FIA elnökválasztás: Todt vs. Vatanen - F1VILÁG.HU

FIA elnökválasztás: Todt vs. Vatanen

HIRDETÉS

A Ferrari egykori csapatfőnöke, Jean Todt és a korábbi rali-világbajnok, Ari Vatanen nagy nap előtt áll, ugyanis közülük kerül ki a Nemzetközi Automobil Szövetség új elnöke, akinek kilétére már pénteken, a választást követő órákban fény fog derülni.

A Ferrari egykori csapatfőnöke, Jean Todt és a korábbi rali-világbajnok, Ari Vatanen nagy nap előtt áll, ugyanis közülük kerül ki a Nemzetközi Automobil Szövetség új elnöke, akinek kilétére már pénteken, a választást követő órákban fény fog derülni.

Mint azt bizonyára mindenki tudja, a holnapi nagy nap lesz a motorsportban, ugyanis véget ér a Max Mosley éra, és új elnök kerül az FIA élére.

Bárki is kerül ki győztesként, az már most elkönyvelhető, hogy komoly változást hoz a szövetségben, melynek fennhatósága alá nem csak a Forma-1, hanem más rangos szériák is tartoznak, mint például a WRC.

Todt és Vatanen jól ismerik egymást, hiszen a 80-as években együtt dolgoztak a Peugeot rali-csapatában, ám mindez nem akadályozta meg őket abban, hogy megpróbálják különböző – valós vagy valótlan vádakkal – befeketíteni a másikat.

Pedig mindkét jelölt változtatást és harmóniát szeretne hozni a sportba, ami sokak szerint csak Vatanen győzelmével valósulhat meg, mert félő, hogy Todt sikere azt jelentené, hogy minden marad a régiben, és továbbra is Max Mosley – aki nem titkoltan a francia szakembert támogatja, és a jövőben is helye lesz az FIA Szenátusban – mozgatná a szálakat.

Bár a 63 éves francia a múltban már bizonyította profizmusát, és kiváló vezetői képességeit, hiszen eddig mindent sikerre vitt, amibe belekezdett, hátrányban van amiatt, hogy 15 éven keresztül a Ferrari csapatvezetőjeként tevékenykedett, ugyanis sokan elkerülhetetlenül részrehajlással gyanúsítanák.

Todt azonban mégis komoly erőt képvisel, ugyanis sikerült maga mellé állítania a nagyobb autóklubokat, jóllehet ez önmagában még semmit nem jelent, hiszen az összes autóklub egységesen egy szavazattal rendelkezik.

A rajongók többsége egyértelműen az 57 éves Vatanent szeretné Mosley helyén látni az előbb felsoroltak miatt, azonban ahogy az általában lenni szokott, most sem a “nép” akarata fog érvényesülni, hanem az autókluboké, melyek nyilvánvalóan nem a két szakember által felvázolt programok és ígéretek, hanem saját önös érdekeik alapján fognak dönteni.

Bárki is kerüljön ki győztesként, a változás elkerülhetetlen. Mindkét jelöltnek vannak jó ötletei, és mindketten sikeres vezetői tudnak lenni az FIA-nak, de nincs sok értelme belebonyolódni abba, hogy kinek mi a programja, sokkal ésszerűbb majd arról beszélni és cikkezni, hogy mik valósultak meg az ígéretekből.

Egy biztos, holnap mindkét jelölt 15 percet kap arra, hogy felvázolja a programját, majd az autóklubok egyenként, titkosan szavaznak, a szavazás teljes folyamatát pedig egy előre kijelölt szervezet, jelen esetben a Huissier de Justice felügyeli.

Hirdetés

A szavazatokat az FIA jogi részlege összeszámolja, és az eredményt még aznap kihirdeti.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!