Gasly maga köré építette az AlphaTaurit, és legjobb szezonját teljesítette a Forma-1-ben - F1VILÁG.HU

Gasly maga köré építette az AlphaTaurit, és legjobb szezonját teljesítette a Forma-1-ben

HIRDETÉS
2019-ben lehetőséget kapott a Red Bull Racing csapatától, Pierre Gaslyval azonban akkor nem voltak elégedettek az energiaital-gyárosok, így a fiatal pilótának az elmúlt két szezonban az AlphaTaurinál kellett bizonyítania. A francia nem is vallott szégyent, lényegében a hátán vitte a csapatot 2021-ben is, saját bevallása szerint viszont ehhez az is kellett, hogy a faenzai istálló maximálisan támogassa őt.
ZANDVOORT, NETHERLANDS - SEPTEMBER 05: Pierre Gasly of France and Scuderia AlphaTauri prepares to drive on the grid ahead of the F1 Grand Prix of The Netherlands at Circuit Zandvoort on September 05, 2021 in Zandvoort, Netherlands. (Photo by Peter Fox/Getty Images) // SI202109050883 // Usage for editorial use only //

Gasly 2020-ban versenyt is tudott nyerni az AlphaTaurival, tavaly pedig Bakuban újabb dobogós eredményt tudott elérni a csapattal. A bajnokságot végül a 9. helyen zárta, a 25 esztendős versenyző pedig természetesen elégedett is azokkal az eredményekkel, amiket elért, és úgy véli, pályafutása során eddigi legjobb formájában teljesített.

„Az elmúlt idény nyilván rendkívül jól sikerült, és azt gondolom, olyan helyzetben voltam, hogy tényleg meg tudtam mutatni, mire vagyok képes, ráadásul egynél több alkalommal” – mondta Gasly a Motorsport.com című lapnak adott interjúban.

„Ha az ember a középmezőny végén van, de mondjuk van két lenyűgöző eredménye, és szerez egy 9. és egy 8. helyet, még az is hihetetlen eredmény, viszont senki sem fogja észrevenni. Az elmúlt évben pedig én olyan helyzetben voltam, hogy az autó alkalmanként képes volt arra, hogy legyőzze a Ferrarikat és a McLareneket.”

„Tudjuk, hogy a Ferrarinak kétszer-háromszor nagyobb költségvetése van, mint nekünk, tudjuk, hogy versenyképesebb a csomagjuk, és ugyanez igaz a McLarenre is. Én mégis le tudtam győzni őket néhány alkalommal. És számomra ez volt a fontos, hogy meg tudjam mutatni a képességeimet, a sebességemet. Nyilván mindig dolgozni kell sok területen, de nagyszerű elmondani, hogy eddigi F1-es pályafutásom során a legjobb eredményeket érhettem el.”

Gasly elárulta, személyes célja az volt a 2021-es idényben, hogy javítson következetességén a versenyhétvégék során – elismerte ugyanis, gyakran túlvezette az autót korábban, hogy faragjon a hátrányukból.

„Szerettem volna dolgozni a következetességemen, mert ha az autó nagyszerűen működik, akkor jó, hogy az ember tud teljesíteni. De olykor az autó nem annyira jó, mégis a maximumot akarod kihozni belőle. És szerintem voltak alkalmak korábban, amikor túlságosan sokat akartam.”

„Úgy gondolom, remek előrelépéseket tettem ezen a téren, és tényleg következetesebb voltam – és ez volt a célom.”

„Max esetében a teljes Red Bull-csapat köré épül, ezért voltak olyan helyzetben, hogy megnyerjék a bajnokságot. Lewis [Hamilton] esetében ugyancsak köré épül a Mercedes teljes csapata, ezért volt olyan helyzetben, hogy megnyerje a bajnoki címet. Ha nem lettek volna ilyen helyzetben, nem tudtak volna ilyen egyéni teljesítményt elérni.”

„Én ugyanilyen helyzetben voltam most az AlphaTaurinál, miközben Yuki újoncként érkezett. A teljes csapat rám fókuszált, és próbáltam a legtöbb pontot begyűjteni. Ezért sikerült néha túlteljesítenünk ahhoz a csomaghoz képest, ami a rendelkezésünkre állt – mert a srácok rengeteg energiát fektettek bele, rengeteg figyelmet fordítottak rám.”

Hirdetés

„Bármilyen csapatnál is legyél, ilyen státuszra van szükséged, ha a legjobb formádat akarod nyújtani.”

Fotó: Scuderia AlphaTauri

Bár 2022-re jelentősen megváltoztak a Forma-1 szabályai, ráadásul a költségplafon is érvényben van, az AlphaTaurinak a következő idényben még jobb esélyei lehetnek. Gasly azonban tudja, „reálisan kell látnia” a helyzetét a világbajnoki álmokkal kapcsolatban.

„Azt gondolom, jelenleg még túl korai megmondani” – mondta a fiatal pilóta, amikor arról kérdezték, valóra tudja-e váltani céljait az olasz istállónál, mely tavaly a 6. helyen zárta a konstruktőri bajnokságot.

„El lehet érni nagyszerű dolgokat, ugyanakkor viszont realistának kell lennem. Világbajnok akarok lenni a Forma-1-ben. Rettentően nehéz, amikor olyan csapatok ellen harcolsz, mint a Mercedes, mely komoly forrásokkal rendelkezik, és olyan tudással, amit az évek során felépített. Ott van a tapasztalat, amit az élen harcolva szereztek. Látható, hogy olykor több nyomással jár, ha az ember elöl harcol, nem lehet megengedni bizonyos hibákat, mindent kézben kell tartani. Ezek a csapatok tapasztaltak ebben, és megvan a tudásuk ahhoz, hogy kezeljék a helyzetet.”

„Nyilván korai még megmondani, de a célom egyértelműen az, hogy pályafutásom során a világbajnoki címért harcoljak.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!