Orosz Nagydíj

Fontos nap lesz a péntek a Forma-1 számára

Fotó: Red Bull
SPIELBERG,AUSTRIA,18.JUN.15 - MOTORSPORTS, FORMULA 1 - Grand Prix of Austria, Red Bull Ring, preview. Image shows executive director Toto Wolff (Mercedes GP) and teamchef Maurizio Arrivabene (Ferrari). Photo: GEPA pictures/ Christian Walgram - For editorial use only. Image is free of charge.

Fontos nap lesz a péntek a Forma-1 szempontjából, a sportág tulajdonosa, a Liberty Media ugyanis ekkor ismerteti jövőbeli terveit a száguldó cirkusz csapataival.

A jelenlegi technikai szabályok 2020 végéig vannak érvényben az F1-ben, és bár a múlt év végén a Liberty már ismertette az új motorformulára vonatkozó terveinek egy részét, a mai napig nem született végleges döntés arról, hogy miképp alakulnak a regulák néhány év múlva.

Márpedig sürgős konszenzusra lenne szükség, hiszen a csapatoknak és a gyártóknak mihamarabb tudniuk kell, milyen szabályrendszerre kell felkészülniük.

A Liberty Media vezetője, Chase Carey pénteken délelőtt 10 órakor ül össze az F1-es csapatok vezetőivel, hogy felvázolja az amerikai vállalat terveit.

A vállalat egyik legfőbb célja, hogy az új szabályokkal kiegyenlítettebbé váljon a küzdelem az F1-es csapatok között, és a kisebb alakulatok se kerüljenek jelentős hátrányba. Emellett pedig új gyártókat is szeretne bevonni, például a Porschét, a Lamborghinit, vagy az Aston Martint.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, vonzóvá – és értelemszerűen olcsóbbá – kell tenni a Forma-1-et. A Liberty tervei szerint 2021 után is maradna a jelenlegi, V6-os hibrid motorkoncepció, ám megszabadulnának a hőenergia-visszanyerő rendszertől. A tervek októberi bejelentésekor a Ferrari, a Mercedes és a Renault is tiltakozott.

A napokban utóbbi két gyártó ismét megszólalt az ügyben: azt szeretnék, ha a Forma-1-ben a következő pár évre – az új motorformula bevezetéséig – befagyasztanák a motorfejlesztéseket, jelentős költségekkel járna ugyanis, ha az új erőforrásokkal párhuzamosan a jelenlegi aggregátokon is dolgozni kellene.

Persze nemcsak a motorszabályokat, hanem az aerodinamikára vonatkozó regulákat is ki kell dolgozni, nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy a 2017-ben bevezetett újítások miatt nehezebbé vált az előzés a Forma-1-ben.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS