Friss hírek

Gary Hartstein magyarázata Bianchi sérüléséről

A Marussia Forma-1-es alakulata kedden arról adott tájékoztatást, versenyzője, Jules Bianchi súlyos agysérüléseket szenvedett múlt hétvégi, szuzukai balesete során.


A Marussia Forma-1-es alakulata kedden arról adott tájékoztatást, versenyzője, Jules Bianchi súlyos agysérüléseket szenvedett múlt hétvégi, szuzukai balesete során.

A csapat által kiadott kommüniké szerint a francia versenyző „diffúz axonális sérülést” szenvedett, és továbbra is kritikus, de stabil állapotban fekszik a jokkaicsi kórházban.

Dr. Gary Hartstein, a Forma-1 korábbi főorvosa saját blogján részletezte, pontosan mit is jelentenek Bianchi agysérülései – a továbbiakban az ő sorait olvashatják.

Dr. Gary Hartstein, a Forma-1 korábbi főorvosa:

„Amikor „súlyos” fejsérülésről beszélünk – ahogy vasárnap említettem –, akkor egy klinikai besorolásról beszélünk. Ez azt jelenti, hogy a beteg Glasgow-értékét anélkül állapítják meg, hogy számításba vennék, pontosan milyen sérülései vannak. Ebbe beletartozik a szem, a beszédkészség és a motorikus reakciók. Ennyi.

Elég sokat beszéltünk már a hematómákról – a felgyülemlett vérről az agyat védő membránokon kívül („extradurális” vérömleny), a membárokon belüli vérömlenyről („szubdurális”), a membránok alatti („szubarachnoideális” ) vérömlenyről, vagy magában az agyban keletkező („intracerebrális”) vérömlenyről. Ezek a hematómák károsítják az agyat azáltal, hogy nyomás alá helyezik azt és elmozdítják az agyszöveteket, ugyanakkor pedig növelik a koponyaűri nyomást is.

Amikor CT-vizsgálatnak vetünk alá egy beteget, hogy lássuk, milyen sérülései is vannak, néha meglepődve tapasztaljuk, hogy a (mély) kómában fekvő páciensről sokkolóan „normális” képet kapunk. Amikor a vizsgálat egy lényegében általános duzzanatot mutat, tehát nincsenek szignifikáns fokális idegsebészeti elváltozások (például zúzódások vagy vérömlenyek), akkor diffúz axorális sérülésről, más néven DAI-ról beszélünk. UTÁLJUK, amikor ez történik. Hiszen egy rendkívül tiszta képet kapunk egy olyan betegről, aki mély kómában van.

Vizsgáljuk meg egy kicsit a kifejezést!

Diffúz: a vérömlenyekkel ellentétben – melyek jellegüknél fogva egy adott helyen fordulnak elő – a DAI nem mutatja jelét a sérülésnek egy KONKRÉT helyen. Ez természetesen nem egy jó hír, hiszen meggátolja, hogy pontos diagnózist állítsunk fel a betegről, nehézkesebbé válik a kezelése, és a többi…

Axonális: az axonok az idegsejtek kábelei. Szigeteltek, hogy gyorsabban vezessék az idegsejtek impulzusait, szóval zsíros membránokkal vannak körülvéve, ettől fehéres a színük is. Axonok nagy csoportja jelenti a fehérállományt. Az idegsejtek sejttestjei (neuronok) szürkések… ha sok ilyen sejttest van együtt, akkor igen, az a szürkeállomány.

A DAI az agy fehérállományát károsítja. A kábelezést. Ismétlem, ez nem túl jó, hiszen ez a kábelezés teszi lehetővé a magasabb szintű információ-feldolgozást, összekötve az agy különböző területeit (például a vizuális és auditív területeket: LÁTOM, ahogy beszélsz, HALLOM a szavaidat, viszont az agy asszociatív területei azok, melyek összefűzik ezeket az információkat, és integrálja őket azért, hogy megszülessen bennem annak az élménye, hogy BESZÉLSZ HOZZÁM. Ez a fajta információ-feldolgozás könnyen megszakad a DAI által.

Ez gyakran társul agyi duzzanattal, legalábbis kezdetben.

A DAI általában egy igencsak sötét, nem túl biztató diagnózis. Jules fiatal, erős, és egy szuper orvosi csapat kezeli. Gyerünk, Jules! Menni fog!

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!