Ferrari: Túl enyhe büntetést kapott a Red Bull! - F1VILÁG.HU

Ferrari: Túl enyhe büntetést kapott a Red Bull!

Túl enyhe büntetést kapott a Red Bull Forma-1-es csapata a pénzügyi szabályok 2021-es megszegéséért – véli a Ferrarit irányító Frederic Vasseur.

A Red Bull még a 2021-es évad során költekezett túl, emiatt pedig a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 7 millió dolláros pénzbírsággal sújtotta a csapatot, emellett az istálló októberig 10 százalékkal kevesebb időt tölthet el szélcsatornás és CFD-technológiás fejlesztésekkel.

Az energiaital-gyárosok ennek ellenére parádés formában kezdték az évet: az első három verseny mindegyikét megnyerték, és magabiztosan vezetik a világbajnoki tabellát. Fred Vasseur, a Ferrari csapatfőnök pedig úgy látja, a Red Bull túl enyhe büntetést kapott.

 

„Azt gondolom, ez nem volt büntetés” – mondta a francia szakember arra a kérdésre válaszolva, hogy meglepődött-e azon, hogy a Red Bull látszólag felül tudott kerekedni a rá kiszabott büntetésen. „Nagyon kevés büntetést kaphat. Ha azt nézzük, hogy alapvetően egy kicsit kevesebb, mint 1 másodpercet javulunk majd a szezon során az aerodinamikát tekintve, akkor a 10 százalékos büntetés 1 tizedmásodpercet jelent.”

„És nem lineáris dologról van szó, szóval talán kevesebb is ennél, ráadásul ezt a pénzt el lehet költeni más területen. Számomra ez azt jelenti, hogy a büntetés marginális.”

Arra a kérdésre, hogy szerinte a Red Bull végzett-e jó munkát, vagy inkább a büntetés nem volt elég szigorú a látott teljesítmény alapján, Vasseur így felelt: „Mindkettő. Remek munkát végeztek. És meggyőződésem, hogy a büntetés nagyon könnyed volt.”

„És az a pénz, amit megspórolsz a szélcsatornában, elkölthető máshol, például a súlycsökkentés, vagy más jegyében. Szóval nem vagyok biztos abban, hogy komoly hatása van. Ráadásul előnyben vannak az év elején, mivel többet költöttek a korábbi évben. Azt nem akarom mondani, hogy nem végeztek jó munkát, mivel őszintén azt gondolom, hogy remek munkát végeztek az idei autójukkal. Nem kifogásokat keresek. Nem erről van szó. De ha azt kérdezik tőlem, hogy szerintem túl enyhe volt-e a büntetés, akkor a válaszom az, hogy igen.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!