Ferrari: Lépnie kell az FIA-nak a Mercedes megoldásával kapcsolatban! - F1VILÁG.HU

Ferrari: Lépnie kell az FIA-nak a Mercedes megoldásával kapcsolatban!

HIRDETÉS
A Ferrari Forma-1-es csapatát irányító Mattia Binotto szerint a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) mindenképpen lépnie kellene a Mercedes trükkös megoldásával kapcsolatban. A sportot irányító testület korábban már határozottan állást foglalt egy hasonló kérdésben, a Scuderia szerint pedig nem kellene változtatnia az állásponton.
Mercedes, mirror design,

A Mercedes a második előszezoni teszten, Bahreinben egy jelentősen áttervezett versenyautóval gurult pályára. Bár a legnagyobb figyelem kétségkívül a szűkre szabott oldalszekrényekre irányult, több rivális csapat is kifogást emelt a Mercedes tükörtartó elemei ellen. A Red Bull és a Ferrari szerint a német csapat megoldása ugyan nem szabálytalan, ám a technikai szabályzat szellemiségével nem feltétlenül egyezik, azok ugyanis egyértelmű aerodinamikai célokkal rendelkeznek.

A témáról kedden egyeztettek már a Forma-1 csapatai, és bár abban mindenki egyetértett, hogy az írott szabályok szerint legális a Mercedes autója, a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto szerint mindenképpen tisztáznia kellene az FIA-nak a dolgot.

A szakember megemlítette, 2018-ban ők a fejvédő bukókerethez illesztették a tükröket, pár verseny után azonban kénytelenek voltak változtatni, mert az FIA közbelépett.

„Senki sem kérdőjelezi meg a Mercedes megoldásának szabályosságát” – szögezte le Binotto, ugyanakkor hozzátette: „De 2018-ban a ’halóhoz’ csatlakoztattuk a tükröket, ez a megoldás a leírt szabályok szerint legális volt. Két versennyel később viszont az FIA új technikai direktívája arra kényszerített bennünket, hogy eltávolítsuk, mert nem puszta véletlenségből volt aerodinamikai hatása.”

„És ez az elv, amit hangsúlyozok. Az FIA-nak megvan a hatalma ahhoz, hogy tisztázza ezt, és kíváncsi vagyok, hogy ezúttal hogyan alakul a helyzet. A fellebbezések helyett inkább a tisztázást várom.”

A Ferrari megoldását 2018-ban betiltotta az FIA | Fotó: Scuderia Ferrari

Binotto szerint azért fontos tisztázni a dolgot, mert a csapatoknak tudniuk kell, mennyire lehetnek agresszívek a különféle megoldások kifejlesztésével kapcsolatban.

„Az FIA mindig egyértelművé tette, hogy támogatja azt, hogy a tükröknek csak strukturális funkciója legyen, ha pedig aerodinamikai hatással bírnak, annak pusztán „véletlennek” kell lennie. Ha ez volt az elv, amihez az FIA tartotta magát a múltban, akkor azt gondolom, most és a jövőben is így kell tenniük. Semmi okuk nincs arra, hogy most meggondolják magukat. Ami a tükrök tartóelemeit illeti, korábban az FIA küldött ki technikai direktívákat, meghatározva az alapkoncepciót.”

„Úgy gondolom, azoknak a bizonyos megoldásoknak, amelyeket láttunk ezeken az autókon, nem véletlenszerű hatásuk van, hanem egyértelmű aerodinamikai céljaik. Szóval úgy hiszem, ellentétesek azzal, amit az FIA meghatározott korábban.”

Arra a kérdésre, hogy határozottan meg fogják-e kérni az FIA-t, hogy tisztázza a kérdést, Binotto kifejtette: „Nem könnyű egyeztetés ez. 10 csapat érintett, plusz az FIA és a Forma-1 – szóval 12 szervezet. Minden csapat megpróbálja majd a saját malmára hajtani a vizet. Az egyeztetések már megkezdődtek, de nem tudom, milyen döntések születnek.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!