Hamilton bahreini helyettesítése kulcsfontosságú volt Russell jövője szempontjából - F1VILÁG.HU

Hamilton bahreini helyettesítése kulcsfontosságú volt Russell jövője szempontjából

A Mercedes Forma-1-es csapatának mérnökigazgatója, Andrew Shovlin elárulta, mikor látták először George Russellben azt, hogy megvan benne a potenciál ahhoz, hogy egy napon világbajnok legyen a száguldó cirkuszban.

A brit versenyző még 2017-ben csatlakozott a Mercedes csapatához, mielőtt megnyerte volna a bajnoki címet a GP3-as sorozatban. Ezt követően a Forma-2-ben is győzedelmeskedett, majd 2019-ben a Williams színeiben mutatkozott be a Forma-1-ben. A brit istállónál három szezont húzott le, majd 2022 lett a Mercedes versenyzője.

A fiatal pilóta már 2017 augusztusában tesztlehetőséget kapott a Mercedestől: épp nálunk, a Hungaroringen vezethette az istálló W08-as kódjelű versenyautóját az idényközi teszten. A német istálló mérnökigazgatója, Andrew Shovlin azt mondja, már ekkor látták, milyen erősségei vannak a brit tehetségnek.

„Nyilvánvalóan az egy nagy ugrás – bárhonnan is érkezzen az ember” – mondta a szakember. „Ő az F3-ból ugrott át, és remekül helytállt a gázadás kontrollálása, a gumik megóvása terén, értette, mi a fontos, megvolt a következetesség. És úgy dolgozott, hogy nem vállalt kockázatot, nem követett el hibákat – a jókat már nagyon hamar kiszúrja az ember. Szóval semmi kétség sem volt.”

Russell 2017-ben, a Hungaroringen tesztelt először a Mercedessel – Fotó: Mercedes

Miután közel két szezont eltöltött a Williams csapatánál az F1-ben, Russell hirtelen a Mercedes autójában találta magát, hiszen a 2020-as Szahíri Nagydíjon a koronavírusos Lewis Hamiltont helyettesítette. Az időmérőn alig maradt csak le a pole-t megszerző Valtteri Bottastól, a versenyen pedig a győzelemért harcolhatott, egy balul sikerült kerékcsere, valamint egy késői defekt miatt azonban végül nem tudott jó eredményt elérni.

Shovlin elárulta viszont, a bahreini versenyhétvége lehetőséget adott nekik arra, hogy jobban kiértékeljék a Russellben rejlő potenciált.

„Mi akkor realizáltuk, mennyire lenyűgöző, amikor beültettük az autóba, miután Lewis koronavírusos volt” – mondta a szakember. „Nagyszerű munkát végzett, rengeteg feladata volt és nagyon kevés ideje arra, hogy alkalmazkodjon a csapathoz, az autóhoz. Most pedig folyamatosan fejlődik, és egyre erősebb lesz.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!