Friss hírek

Hamilton: Az én volt mérnökömnek is köszönhető Bottas remeklése

A Mercedes világbajnoki címvédője, Lewis Hamilton azt mondja, Valtteri Bottas idei formajavulása nagyban köszönhető annak, hogy a finn versenyzőt 2019-ben már az ő egyik korábbi mérnöke segíti.

Bottas az idei szezonra egy teljesen új mérnöki csapatot kapott maga köré: versenymérnöke az a Riccardo Musconi lett, aki az elmúlt években még Lewis Hamilton oldalán dolgozott teljesítménymérnökként.

Minderre azért került sor, mert a finn korábbi versenymérnöke, Tony Ross távozott az F1-es istállótól, és a Mercedes Forma-E programjában tevékenykedik.

Hirdetés
 

Bottas számára bejött a váltás, a finn ugyanis pazar formában kezdte az évet: négy versenyhétvégén két rajtelsőséget és két futamgyőzelmet szerzett, jelenleg pedig 1 pontos előnnyel vezeti a világbajnoki küzdelmeket Lewis Hamilton előtt.

Hamilton Barcelonában elárulta, egyáltalán nem meglepő számára az, hogy Bottas ilyen pazar formában kezdett, a remek teljesítményhez pedig a mérnöki gárda átstrukturálása is hozzájárul.

„Valtteri minden évet erősen kezd. Idén is így volt, és a célja szerintem az, hogy ez a forma kitartson a szezon során. Úgyhogy egyáltalán nem lepett meg a teljesítménye” – fogalmazott az ötszörös világbajnok.

„Idén megkapta az én kettes számú mérnökömet, szóval az a második számú mérnök, aki velem dolgozott az elmúlt két évben, ő most Valtteri vezető mérnöke lett, ez pedig nagy segítség neki, és sokat tanul belőle.”

„Szóval várható volt egy kicsit ez a fajta előrelépés. Én is új teljesítménymérnököt kaptam, és remekül tudunk együtt dolgozni, de időbe telik felépíteni a kapcsolatot az emberekkel, és folytatni fogjuk a fejlődést.”

„Ha elveszünk egy összetevőt, legyen az bármilyen összetevő is, akkor nem lesz olyan erős a csomag, mint az, amit hat éven át felépítettünk. Igyekszünk újra felerősödni, de még csak négy versenyen vagyunk túl, szóval érdemes lesz figyelni ránk.”

Arra a kérdésre, hogy észrevett-e bármiféle változást Bottasszal kapcsolatban, a címvédő nevetve így felelt: „A szakállától eltekintve… Mondhatjuk azt, hogy egy kicsit koncentráltabbnak tűnik, mint a korábbi években.”

„Azok a dolgok, amiket a pályán csinál, azok olyan dolgok, melyekre az én mérnököm ösztönzi őt. Azokat a dolgokat csinálja a beállításokkal, mint amiket én is, és kétségkívül jó irányba ment el ebben a tekintetben.”

„Egyébként pedig ő még mindig egy erős finn, akárcsak korábban. Tavaly is nyerhetett volna Bakuban, ha nincs a defekt, és volt néhány balszerencsés helyzete – szóval legalább két versenyt megnyert volna tavaly. Győzhetett volna Oroszországban is.”

„A bajnoki cím megnyeréséhez nemcsak néhány futamgyőzelem kell, hanem következetességre van szükség a teljes idény során. Meggyőződésem, hogy idén egész évben erős és versenyképes lesz, és ez komoly kihívást jelent majd számomra.”

Fotó: Mercedes

Maga Bottas is elismerte, remekül együtt tud dolgozni új mérnökeivel, akik „új kapukat” nyitottak meg számára a beállítások tekintetében.

„Egy teljesen új mérnöki csapattal dolgozom, új versenymérnököm és új teljesítménymérnököm is van” – mondta Bottas.

„Amikor az embert új szakemberek veszik körül, akkor másképp kezd el gondolkodni bizonyos dolgokról, új utak nyílnak meg a beállítások tekintetében, jön néhány új irányvonal. Minden remekül indult.”

„Sokat tanulunk, és egyre jobb is jobb lesz a dolog.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Hamilton: Az én volt mérnökömnek is köszönhető Bottas remeklése
Albon parádéjával a Williams az üldözők legjobbja
Hamilton ugyanolyat akar rajtolni, mint legelső F1-es futamán
Leclerc önmagát és a csapatot is okolja, amiért csak 7. lett
Alonso: A Mercedes sosem volt olyan lassú, mint amilyennek mondja magát

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!