Grosjeant támadja a Forma-1 közössége

Számos régi és jelenlegi pilóta, csapatfőnök és szakember kritizálja Romain Grosjeant, amiért a Japán Nagydíjon újra rajtbalesetet okozott, ezzel több pilóta versenyének is véget vetett.


Számos régi és jelenlegi pilóta, csapatfőnök és szakember kritizálja Romain Grosjeant, amiért a Japán Nagydíjon újra rajtbalesetet okozott, ezzel több pilóta versenyének is véget vetett.

A Lotus francia versenyzője ugyan folytatni tudta a futamot, ám később a baleset okozásáért versenyen kiszabható legsúlyosabb, tíz másodperces stop&go büntetést kapott.

A Belga Nagydíjon okozott rajtbaleset miatt Grosjeant egy versenyes eltiltással sújtották, vagyis nem vehetett részt az olaszországi versenyhétvégén, ahol az istálló tartalékversenyzője, Jerome D’Ambrosio helyettesítette őt. A Lotus pilótája Japánban újra több versenytársának is elrontotta a futamát, ám most „megúszta” egy stop&go büntetéssel.

Az esettel kapcsolatban Grosjean elmondta, ő megpróbálta elkerülni a balesetet és úgy gondolja, mindent meg is tett ezért, ami az adott helyzetben lehetséges volt, ám nagyon sajnálja, hogy ez végül nem sikerült.

„Nagyon elővigyázatos voltam a rajtnál, a saját ívemen akartam maradni” – nyilatkozta Grosjean. „El akartam kerülni az ütközést Perezzel, aki a bal oldalamon volt. Erre koncentráltam, aztán alábecsültem a sebességkülönbséget Webberhez képest. Az volt a célom, hogy elkerüljek egy ütközést, de nem sikerült. Ez egy buta hiba volt.”

A Williams istálló egykori versenyzője és tanácsadója, Alexander Wurz úgy gondolja, a francia pilóta maximálisan vétkes volt az esetben, és elkerülhető lett volna a baleset, amennyiben jobban odafigyel az előtte autózó Webberre.

„Ez száz százalékig Grosjean hibája volt. Bár nem szándékosan tette, mert meglepődött, hogy Webber kicsit visszavett, hogy helyet hagyjon csapattársának és Kobayashinak, de Grosjean túlságosan heves volt és nekiment.”

Adrian Sutil, a Force India 2011-es pilótája szerint akár súlyosabban is elmarasztalhatták volna a Lotus versenyzőjét, ismerve azt, hogy a korábbiakban is okozott már balesetet. A német hozzátette, úgy tűnik, Grosjean nem tanult az eltiltásból, így valami mást kellene kitalálni számára.

„Ez egy igazságos büntetés. A múltja után még jól is jött ki belőle. El kellene gondolkodni, hogy mit lehet még tenni vele.”

A Japánban történt baleset egyik áldozata Mark Webber, a Red Bull versenyzője volt, aki kiakadt Grosjeanra, és legszívesebben újra pihenőre küldené őt.

„Hányszor engedheted meg magadnak, hogy ugyanazt a hibát elkövesd? Talán megint szüksége lenne egy kis szünetre” – mondta az ausztrál.

A Red Bull istálló tanácsadója, Helmut Marko nem is egy, hanem rögtön három futamtól tiltaná el a franciát, szerinte ugyanis Grosjean mentalitásából adódik, hogy baleseteket okoz, hiszen korábban, a Forma-1 előtt is voltak hasonló incidensei.

„Nagyon megdöbbentünk! A büntetés egyáltalán nem megfelelő. Látva a korábban megtörtént dolgait, három versenyre el kellene tiltani. Nem csak a Forma-1-ben történnek ilyenek vele, már az utánpótlás-sorozatokban is voltak hasonló rajtbalesetei.”

Niki Lauda szerint egyértelmű, hogy a jelenleg kiszabott „megtorlás” túl enyhe a 26 éves pilóta számára, így ha rajta múlna, hosszabb időre küldené szabadságra a vétkes versenyzőt.

„Tíz másodperc a bokszban nagyon kevés, ha megnézzük, mi mindent csinált. Egyversenyes eltiltás? Nem tudom, de szigorúbban kellene büntetni. Egyszerűen semmiből nem tanul! Még egyszer el kellene tiltani, de már hosszabb időre” – nyilatkozta az egykori osztrák versenyző. „Ha valaki ilyen értetlen, és nem sikerül átverekednie magát az első kanyaron, akkor még konzekvensebben kell eljárni vele szemben.”

A szakemberek közül Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke fogalmazott a legfinomabban, szerinte ugyanis kár lenne, ha Grosjean hasonló baleset miatt szúrná el versenyeit, hiszen egyébként remek versenyző.

„Ami aggasztó, hogy láthatólag nem tanul a hibáiból. Remélem, hogy a csapata rendbe hozza őt, hogy megnyugodjon, mert kétségtelenül gyors versenyző.”

Hasonló véleményen van Sutil is, aki hozzátette, az elvesztegetett pontok az év végén sokat számíthatnak a világbajnoki pontversenyben elért helyezés tekintetében.

„Egyre szorul a hurok, és egy ilyen jó autó mellett ez igazán kár. Úgy gondolom, hogy most a csapat részéről is nagy nyomás nehezedik rá. A pontok, amiket elveszített, legalább két pozíciót érnek a világbajnoki pontversenyben.”

A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh egyszerűen reagált az esetre: „Klasszikus Grosjean.”

A Grosjean által okozott balesetnek Nico Rosberg, a Mercedes versenyzője is áldozatul esett, aki szeretne elbeszélgetni a franciával.

„Beszélni szeretnék vele, talán lenne értelme. Tönkretette a versenyem és sok más pilótáét is.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS