Gasly szerint elfogadhatatlan, amit Stroll és a versenybírók műveltek hétvégén - F1VILÁG.HU

Gasly szerint elfogadhatatlan, amit Stroll és a versenybírók műveltek hétvégén

HIRDETÉS
Alaposan kiakadt a versenybírókra és Lance Strollra a vasárnapi Brit Nagydíj után az Alpine versenyzője, Pierre Gasly.
SILVERSTONE CIRCUIT, UNITED KINGDOM - JULY 07: Pierre Gasly, Alpine A523 during the British GP at Silverstone Circuit on Friday July 07, 2023 in Northamptonshire, United Kingdom. (Photo by Andy Hone / LAT Images)

A francia pilóta jó eséllyel pályázott a pontszerzésre Silverstone-ban, a futam során pedig nagy csatát vívott az Aston Martin pilótájával, Lance Stroll-lal. A kanadai versenyzője a Stowe kanyarban viszont úgy ment el mellette, hogy négy kerékkel elhagyta a pályát, Gasly pedig ezt azonnal jelezte is a rádión, a versenybírók viszont úgy döntöttek, nem intézkednek az ügyben. A két versenyző aztán a futam egy későbbi pontján, a 41. körben ismét egymásra talált, ekkor is Stroll próbálkozott meg egy előzéssel, ám nekiütközött Gasly versenyautójának, aki a jobb hátsó felfüggesztés törése miatt végül kiállni kényszerült.

Az első esettel kapcsolatban Gasly azt mondta, egész egyszerűen elfogadhatatlannak tartja, hogy a versenybírók nem tudnak következetesek lenni a kérdésben – egyik hétvégén büntetnek a pályakiszélesítés miatt, máskor pedig nem intézkednek.

„Számomra teljesen világos volt a dolog, és mindig benne is volt a szabályzatban. Nem lehet elhagyni a pályát, majd előnyt szerezni. Mindabból, amit a láttam, négy kerékkel lement a pályáról, miközben elment mellettem, és ez előnyszerzés” – fakadt ki a francia versenyző, majd említést tett a bő egy héttel ezelőtti Osztrák Nagydíjról, ahol ő egyike volt azon pilótáknak, akiket órákkal a leintés után megbüntettek a pályahatárok be nem tartása miatt.

„Én 15 másodperces büntetést kaptam a legutóbbi versenyhétvégén a pályahatárok miatt. Most elbuktam egy pozíciót valakivel szemben, aki lement a pályáról, és nem történik semmi. A Forma-2-es főversenyen Victor Martins vezetett, és pontosan egy ugyanilyen dolog miatt 5 másodperces büntetést kapott. Szóval rettentően össze vagyok zavarodva, hogy mi is folyik itt momentán.”

„Ha az ember lemegy a pályáról, vissza kell adni a pozíciót – ilyen egyszerű! Ha megpróbálsz előzni, és lemész a pályáról, csak add vissza a pozíciót. Ezt mondták nekem az FIA-tól, és különféle helyzetekben fizettem meg az árát… Vagy a pályán vagy az ember, vagy nem. Ha lemész, és előnyhöz jutsz, az 5 másodperces büntetés – vagy pedig add vissza a pozíciót.”

„Ennek kristálytisztának kell lennie. 350 km/órás tempóval versenyzünk. Ausztriában olyasmi miatt kaptunk büntetést, mellyel kapcsolatban nem éreztük azt, hogy megfelelően figyelmeztettek volna. Ebben a helyzetben pedig, amint láttam, hogy [Stroll] lemegy a pályáról, úgy voltam vele, ’vissza fogja adni a pozíciót’. Eltöltöttem három kört mögötte, ahol nem kellett volna lennem, és időt veszítettem. Én csak következetességet várok. Ha ez rendben van, ám legyen. De akkor mindenkinek meg kell engedni!”

Gasly azt mondja, nevetséges, hogy Stroll egy 5 másodperces büntetést kapott azért, amiért kiütötte őt a versenyből.

„Köszi szépen! Kiüt a versenyből, és kap egy 5 másodperces büntetést…”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!