Ferrari: Továbbra is fennáll a távozás lehetősége - F1VILÁG.HU

Ferrari: Továbbra is fennáll a távozás lehetősége

HIRDETÉS

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali elmondta, hogy bár a csapatok a péntek éjféli határidő előtt beadták nevezésüket a jövő évre, még további tárgyalások szükségesek, ugyanis csak abban az esetben indulnak, ha a szövetség eleget tesz kéréseiknek.

A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali elmondta, hogy bár a csapatok a péntek éjféli határidő előtt beadták nevezésüket a jövő évre, még további tárgyalások szükségesek, ugyanis csak abban az esetben indulnak, ha a szövetség eleget tesz kéréseiknek.

“A helyzet nagyon egyszerű” – mondta Domenicali. “A kilenc csapat (a Williams tagsága felfüggesztésre került), amely jelenleg a FOTA-t alkotja, sikeresen beadta nevezését a jövő évi bajnokságra, ami csak abban az esetben lesz érvényes, ha az új Concorde Egyezmény aláírásra kerül, és a 2009-es szabályok egy módosított változata lesz érvényben 2010-ben.”

Mindez tehát azt jelenti, hogy az ügynek még koránt sincs vége, a csapatok csak a határidő miatt neveztek, feltételesen, és az egyeztetések pedig tovább folytatódnak.

A FOTA tagjai már akkor hangot adtak nemtetszésüknek, mikor az FIA a Motorsport Világtanács – eredetileg a McLaren hazugságügye miatt összehívott – áprilisi ülésén jóváhagyatta a saját maga által jónak tartott jövő évi szabályokat, beleértve a 40 millió angol fontos költségvetési sapkát.

A Ferrari, a Renault, a Red Bull, és a Toyota hivatalosan is megfenyegette az irányító testületet, hogy amennyiben nem változtat a szabályokon, és nem teszi átláthatóbbá a kormányzást, az év végén elhagyja a Forma-1-et.

Bár sokak szerint a csapatok és az FIA már nagyon közel áll egy kompromisszumos megoldáshoz, miszerint a szövetség két lépésben vezetné be a költségvetési sapkát: jövőre egy magasabb limit (~100 millió euro) lenne, ami 2011-ben felére csökkenne, Domenicali kijelentette, hogy semmiféle költségvetési plafont nem fogadnak el.

“Az, hogy a 2009-es szabályokat akarjuk kiindulási alapul, azt jelenti, hogy nem lesz semmiféle költségvetési sapka, ez számunkra egyáltalán nem elfogadható” – mondta a Ferrari csapatfőnöke.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz abban az esetben, ha az FIA nem tesz eleget az általuk szabott feltételeknek, Domenciali a következőket mondta: “A válasz nagyon egyszerű: a kilenc csapat által beadott nevezés érvényét veszíti.”

Az olasz szakember azonban bízik abban, hogy a FOTA legutóbbi költségcsökkentő javaslatai elégségesnek bizonyulnak ahhoz, hogy a költségvetési sapka bevezetése nélkül elérjék a szövetség céljait.

“Az FIA két ok miatt szeretné csökkenteni a költségeket: hogy megakadályozza a jelenlegi csapatok kivonulását a spotból, és lehetővé tegye az új csapatok számára a csatlakozást” – mondta Domenicali. “Ezek a célok pedig teljesíthetők. A költségek számottevő mértékben csökkennek, miközben a jelenlegi résztvevők mindent megtesznek azért, hogy a sportban maradjanak.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!