Gasly: Meg akartam élni a pillanatot a dobogón - F1VILÁG.HU

Gasly: Meg akartam élni a pillanatot a dobogón

HIRDETÉS
Rengeteg mindenen ment keresztül az elmúlt bő egy évben, vasárnap viszont megszerezte Forma-1-es pályafutása első győzelmét Pierre Gasly – az AlphaTauri versenyzője tudja, szerencséje volt Monzában, ám minden tőle telhetőt megtett azért, hogy a diadal ne csússzon ki a kezei közül.
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 06: Race winner Pierre Gasly of France and Scuderia AlphaTauri celebrates on the podium during the F1 Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 06, 2020 in Monza, Italy. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)

A francia versenyző a 10. helyről vághatott neki a szezon 8. versenyének, a Kevin Magnussen megálló autója miatt pályára küldött biztonsági autó, majd lezárt bokszutca a lehető legjobban jött számára.

A verseny későbbi újraindítása után Gasly egy határozott manőverrel megelőzte Lance Strollt, majd padlóig nyomta a gázt, hogy leszakítsa az üldözőbolyt. Bár alig maradtak abroncsai a végére, sikeresen védekezett Carlos Sainzcal szemben, és megszerezte pályafutása első Forma-1-es diadalát.

„Lenyűgöző. Komolyan mondom, nem találom a szavakat” – mondta örömittasan a fiatal francia pilóta. „Még most sem hiszem el, ami velünk történt! Az első győzelmem a Forma-1-ben…”

„Pár hónapja szereztem meg az első dobogóm Brazíliában, ma pedig az első győzelmem Monzában az AlphaTaurival, egy olasz csapattal. Nem is lehetne ennél jobb. Nagyon keményen dolgoztunk, napról napra, versenyről versenyre… És mindaz, ami velem történt az elmúlt 18 hónapban… Nem is remélhettem volna ennél szebb győzelmet…”

Gasly azt mondja, a pezsgőzés után leült egy kicsit a dobogón, mert szerette volna megélni a pillanatot.

„Nem akartam elrohanni, mert ezek a pillanatok… Az ember soha nem tudhatja, hányszor élvezheti ki ezeket a momentumokat. Bárcsak itt lett volna a tifosi, és tele lettek volna emberekkel a lelátók, hiszen ezen a versenyen lehet a legjobb a dobogón állni. Nyilván 2020 egy kicsit más, de ettől függetlenül szerettem volna leülni egy kicsit, hogy megéljem a pillanatot, miközben annyi gondolat kavargott a fejemben.”

„A családomra, a barátaimra, a testvéreimre gondoltam, és mindazokra, akik támogattak engem egész idő alatt. Ilyenkor az ember visszagondol mindenre, amin keresztülment. Próbáltam elképzelni azt a sok embert, a tifosit a dobogó alatt. Nagyon különleges pillanat volt.”

Fotó: Scuderia AlphaTauri

Az AlphaTauri versenyzőjét megkérdezték arról is, mennyire volt nehéz a monzai verseny második fele, amikor már egyértelműen a győzelemért harcolhatott.

„A verseny újraindítása után 28 kör volt hátra. Sikerült megelőzni Lance-et az 1-es kanyarban, és szerintem ez sokat segített a verseny hátralévő részében. Lewis aztán kiállt a bokszba, utána pedig a saját versenyemet futhattam. A Forma-2-es időkre emlékeztetett a dolog, amikor az ember csak vezette a versenyt, és a saját vezetésére koncentrált kanyarról kanyarra.”

Hirdetés

„Kezdetben nagyon keményen nyomtam, mert meg akartam törni a mögöttem lévők szélárnyékát, és nem volt előttem senki, szóval tudtam, hogy a kanyarokban időt kell nyernem. Az utolsó 5 kör nagyon kemény volt, a gumijaim teljesen elfogytak. Minden kanyarban csúszkáltam, és láttam, ahogy Carlos lassan közeledik. Tudtam, hogy nagyon dühös lennék magamra, ha elveszíteném a győzelmet az utolsó néhány körben. Mindent beleadtam, és nagyon örülök, hogy meglett első Forma-1-es győzelmem.”

„Tudtam, hogy az 1-es kanyarból való kigyorsítással sokat küszködök, szóval vagy az első kanyar előtt, a DRS-zóna végén próbálkozhatott volna Carlos, vagy a második lassítóban… láttam, hogy egyre közelebb jön, és amint másfél másodpercre csökkent a különbség – kivéve az utolsó kört –, sikerült spórolnom az energiával, hogy védekezni tudjak abban az esetben, ha megpróbálkozik valamivel.”

„Magam mögött tudtam tartani, de szerencse, hogy a verseny nem volt hosszabb, mert ezekből a közepes keverékű gumikból már semmi sem maradt.”

Gasly elárulta, a jól időzített kerékcsere volt a verseny fordulópontja – és pontosan tudja, szerencsére is szükségük volt az első győzelemhez.

„Hogy őszinte legyek, amikor kiálltunk, és kihajtottam a bokszból, láttam a biztonsági autót, és azt mondtam a rádión, hogy ’Ez most egy vicc? A lehető legrosszabbkor álltunk ki’. Aztán szóltak, hogy ’oké, a bokszbejárat zárva’, és végül nagyon szerencsésen alakult a dolog. Nem is tervezhettük volna ezt meg, a csillagok állása jó volt számunkra, volt egy angyalunk, aki gondoskodott rólunk. Utána nyilván volt 30 kemény kör, de ez volt a fordulópont.”

A 24 éves tehetség nehéz pillanatokat élt át 2019-ben: gyenge teljesítménye miatt elküldték a Red Bulltól, Belgiumban pedig elveszítette barátját, Anthoine Hubert-t.

„Az egy nagyon nehéz pillanata volt a tavalyi évnek” – mondta Gasly. „A négy bátyámmal együtt nőttem fel, és azt gondolom, éltem át nehéz pillanatokat gyerekként, amik elég erős karakterré tettek, mindenért meg kellett küzdenem, amit akartam.”

„De mindig sikerült a negatív energiát pozitívummá alakítani, és a tavaly történtek nagyon fájtak, és úgy éreztem, ez nem fair, de azt mondtam magamnak: tudom, hogy gyors vagyok, tudom, mire vagyok képes, mindig a győzelmekért, pole-okért, bajnoki címekért harcoltam pályafutásom során, és ezt akarom a Forma-1-ben is.”

„Tényleg nagyon keményen dolgoztam együtt a csapattal, és tudtam, hogy velük minden adott ahhoz, hogy megmutassam, mi van benne. Próbáltam a saját teljesítményemre fókuszálni, nem igazán figyeltem a többiekre, versenyről versenyre haladtam, azt kerestem, hol tudnék javulni. Igyekeztem többet kihozni magamból, a csapatól.”

„Ők pedig lenyűgöző munkát végeznek, megadnak nekem mindent, amire szükségem van ahhoz, hogy minden egyes hétvégén versenyképes legyek. Néha elég gyorsak vagyunk a top 8-hoz, néha a top 10-hez, máskor a top 12-höz. De tényleg belefektetik az energiát az én teljesítményembe, amit nagyra értékelek, és nagyon hálás vagyok érte, mert ma megadták a lehetőséget az első Forma-1-es győzelmemhez.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!