Gasly már most elkezdhet barátkozni a rajtbüntetés gondolatával - F1VILÁG.HU

Gasly már most elkezdhet barátkozni a rajtbüntetés gondolatával

Egy versenyhétvége telt csak el a 2022-es Forma-1-es idényből, Pierre Gasly azonban már most számíthat arra, hogy a szezon során rajtbüntetést kap motorkomponens-csere miatt. A francia pilóta egy műszaki hiba miatt el sem jutott a kockás zászlóig.

Gasly autója a Bahreini Nagydíjon látványos tűz kíséretében adta meg magát, a faenzai istállónál pedig jelenleg is azon dolgoznak, hogy a versenyautót újjáépítsék a hétvégi Szaúd-arábiai Nagydíjra – könnyen lehet, hogy egy kasztnicserére is szükség lesz majd.

A Bahreinben történteknek ráadásul hosszabb távú következményei is lehetnek, elképzelhető ugyanis, hogy az egyik energiatárolót már most leírhatják – ebből a komponensből egy idényen belül mindössze kettőt használhat fel egy versenyző büntetlenül, ami azt jelenti, hogy jó eséllyel Gaslyra rajtbüntetés vár majd valamikor a szezon során. Sőt, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az erőforrás más komponensei is megsérültek a tűzben.

Az AlphaTauri technikai igazgatója, Jody Eggington elárulta, nem volt előjele a műszaki problémának.

„Egy azonnali meghibásodás volt, teljesen megszűnt az áramellátás” – mondta a szakember a Motorsport.com című lapnak. „Jelenleg úgy tűnik, az akkumulátorral van összefüggésben, de még nem tudjuk pontosan. Szóval vizsgáljuk. Előbb meg kell találnunk a hiba okát, de az egyik forgatókönyv az, hogy ki kell cserélnünk egy erőforrás-komponenst.”

„Az egyik percben az autó még működött, aztán leáll. Azonnal elveszítettük a motorerőt, az autó megállt és lángra kapott. A tűz forrása lehet egy olyasvalami, ami túlforrósodott, mert nem kapott elég hűtést. Meg kell vizsgálnunk, elég sok a felületi sérülés.”

A szakember hozzátette, rengeteg munka vár a csapatra a hétvégi, dzsiddai szabadedzések előtt.

„Még értékeljük a károkat, de az a minimum, hogy a hátsó felfüggesztés új lesz, rengeteg kábelt kell kicserélni, a burkolatnak is annyi. Az akkumulátort még kiértékeljük, mint ahogy a belső égésű motort is, mert rengeteg tűzoltóanyag került az autóra. A legrosszabb esetben egy erőforrás-komponens és egy kasztnicsere lesz, de jelenleg még korai megmondani.”

„Bármi, ami az erőforráshoz vagy a váltóhoz kapcsolódik, túlmelegedhetett, a tűz azon a környéken volt. És minden tiszta oltóanyag lett. Szóval jó eséllyel ki kell cserélni mindent, és vissza kell küldenünk a gyárba teljes átvizsgálásra.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!