Friss hírek

Fordulat: Belemegy a Ferrari a motorok befagyasztásába!

NUERBURG, GERMANY - OCTOBER 11: Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko and Scuderia Ferrari Team Principal Mattia Binotto talk on the grid before the F1 Eifel Grand Prix at Nuerburgring on October 11, 2020 in Nuerburg, Germany. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Azt követően, hogy megállapodás született az új motorszabályok 2025-re történő előrehozásáról, a Ferrari Forma-1-es csapata támogatja a motorfejlesztések 2022-től történő befagyasztását!

Ahogyan arról az F1Világ.hu is többször beszámolt, a Red Bull erősen lobbizott amellett, hogy a 2021-es szezon után fagyasszák be a V6-os erőforrások fejlesztéseit.

Az energiaital-gyárosok azért ragaszkodtak ehhez, mert jelenlegi motorpartnerük, a Honda a következő szezon végén távozik a Forma-1-ből, ezzel a megoldással azonban továbbra is használni tudnák a japán gyártó motorjait.

A Mercedes már kezdettől fogva támogatta a Red Bull törekvéseit, a Renault és a Ferrari azonban mostanáig ellenált. Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke viszont pénteken elárulta, változott az álláspontjuk, és támogatják a motorfejlesztések befagyasztását.

„Azt gondolom, amit mondtunk, hogy vannak olyan szabályok, melyeknek köszönhetően a Red Bull megoldást talál, szóval más gyártó szállíthatna nekik erőforrást, ez nem kétséges” – mondta Binotto, amikor arról kérdezték, változott-e a Ferrari álláspontja.

„És persze értjük azon szándékukat, hogy szeretnék a Honda motorjait használni a jövőben is. Voltak meetingjeink az elmúlt napokban az F1-gyel és az FIA-val. Azt gondolom, mi, Ferrariként értjük a helyzetet.”

„Támogatóak vagyunk abban a kérdésben, hogy egy évvel korábban befagyasszuk a fejlesztéseket, mert ez azt jelentheti, hogy megpróbálhatjuk 2025-ben bevezetni az új motorszabályokat.”

„A helyzet ismeretében pedig nem ez az első alkalom, hogy a Ferrari felelősségteljesen jár el.”

„Szóval támogatni fogjuk a befagyasztást, hogy egy évvel korábban jöhessenek az új motorok.”

Binotto viszont azt mondja, tovább folytatják az egyeztetéseket, hogy úgy fagyaszthassák be a motorfejlesztéseket, hogy ne legyenek nagy különbségek az erőforrások között.

A szakember szerint ez azért is nagyon fontos, mert 3 évre fagyasztanák be a motorfejlesztéseket.

A Ferrari csapatfőnöke hozzátette, a 2025-ben érkező új szabályok pedig egy „meglehetősen eltérő erőforrást eredményezhetnek”, erről azonban 2021 közepéig dönteni kell.

„Ahhoz, hogy egy teljesen új erőforrásunk legyen 2025-ben, a jövő év közepére tisztáznunk kell a szabályokat. Azt gondolom, egy jelentősen eltérő erőforrás lesz a mostanihoz képest, mert vannak nagyon fontos célok – legalábbis a Ferrari részéről, például a költségekre vonatkozóan.”

„Sokkal fenntarthatóbbnak kell lenniük a költségek szempontjából. Szerintem az erőforrásnak 50 százalékkal kevesebbe kell kerülnie, mint ma.”

„És a környezeti fenntarthatóság szempontjából is vannak ambiciózus céljaink. Nagyon proaktívnak és együttműködőnek kell lennünk a többi gyártóval, az F1-gyel és az FIA-val, hogy mihamarabb dűlőre jussunk a szabályok kapcsán. Ez fogja meghatározni az F1 jövőjétől 2025-től 2030-ig.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!