Hamilton: A motormódok tiltásával sem fognak lelassítani minket - F1VILÁG.HU

Hamilton: A motormódok tiltásával sem fognak lelassítani minket

HIRDETÉS
Az időmérős motormódok betiltásával a Mercedest támadja a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Lewis Hamilton szerint, a címvédő azonban biztos benne, ezúttal sem fogják tudni lelassítani a német istállót.
2020 70th Anniversary Grand Prix, Sunday - Steve Etherington Lewis Hamilton Mercedes

Ahogyan arról az F1Világ.hu is beszámolt, a hírek szerint az FIA nemrég levelet küldött a Forma-1 csapatainak, melyben arról értesítette őket, a Belga Nagydíjtól kezdve már nem lesz lehetőség időmérős motormódok használatára.

Mindezt úgy kívánja elérni a szövetség, hogy a parc ferme szabályait az erőforrásokra is kiterjesztik – ergo azok beállításain az időmérő kezdetétől nem lehet majd változtatni.

Az időmérős motormódokat a gyártók az évek során úgy fejlesztették ki, hogy azok rövid időre a lehető legnagyobb teljesítményleadásra legyenek képesek, melyeket versenykörülmények között természetesen nem lehet alkalmazni a megbízhatósági kockázat, illetve a motorok túlterhelése miatt.

A Spanyol Nagydíj csütörtöki médianapján Lewis Hamiltont is megkérdezték az FIA terveiről.

„Nem meglepetés, mindig próbálnak lelassítani minket” – reagált a hatszoros bajnok. „De nem nagy változás ez számunkra, szóval nem gond.”

A Mercedes riválisai úgy vélik, a német istálló időmérős motormódja a csapat egyik legfőbb fegyvere. Arra a kérdésre, hogy szerinte a Mercedes veszíthet-e a legtöbbet a szabályváltozással, Hamilton így felelt: „Nem.”

„A srácok a csapatunknál remek munkát végeztek a motorral. Nyilván a cél az, hogy lelassítsanak minket, de kétlem, hogy elérik, amit akarnak. De teljesen rendben van, ha ezt csinálják.”

Hamilton csapattársa, Valtteri Bottas szerint nehéz számszerűsíteni, a rivális csapatok mennyit nyernek az új regulával – feltéve, ha nyernek egyáltalán általa.

„Lehetetlen tudni, hogy más gyártók mennyit nyernek, amit feltekerik a motorjukat az időmérőn, és hogy valójában mi többet nyerünk-e a kvalifikációkon, vagy sem” – mondta a finn.

Hirdetés

„Nem esünk pánikba. Ha jön majd a szabály, az ugyanúgy vonatkozik mindenkire.”

Bottas szerint a tiltással az előzés is nehezebb lesz a versenyeken.

„Nyilván csapatnak más motormódjai vannak, függően attól, hogy mennyit kockáztatnak a motor elhasználódását tekintve. Néha, amikor lehet – mint ahogy tesszük mi is – spórolnak a motorral.”

„És persze vannak taktikai dolgok is a versenyen a pilóták számára, rengeteg alkalommal eltérő motormódokat használunk, függően attól, hogy támadunk-e, vagy védekezünk éppen.”

„Szóval úgy tűnik, ha ugyanolyan motormód lesz majd mindenkinek a verseny során, akkor kevesebb előzést is látunk, mert mindenki ugyanolyan üzemmódban köröz ahelyett, hogy játszana ezzel, és próbálná maximalizálni a helyzetet – néha  több, néha kevesebb erőt használva.”

„Kevesebb dolgunk lesz majd vezetés közben. Nyilván nem rajtunk múlik, ha bevezetik, elfogadjuk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!