Friss hírek

Grosjean: Michael Masi jól döntött Abu Dhabiban

A korábbi Forma-1-es versenyző, Romain Grosjean szerint helyes döntést hozott Michael Masi versenyigazgató a 2021-es szezon utolsó versenyén, az Abu Dhabi Nagydíjon, amikor hagyta megküzdeni egymással Lewis Hamiltont és Max Verstappent.

A világbajnoki cím sorsa a szezonzáró futam utolsó körében dőlt el, Max Verstappen pedig a frissebb gumikon megelőzte a versenyben addig domináló Lewis Hamiltont, és megnyerte a futamot, ezáltal pedig a vb-címet is.

A versenyt követően rengeteg bírálat érte Michael Masi versenyigazgatót az utolsó körökben meghozott döntések miatt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pedig az események tisztázása érdekében nemrég belső vizsgálatot indított.

Hirdetés
 

A korábban a Renault és a Haas színeiben versenyző Romain Grosjean a minap egy interjúban elárulta, a sport szempontjából fantasztikusra sikeredett az abu dhabi szezonzáró, ráadásul szerinte az a versenyző lett a bajnok, aki jobban megérdemelte a szezon során elvégzett munkája alapján.

„Imádtam! Izgalmas volt, őrült módon dobogott a szívem. És azt gondolom, lenyűgöző volt, hogy a világbajnoki címért két autó csatázott abban a körben” – mondta a francia pilóta.

„Véleményem szerint rossz felfogás azt gondolni, hogy a bajnoki cím az utolsó körön múlt. 22 versenyből állt a szezon, ha pedig a teljes idényt nézzük, akkor pontosan tudjuk, hogy Maxnak defektje volt Bakuban, Valtteri Bottas nekiütközött Magyarországon, és ott volt a silverstone-i baleset is. Ha azt nézzük, mennyi pontot veszített Verstappen – nem feltétlenül a saját hibájából –, akkor ő volt az, aki jobban megérdemelte a bajnoki címet.”

„Az abu dhabi verseny alapján Lewis érdemelte meg jobban. Balszerencséje volt az utolsó körben. De rajongóként én imádtam azt az utolsó kört, rendkívül izgalmas volt nézni.”

A Forma-1-ből a 2020-as szezont követően távozott, jelenleg az amerikai IndyCarban versenyző Grosjean úgy látja, Michael Masi jó döntést hozott a versenyirányítás részéről.

„Többféleképpen lehet nézni. Nagyon furcsa lett volna, ha nem engedik el a lekörözötteket, az első helyen autózó Lewis mögött pedig Max négy autóval hátrébbról vágott volna neki a világbajnokság utolsó körének.”

„Másfelől persze Lewis szempontjából határozottan nem volt egy nagyszerű döntés. De TV-nézőként és rajongóként, a sport szempontjából szerintem Michael Masi helyes döntést hozott. Nem gondolom, hogy jó lett volna a biztonsági autó mögött befejezni a bajnokságot. És nem lett volna jó az sem, ha ezek a srácok úgy érnek célba az első és a második helyeken, hogy van köztük néhány autó.”

„Én inkább Lewis oldalán álltam, mintsem Maxén, szóval úgy voltam vele, ’ó, Lewis elveszítette ezt’. A szezon utolsó szakaszában a Mercedes hihetetlen munkát végzett. De azt gondoltam, király volt, hogy ez a két srác ekkorát csatázott.”

Grosjean egyébként tavaly tesztlehetőséget kapott volna a Mercedestől, a német istálló ugyanis a francia pilóta bahreini horrorbukása után ígéretet tett arra, hogy méltóképpen búcsúzhat el az F1-től, ez a teszt azonban az elmúlt idény során meghiúsult. A felek viszont nem mondtak még le róla.

„Küldtem egy üzenetet Totónak Abu Dhabi után… Illetve pár hetet vártam azért, utána üzentem neki, ő pedig válaszolt. Megköszönte, az utolsó mondata pedig az volt, ’idén be kell ültetnünk az autónkba’.”

„Szóval igen, még tervben van. Volt pár dolog tavaly, ami nem könnyítette meg a helyzetet. Idén nem tudok ott lenni a Francia Nagydíjon, mert Iowában versenyzünk ugyanazon a hétvégén. De a Mercedes határozottan szeretné, ha létrejönne a teszt, és én is, habár a nyakam nagyon fog fájni, mivel az izmok nagy részét elveszítettem. De igen, szeretnénk megcsinálni, ha pedig összejön, nagyszerű lesz. Viszont leginkább arra fókuszálok, hogy megpróbáljak versenyeket nyerni az Andrettivel.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!