Gasly kitálalt a Red Bullról: „A belemet is kidolgoztam, de nem kaptam meg a támogatást” - F1VILÁG.HU

Gasly kitálalt a Red Bullról: „A belemet is kidolgoztam, de nem kaptam meg a támogatást”

HIRDETÉS
Kitálalt a Red Bull Racing Forma-1-es csapatánál eltöltött időszakáról Pierre Gasly. A francia versenyző jelenleg az energiaital-gyárosok kiscsapatát, az AlphaTaurit erősíti, 2019-ben azonban nagy lehetőséget kapott, amivel nem tudott élni. Most az okokról nyilatkozott.
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 11: Pierre Gasly of France and Red Bull Racing talks to the media in the Paddock during previews ahead of the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 11, 2019 in Northampton, England. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool  // AP-1ZWUWQZC11W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

Gasly a Red Bull juniorversenyzőjeként 2017-ben mutatkozott be a Forma-1-ben a Toro Rosso színeiben, 2019-ben pedig az osztrák energiaital-gyártó nagycsapatánál, a Red Bullnál kapott lehetőséget Max Verstappen oldalán.

A francia tehetség számára nehezen indult az idény, és képtelen volt tartani a lépést holland csapattársával. A Red Bull pedig idény közben úgy döntött, visszaküldi őt kisebb csapatához.

Gasly most egy hosszabb írást tett közzé a ’The Players’ Tribune’ hasábjain. A fiatal pilóta élete legnehezebb időszakaként tekint a 2019-es évre, főleg legjobb barátja, Anthoine Hubert halála miatt, de természetesen a Red Bulltól való menesztését is nehezen élte meg.

„A Toro Rossóval eltöltött igazán jó 2018-as év után felhívott Helmut Marko, hogy tudassa velem, be akarnak ültetni a Red Bullba. Annyi bajnoki címet nyertek, Sebastian Vettel pedig óriási inspiráció volt nekem gyerekként – tudtam, hogy úgy akarok vezetni egy napon, ahogy ő. Szóval egy álmomat váltottam valóra, és nagyon izgatott voltam. Bárcsak azt mondhatnám, hogy pontosan olyan volt, mint amilyennek gondoltam – amilyennek akartam. De nem. Egyszerűen nem” – fogalmazott Gasly.

„Onnantól kezdve, hogy elkövettem az első hibát az autóban, úgy éreztem, hogy az ottaniak elkezdtek rám szállni. Volt egy balesetem a téli teszteken, és attól a pillanattól kezdve nem indult be igazán a szezon. Aztán az első versenyek nehezen alakultak a Red Bull-lal, a média pedig felzabált. Mindent, amit a sajtóban mondtam, kifogásnak forgattak ki, és senki sem állt ki mellettem. Az autó nem volt tökéletes, én pedig a tőlem telhető legjobbat nyújtottam, hogy javuljak és tanuljak minden egyes héten… De jöjjön az, amit mondani fogok erről a dologról: nehéz időket éltem át a Red Bullnál, mert nem éreztem, hogy igazán támogatnak, és ugyanúgy kezelnek, ahogy másokat. És számomra… Ez olyasvalami, amit egyszerűen nem tudok elfogadni. A belemet kidolgoztam minden egyes nap, próbáltam eredményeket szállítani a csapatnak, de nem adták meg azokat az eszközöket, amikre szükségem lett volna ahhoz, hogy eredményes legyek. Megpróbáltam megoldásokkal előállni, de nem hallották meg a hangom, vagy épp hetekbe telt, mire változásokat láttam.”

„Valamilyen okból kifolyólag soha nem illettem bele abba az ülésbe – egyszerűen nem tudott működni.”

„Nem vagyok az a fajta ember, aki belekezd a sárdobálásba a médián keresztül, mert őszintén hálás vagyok a Red Bullnak a lehetőségért, mint ahogy mindenért, amit pályafutásom során tettek értem. Tényleg az vagyok. De megengedték, hogy elmondjam az igazat.”

„Szóval itt van. Az igazság.”

Bár a Red Bullnál a 2019-es szezon első felében számos alkalommal hangoztatták, kitartanak Gasly mellett, a Magyar Nagydíjat követő nyári szünetben végül úgy döntöttek, visszaküldik őt a Toro Rossóhoz.

Hirdetés

„Budapest után, miután elköszöntem Anthoine-tól [Hubert], vakációra mentem. De mielőtt távoztam, felhívtam a csapatfőnökünket, Christian Hornert, hogy megkérdezzem, mi többet tehetnék még a versenyhétvégéken, hogy fejlődjek, és hogy oda tudna-e figyelni jobban az én oldalamra a garázsban, hogy lássa, mit lehetne tenni. Christian azt mondta, megtesz mindent, ami tőle telik. Ennyi volt.”

„Javulni akartam. Azt akartam, hogy működjön.”

„De Helmut Marko felhívott, miközben Spanyolországban nyaraltam, és azt mondta, ’vissza fogunk küldeni a Toro Rossóhoz, cserélni fogsz Alex Albonnal. Ez nem jelenti azt, hogy vége a közös sztorinak. De a nagy médiazajban úgy érezzük, ez a legjobb megoldás’.”

„Így megy ez. Ilyen az F1.”

„Szomorú voltam. Nem hazudhatok. Összetörtem miatta. Világbajnok akarok lenni. Ki tudja, mikor ülök újra ilyen jó autóban? Ebben a sportban tényleg nagyon nehéz visszalépni egyet. Amikor pár nappal később kijött a hír, kaptam egy üzenetet Anthoine-tól. ’Bizonyítsd, hogy tévednek. Légy erős, tesó. Meg fogod mutatni nekik, hogy megérdemled a helyed egy topcsapatnál, bizonyítsd, hogy tévednek!’”

Gasly még ugyanabban az évben, a szezon utolsó előtti versenyén, Brazíliában dobogóra állt a Toro Rossóval, tavaly pedig megszerezte első győzelmét is Monzában a faenzai kiscsapat színeiben.

Gasly rendkívül érzelmes és mély írását az alábbi cikkben hosszabban is elolvashatod!

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!