Friss hírek

FIA-elnök: A Red Bull fair büntetést kapott, noha a riválisok vért akartak!

Fairnek tartja a Red Bullra kiszabott büntetést a pénzügyi szabályok megszegése miatt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed Ben Sulayem, noha a rivális csapatok „vért akartak látni”.

A Red Bull még 2021-ben szegte meg a költségvetési plafonra vonatkozó szabályokat, amiért végül idén októberben 7 millió dolláros pénzbüntetést kapott, valamint 12 hónapig 10 százalékkal kevesebb időt tölthet el a szélcsatornában versenyautójának fejlesztésével.

A rivális csapatok a büntetést bejelentését megelőzően szigorú szankciókat vártak, Mohammed Ben Sulayem szerint azonban az FIA jól kezelte az ügyet – főleg úgy, hogy a financiális szabályok még meglehetősen új területet jelentenek a szövetség számára is.

Hirdetés
 

„Rengeteget tanultunk, és egy nagy felülvizsgálatot végzünk most” – mondta a szakember, amikor a Motorsport.com című internetes portál arról faggatta, véleménye szerint a Red Bullra kiszabott büntetés kellőképp elrettentő-e.

„Ki tudja az első évben, hogy mi lesz a végkimenetel? Még csak nem is számítottunk rá. Ha megnézünk más csapatokat, ők azt fogják mondani, hogy nagyon finoman bántunk a Red Bull-lal. Hogy a büntetés? Egyesek akasztófán akarják látni őket, a vérüket akarják. A bűnös csapatok pedig úgy gondolják, hogy óriási büntetést kaptak. Szóval hogyan döntsük el?”

„Úgy értem, fairnek is kell lennünk. Meg akarunk szabadulni tőlük, vagy azt akarjuk, hogy felegyenesedjenek, és ne tegyék ezt?”

Az FIA elnöke szerint a költségvetési plafonnal kapcsolatos vizsgálatokat mindenképpen jobban kell időzíteniük jövőre.

„Az egyetlen dolog, amit mondanék, hogy amit szeptemberben és októberben csináltunk, azt korábban meg kellett volna tenni. De mivel ez volt az első év, rengeteget tanultunk belőle. És még mindig tanulunk. Szóval jobb lenne májusban dűlőre jutni, nem pedig októberben.”

Sulayem arról is beszélt, több emberre lesz szükségük ahhoz, hogy boldoguljanak a feladataikkal a jövőben.

„A financiális szabályoknak ez volt az első évük, és ezek ellenőrzése nagyon kemény feladat. Ezért is egyeztettünk az alkalmazottakról: hárommal több a financiális oldalon, hárommal több a kasztni és az erőforrás területén. Szóval további toborzás következik. Ha nincs elegendő munkaerő és a megfelelő emberek ahhoz, hogy felügyeljék a dolgokat, mi haszna az efféle szabályozásnak? Úgy hiszem, megvolt az egyensúly a pénzügyi és a sportszakmai büntetések között.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!