározásból döntöttek volna úgy, hogy a bokszba hajtanak, nem kaptak volna büntetést.

A regulát eredetileg azért vezették be, hogy a mérnökök ne adhassanak különféle instrukciókat a pilótáknak a rajt előtt – például a motorvezérlésre, vagy a kuplung fogáspontjára vonatkozóan.

Mivel a Haas csapatát gyakorlatilag egy kiváló taktikai húzásért büntették meg, az FIA felülvizsgálja a szabályt – ezt Michael Masi versenyigazgató árulta el.

„Meg fogjuk vitatni, ahogy tesszük egyébként a szabályzat minden elemével – időről időre megnézzük, hogy szükség van-e frissítésre, vagy módosításra” – mondta a szakember.

„A technikai direktíva sem különbözik a szabályoktól ebből a szempontból. Szóval már folyamatban van, együttműködünk az összes csapattal.”

Masi elárulta, a szabályváltoztatási kérelem nem a csapatok részéről érkezett: „Valójában az FIA nagyon proaktívan javasolta, hogy ez olyasvalami, amit meg kell vizsgálnunk. Szóval megvitatjuk majd, és ha szükséges, változtatunk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Exkluzív információk: a Hungaroringről jelentkezünk!

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!