Hamilton dominált a Hungaroringen, mindkét Ferrari a dobogón! - F1VILÁG.HU

Hamilton dominált a Hungaroringen, mindkét Ferrari a dobogón!

HIRDETÉS
Fotó: Mercedes

A pole pozícióból rajtolva magabiztos győzelmet aratott a 33. Forma-1-es Magyar Nagydíjon a Mercedes világbajnoki címvédője, Lewis Hamilton. A második helyen Sebastian Vettel, míg a harmadikon KimiRäikkönen futott be.

A szombati, esőáztatta időmérő edzésen a Mercedes versenyzői kibérelték az első rajtsort, míg Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel a 3. és 4. helyekről várhatta a piros lámpák kialvását.

Miután a szabadedzéseken, forró hőmérsékleti viszonyok között a Ferrari tűnt a leggyorsabbnak, sokan arra számítottak, Vettelék alaposan megszorongathatják a Mercedeseket Mogyoródon.

A rajtot mindkét Mercedes jól kapta el, Vettel pedig a 2-es kanyarban körbeautózta csapattársát, és feljött a 3. pozícióba.

A verseny első etapjában Hamilton folyamatosan növelte előnyét az élen, első kerékcseréjét a 26. körben ejtette meg, az ultralágy gumikat ekkor lágyakra cserélték versenyautóján.

Vettel fordított taktikát alkalmazott, ő a lágyakkal kezdte a versenyt, és egészen a 40. körig el is ment ezekkel az abroncsokkal. A Ferrari célja elsősorban az volt, hogy a négyszeres világbajnokot valahogy Bottas elé, a 2. helyre hozzák vissza a kerékcserét követően, ez azonban nem jött össze – részben azért, mert az olaszok hibáztak Vettel kerékcseréje során, ezzel pedig Vettel értékes másodperceket veszített.

A verseny második felében a Ferrari német pilótája folyamatosan üldözte Bottast, küzdelmükbe pedig szépen lassan Räikkönen is becsatlakozott. Miközben a trió egymással volt elfoglalva, Hamilton magabiztosan növelte előnyét az élen, mely 5 körrel a leintés előtt bő 23 másodperc volt.

Vettel a 65. körben agresszív támadást indított Bottas ellen, aki az 1-es kanyarban még visszaverte a német támadását, a Ferrari kigyorsítása azonban jobban sikerült, így Vettel a második kanyar előtt a Mercedes elé tudott kerülni. Bottas nem hagyta annyiban, igyekezett kifékezni Vettelt, aki azonban becsukta a kaput. A két autó összeütközött, Vettel autója sértetlenül megúszta, Bottas első szárnya azonban megsérült, és Räikkönen is el tudott menni mellette.

Hirdetés

Bottas „ámokfutása” nem ért véget ezzel: sérült autójával kint maradt a pályán, és miután nem tudott versenyképes tempót autózni, hamarosan Ricciardo is megérkezett mögé. Az ausztrál az első kanyar féktávján próbált elmenni mellette, Bottas azonban nem hagyta magát, és mivel alulkormányzott autójával nem tudott időben lefékezni, a Red Bull-lal is összeütközött.

Ricciardo végül az utolsó körben meg tudta előzni Bottast, akinek manővereit természetesen a stewardok alaposan kivizsgálják majd a futam után.

A versenyt Hamilton végül magabiztosan, 17 másodperces előnnyel nyerte meg Vettel és Räikkönen előtt. A top 3-at Ricciardo és Bottas követte, a 6. pozícióban pedig pazar teljesítményt nyújtva Pierre Gasly futott be. Pontot szerzett még Kevin Magnussen, Fernando Alonso, Carlos Sainz, és Romain Grosjean is.

A Red Bull holland pilótája, Max Verstappen már a 6. körben kiesett a kinetikus energia-visszanyerő rendszer hibája miatt. Rajta kívül Stoffel Vandoorne és Charles Leclerc nem fejezték be a futamot.

A Forma-1 mezőnye hamarosan nyári szünetre vonul, a Hungaroringen azonban kedden és szerdán még tesztelnek a csapatok. A bajnokság következő állomása a Belga Nagydíj lesz augusztus végén.

A Magyar Nagydíj végeredménye:

Forrás: F1

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!