Ferrari: Leclerc jogosan frusztrált, de nem veszítette el motivációját! - F1VILÁG.HU

Ferrari: Leclerc jogosan frusztrált, de nem veszítette el motivációját!

A Ferrari Forma-1-es csapatát irányító Fred Vasseur azt mondja, nem kételkedik Charles Leclerc motivációjában, noha a fiatal pilótának minden oka megvan arra, hogy frusztrált legyen a kiábrándító idénykezdet után.

Leclerc annak reményében vágott neki a 2023-as Forma-1-es szezonnak, hogy képes lesz harcba szállni Max Verstappennel a világbajnoki címért folyó küzdelemben, az évad első három futama azonban kiábrándítóan alakult számára. A monacói pilóta a bahreini szezonnyitón dobogós helyről esett ki műszaki hiba miatt, míg Szaúd-Arábiában rajtbüntetést kapott motorkomponens-csere miatt. Leclerc-nek Ausztráliában sem volt szerencséje, csak a 7. helyet szerezte meg az időmérőn, a versenyen pedig már a nyitókörben kiesett, miután balesetbe keveredett.

A gyenge kezdés pedig természetesen kiábrándító a 25 esztendős versenyző számára, a Ferrari csapatfőnöke, Fred Vasseur viszont állítja, Leclerc továbbra is motivált, és teljes mértékben kiáll a csapat mellett.

 

„Abszolút semmi kétségem nincs Charles motivációjával kapcsolatban. Az egyértelmű, hogy a szezonkezdet egyáltalán nem volt ideális: ott volt a bahreini kiesés, majd a dzsiddai büntetés, aztán megint egy kiesés Melbourne-ben. Egyáltalán nem a tervek szerint alakultak a dolgok. De a motiváció még megvan. Jól tudják, remek a kapcsolatom Charles-lal. És mindez nincs hatással a hangulatra.”

„Ha viszont belebotlanak Charles-ba, vagy Carlosba, vagy bármelyik másik versenyzőbe a TV-penben 30 másodperccel a verseny után, akkor egyértelmű, hogy nem lesznek elégedettek. És én is nagyon frusztrált lennék, ha nyugodtnak és boldognak látnám őket ebben a helyzetben. A legfontosabb dolog számomra az, hogy motiváltan tartsak mindenkit, egy irányba húzzunk, és támogassák a csapatot. Carlos múlt héten ott volt a szimulátorban, Charles pedig ezen a héten jön. A motiváció semmiféle problémát nem jelent. Az eredmények persze nem olyanok, mint vártuk. De ezzel mindannyian tisztában vagyunk.”

Leclerc három versenyen két kiesést is elszenvedett | Fotó: Scuderia Ferrari

A melbourne-i időmérőt követően volt némi feszültség a Ferrari csapatán belül, Leclerc ugyanis a nem megfelelő kommunikációt okolta azért, hogy gyorskörében akadályozta őt saját csapattársa, Carlos Sainz. Vasseur elárulta, átbeszélték versenyzőikkel a történteket.

„Gondolhatják, hogy sokat beszélek velük. Ahogy már mondtam, ha belefutnak a versenyzőkbe a TV-s interjúk során, és volt egy gyenge edzésük, időmérőjük vagy versenyük, mindig frusztráltak lesznek. De ez a frusztráció pozitív számomra, mert csalódott lennék, ha nem ilyenek lennének.”

„Az egyetlen igazság pedig az autók pozíciójával kapcsolatban az, hogy egy nagyon késői döntést hoztunk, inkább egy opportunista megoldást választottunk, és nem volt könnyű. Az enyém a felelősség, nem pedig a versenyzőké. De volt egy hosszas beszélgetésünk erről, illetve az időmérő további részéről, mivel azt gondolom, nem ez volt az egyetlen kérdéses dolog, és egyszerűen nem végeztünk elég jó munkát csapatként, megvolt bennünk a potenciál, hogy jobbak legyünk. Szerintem ezt Charles is érezte, és a frusztráció eddig jutott.”

A francia szakembert arról is megkérdezték, volt-e bármiféle reakció a Ferrari felső vezetésétől a gyenge idénykezdet kapcsán, Vasseur azonban azt mondja, továbbra is remek a kapcsolata Jonh Elkann elnökkel, illetve Benedetto Vigna vezérigazgatóval.

„A hangulat a csapatnál hihetetlenül jó az eredményekhez képest. Szerintem mindenki nagyon motivált, nagyon fókuszált. A versenyzők is nagyon támogatnak bennünket. Ha a kérdés a Johnnal vagy Benedettóval való kapcsolatra vonatkozott, higgyenek nekem, az is nagyon pozitív. Persze kétségtelen, hogy nem olyan eredményeket értünk el, mint vártuk, de mindannyian együtt dolgozunk azért, hogy javítsunk a helyzeten.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!