Friss hírek

Hamilton elfogadja, de „súlyosnak” érzi monzai büntetését

2020 Italian Grand Prix, Sunday - Steve Etherington Lewis Hamilton Mercedes 10 seconds stop-and-go penalty
Elfogadja és tudomásul veszi az Olasz Nagydíjon rá kiszabott büntetést, Lewis Hamilton mégis azt érzi, az túlságosan „súlyos” volt, és talán érdemes lenne megvizsgálni, hogy lehete-e valamint finomítani ezen a jövőre nézve.

Hamilton a pole pozícióból rajtolva magabiztosan hajtott a győzelem felé a múlt vasárnapi Olasz Nagydíjon, ám futam közben 10 másodperces stop-and-go büntetést kapott, mert úgy hajtott be a bokszutcába, amikor Kevin Magnussen leálló autója miatt beküldték a biztonsági autót, hogy azt időközben bezárták.

Később aztán piros zászlóval megszakították a futamot Charles Leclerc balesete miatt, a verseny pedig állórajttal folytatódott: ezt követően a címvédő rögtön ki is hajtott a bokszba letölteni büntetését, ami miatt mintegy félperces hátrányba került.

„Elég súlyosnak érzem. Beszéltem a csapattal, ők pedig azt mondták, hogy ez az a büntetés, amiben megállapodtak, vagy ilyesmi” – mondta a hatszoros világbajnok.

A Forma-1 sportszabályzata kimondja, hogy egy versenyző csak akkor hajthat be a lezárt bokszutcába, ha autóján halaszthatatlan és evidens javítási munkálatokat kell elvégezni, máskülönben 10 másodperces stop-and-go büntetéssel sújtják.

Hamilton viszont úgy érzi, ezt a büntetést a komolyabb kihágásokra kellene alkalmazni.

„Alapvetően azt gondolom, hogy a 10 másodperces stop-and-go büntetést akkor kellene alkalmazni, ha valaki valamit szándékosan csinál. Ha drámaian vezetsz, vagy veszélybe sodorsz valamit. Végső soron majdhogynem kitesznek ezzel a versenyből – 30 másodperccel az utolsó autó mögé kerültem. Szóval a versenyzés szempontjából sem a legjobb dolog.”

A címvédő viszont elismeri, a büntetésnek ellensúlyoznia kellett azt a potenciális előnyt, ami azzal járt volna számára, hogy kvázi időveszteség nélkül állt ki a bokszba.

„De ott van a másik oldala a dolgoknak, miszerint lett volna egy ingyen kiállásunk, amire senki másnak nem volt lehetősége. Szóval megértem a dolgot. Nem tudom, hogy lehet-e finomítani ezen, vagy lehet-e jobbá tenni a jövőre nézve.”

„Mivel rögtön a verseny után, 2 körön belül le kell tölteni, nem lehet előnyt kiautózni, szóval eleve adott az a 30 másodperces hátrány. Szóval szerintem lehetne jobbá tenni, de vissza kellene néznem a dolgot. Viszont elfogadom.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!