Orosz Nagydíj

Ne maradj le! Ez történik az Orosz Nagydíj helyszínén, Szocsiban!

Forma-1: Meg akarunk szabadulni a rajtbüntetésektől

Fotó: Red Bull Racing
SHANGHAI, CHINA - APRIL 13: Sparks fly behind Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB14 TAG Heuer on track during practice for the Formula One Grand Prix of China at Shanghai International Circuit on April 13, 2018 in Shanghai, China. (Photo by Charles Coates/Getty Images)

A 2021-től érkező új szabályokkal szeretne megszabadulni a rajtbüntetésektől is a Forma-1.

A száguldó cirkusz sportigazgatója, Ross Brawn több alkalommal is beszélt már arról, rendkívüli módon frusztrálja, amikor egy versenyzőt azért sorolnak hátrébb a rajtrácson, mert ki kell cserélni egy motorkomponenst, vagy váltót az autójában.

Bár az idei szezonra igyekeztek javítani a helyzeten, Charlie Whiting, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) F1-es versenyigazgatója elárulta, a 2021-es szabályváltozásokkal szeretnék elérni azt, hogy kevesebb rajtbüntetést kapjanak a versenyzők.

„Szeretnénk megszabadulni a rajtbüntetésektől, ha lehet” – mondta a szakember a Motorsport.com kérdésére. „Ezen dolgozunk.”

A jelenlegi, váltóra vonatkozó szabályok várhatóan maradnak 2020 végéig: eszerint egy váltónak hat egymást követő eseményt ki kell bírnia. Ezzel a szabállyal a költségcsökkentést igyekeztek elősegíteni, lehetséges megoldásként azonban felmerült, hogy a jövőben a rendelkezésre álló váltóegységeket rotálhatnák a csapatok, épp úgy, ahogy a motorkomponensek esetében.

Arra a kérdésre, hogy van-e szándék arra vonatkozóan, hogy rövid távon változtassanak a váltószabályokon, Whiting így felelt: „Nincs rá szükség. Ez egy jó rendszer.”

„Azt hiszem, ha valamin is változtatnánk, az a váltókeret lenne, oly módon, mint ahogy a motorkeret rendelkezésre áll. Szóval 3 váltót lehetne felhasználni egy éven belül, és azzal azt csinálhatnának, amit akarnak.”

„Ez az egyik dolog, amin gondolkodunk 2021-re. Egy meglehetősen átfogó csomagot vezetünk be, számos változással.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS