Friss hírek

Gasly: Vezére lettem az AlphaTauri csapatának

Heteken belül bejelentésre kerülhet, hogy Pierre Gasly 2022-ben is az AlphaTauri csapatánál folytatja Forma-1-es pályafutását. A francia pilóta jól is érzi magát az olasz istállónál, mellyel összeszokott párost alkotnak.

Gasly a 2019-es idényben kapott lehetőséget a Red Bull Racingtől, a csapat azonban nem volt elégedett a szolgálataival, így visszaküldték őt a Toro Rossóhoz. Azóta aztán a fiatal francia valósággal szárnyal: még abban az évben dobogóra tudott állni a faenzai istállóval, a tavalyi Olasz Nagydíjon pedig megszerezte első futamgyőzelmét a már AlphaTauri néven szereplő csapatnál.

Gasly jelenleg a 8. helyet foglalja el az egyéni pontversenyben, remek teljesítménye alapján pedig joggal merül fel a kérdés, van-e esélye arra, hogy visszatérjen a Red Bull Racinghez.

Az energiaital-gyárosok kommunikáció alapján ugyanakkor szinte biztos, hogy Sergio Perez lesz 2022-ben is Max Verstappen csapattársa, Gasly pedig marad az AlphaTaurinál.

Bár a fiatal pilóta természetesen azért van az F1-ben, hogy győzelmekért harcoljon, egyáltalán nem bánkódik amiatt, hogy nem kap lehetőséget a Red Bull Racingtől.

„Abban a helyzetben, amiben most vagyok, nem gondolom úgy, hogy van jó és rossz opció. A Red Bullnak gyorsabb autója van, de ha megnézzük, hogy mi hogyan is állunk a középmezőnyben, akkor… Tényleg erősek vagyunk, harcban vagyunk a bajnoki 5. helyért, és alkalmanként a McLaren illetve a Ferrari elé tudunk kerülni” – mondta a fiatal pilóta újságíróknak, köztük az F1Világ.hu munkatársainak a Hungaroringen.

„Szóval erős a csapat, és határozottan látszik a fejlődés. Jövőre ráadásul változnak a szabályok, ami remélhetőleg a középmezőny csapatainak kedvez majd, szóval láthatunk kellemes meglepetéseket.”

Gasly azt mondja, mára vezérévé vált az AlphaTauri F1-es csapatának, ennek köszönhetően pedig nagyon hatékonyan tudnak együtt dolgozni.

„Az én feladatom, hogy űzzem-hajtsam a csapatot, amennyire csak tudom, hogy a helyes irányba haladjunk. Ők pedig tényleg próbálnak hallgatni a visszajelzéseimre, azt csinálják, amire szükségem van, megvalósítják azt, amit akarok az autótól. És ez remekül működik. Szóval szerintem a következetesség néha jó dolog, és határozottan azt érzem, hogy sikerült magam köré építenem a csapatot.”

„Nekem személy szerint ez volt eddig a legjobb idénykezdetem a Forma-1-ben. Bakuban már a dobogó is összejött, rendszeresen a Q3-ba tudunk kerülni az időmérőkön is, ami nagyon jó. Szóval eddig szerintem jól sikerült az év, ugyanakkor úgy látom, hogy csapatként még valami hiányzik vasárnaponként – főleg az időmérőkhöz képest. Az időmérőkön rendkívül erősek vagyunk. Úgy tűnik, a hosszú etapos tempóval egy kicsit küszködünk.”

„Viszont nagyon elégedett vagyok azzal, ahogy együtt dolgozunk a csapattal, én magam is egy kicsit már tapasztaltabb vagyok, több felelősség is van rajtam a csapatnál. Szóval minden jól megy, a szezon pedig remekül indult.”

„Élvezem a munkát, mert figyelnek rám, próbálnak megoldást találni az esetleges problémákra, és közösen próbálunk javítani az autón. Már együtt dolgozunk néhány éve, szóval jól tudjuk, mire van szükségünk. Ugyanazt a nyelvet beszéljük, szóval minden jól működik.”

Arra a kérdésre, hogy van-e esély esetleg arra, hogy a Red Bull kölcsönadja őt valamely másik F1-es istállónak, Gasly így felelt: „Az egész a Red Bull menedzsmentjén múlik. Minden lehetséges. Ezeket a dolgokat Helmuttal [Marko] fogjuk megvitatni, de jelenleg nem hinném, hogy ezt szeretnék tenni.”

Gasly jövőjéről heteken belül döntés születhet: az F1Világ.hu úgy értesült, a Red Bull még a nyári szünetben eldönti, hogy kiket ültet autóiba a 2022-es idényben.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!