Friss hírek

Hamilton: Az idei autómmal volt a legnehezebb bánni

Großer Preis von Bahrain 2017, Samstag - Wolfgang Wilhelm

Forma-1-es pályafutása során soha nem volt olyan nehéz dolga versenyautóval, mint a Mercedes 2017-es modelljével – állítja az idei év legjobbja, Lewis Hamilton.

Hamilton a Mercedes W08-as modelljével idén megdöntötte Michael Schumacher pole pozíciós rekordját, idei 9 győzelmével pedig megszerezte újabb világbajnoki címét Sebastian Vettelt legyőzve.

Bár a szezon második fele jól alakult a brit és csapata számára, az évad elején sokat küszködtek, a Mercedes idei autója ugyanis nehezen boldogul a Pirelli abroncsaiként, és Toto Wolff motorsport-igazgató elmondása szerint afféle „dívaként” viselkedett.

Arra a kérdésre, hogy pályafutása során volt-e már ilyen nehezen kiismerhető F1-es autója, Hamilton így felelt: „Ez volt a legnehezebb.”

„Néhány probléma már évek óta velünk van, és csak most jöttünk rá, hogy valamit kezdenünk kell ezekkel.

„Teljesen új volt az autó, és a szélesebb mivolta okozta a legfőbb problémát szerintem. Más volt a gumidinamika, ez volt a legnehezebb ebből a szempontból. De a 2008-as autómmal is nehéz volt boldogulni, a 2009-es pedig borzasztó volt. Az idei egy nagyszerű autó, de nehéz volt működésre bírni.”

„Ahhoz, hogy kihozzuk belőle azt a bizonyos extrát, gyakran túl kellett vezetni egy kicsit. Nagyon finom egyensúlyozgatásról van szó. Idén sokan beszéltek arról, hogy a miénk a legjobb autó, és kétségkívül jó is volt, de voltak alapvető problémák vele, és küszködtem azzal, hogy felülkerekedjek ezeken.”

„Úgy éreztem azokban a bizonyos pillanatokban, hogy többet is ki tudnék hozni belőle, mint amire hajlandó, ami végső soron pozitív.”

A silverstone-i és az austini versenyek között Hamilton 6 győzelmet szerzett, miközben csapattársa, Valtteri Bottas küszködött a Mercedes autójával. A brit azt mondja, szerinte az egyik legfőbb erőssége az, hogy „képes kifacsarni azokat a bizonyos extra cseppeket, melyekre más nem képes”.

„Gyakran, ha rossz irányba mész el a beállításokkal, még csak az autóban rejlő potenciált sem tudod kihozni. Egyszerűen nem engedi, hogy kihozd belőle azokat a bizonyos extrákat.”

„De az, hogy kiismertem az autót, lehetővé tette számomra, hogy kihozzam, ami benne van – és egy kicsit többet is. Szóval még azokon a versenyeken is sikerült jobban szerepelnünk a vártnál, melyeken egyébként küszködtünk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!