Ferrari-ügy: Az F1-es csapatok levélben fordultak az FIA-hoz - F1VILÁG.HU

Ferrari-ügy: Az F1-es csapatok levélben fordultak az FIA-hoz

HIRDETÉS
Levélben fordult a Nemzetközi Automobil Szövetséghez (FIA) az a hét Forma-1-es istálló, mely a héten kifogással élt a sportot irányító testület, valamint a Ferrari között köttetett „bizalmas megállapodás” ellen.
TEST T2 BARCELLONA 2020 - MERCOLEDÌ  26/02/2020 Sebastian Vettel Ferrari

Ahogyan arról az F1VILÁG.HU is beszámolt, az FIA egy hete adott ki sajtóközleményt, melyben arról számolt be, a Ferrari V6-os erőforrásának alapos vizsgálata után egy „bizalmas megállapodást” kötött az olaszokkal.

Mivel ennél több részlet akkor nem derült ki, a rivális csapatok, összesen hét istálló hivatalos közleményben fejtette ki nemtetszését az üggyel kapcsolatban, azonnali válaszokat követelve az FIA-tól.

Erre reagálva a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) csütörtökön sajtóközleményt adott ki, melyben lényegében elismerte, a Ferrari-motorok alapos ellenőrzése után nem tudta bizonyítani a szabályszegést, ugyanakkor nem volt meggyőződve az olasz istálló ártatlanságáról.

A szövetség ezért egy – állítása szerint hatékony és visszatartó erejű – megállapodást kötött az olasz istállóval. Az FIA emellett rámutatott, erre minden jogi lehetősége megvolt, így a szabályok keretein belül jártak el.

„Az ilyen típusú megállapodás olyan jogi eszköz, melyet minden fegyelmi rendszer nélkülözhetetlen elemeként ismernek el, és számos állami hatóság és sportszervezet használja a viták rendezéséhez. A vitarendezési megállapodás feltételeinek titkosításáról pedig a JDR 4. (vi) cikkelye rendelkezik” – fogalmazott a szövetség.

A hét csapat – a Mercedes, a Red Bull, a McLaren, a Renault, a Racing Point, az AlphaTauri és a Williams – nemcsak közös közleményben szólalt fel az ügy ellen, hanem hivatalos levelet is intéztek az FIA, valamint a kereskedelmi jogokat igazgató F1 Group felé.

Ennek részletei bizalmasak, a BBC azonban úgy tudja, a csapatok tudni szeretnék, az FIA miért érezte úgy, hogy nem tudja bizonyítani a Ferrari-motorokkal kapcsolatos aggályait. Kíváncsiak arra is, az olaszokkal kötött megállapodás miért bizalmas, sőt, szerintük az ügy felvet olyan kérdéseket is, hogy az FIA egyáltalán alkalmas-e a technikai szabályok betartatására a Forma-1-ben.

A RED BULL SZERINT BOTRÁNYOS, AMI TÖRTÉNT

A Red Bull motorsport-tanácsadója, Helmut Marko egyébként egyenesen botrányosnak nevezte az FIA eljárását, és rámutatott arra, ha a Ferrari valóban szabályt szegett, nem nekik kellett volna a 2. helyen végezniük 2019-ben a konstruktőri bajnokságban.

„Az FIA viselkedése az igazi botrány!” – fakadt ki a szakember a Der Spiegel című lapnak nyilatkozva.

Hirdetés

„Valójában utasítanunk kellene a Red Bull Racing csapatfőnökét, Christian Hornert, hogy pereljen azért a 24 millió dollárért, amit mi kaptunk volna a konstruktőri 2. helyezését, ha a Ferrarit megfelelően büntetik.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Ferrari-ügy: Az F1-es csapatok levélben fordultak az FIA-hoz
Sainz: A média túlhájpolta a fejlesztéseinket
Feltartás miatt elvették Piastri második rajthelyét
Hamiltonék elszúrták a beállításokat az időmérő előtt

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!