Hamilton: Ez egy sz*r, nagy SZ-szel! - F1VILÁG.HU

Hamilton: Ez egy sz*r, nagy SZ-szel!

HIRDETÉS
Élesen bírálta a törökországi versenypálya új aszfaltrétegét a Forma-1-es világbajnok Lewis Hamilton: a brit pilóta csak a 4. leggyorsabb lett pénteken, és a mezőny többi tagjához hasonlóan sokat küszködött a csúszós isztambuli pályán.
2020 Turkish Grand Prix, Friday - Wolfgang Wilhelm Lewis Hamilton Mercedes

A Török Nagydíj helyszínén utoljára 2011-ben szerepelt az F1-es mezőny, nemrég pedig a visszatérés alkalmából teljesen újraaszfaltozták. Mivel azóta alig-alig használták a pályát, a pilótáknak nagyon nehéz dolguk volt, ráadásul az első szabadedzés előtt vízzel fel is locsolták egy kicsit, hogy megtisztítsák, ami csak tovább rontott a helyzeten.

Hamilton a pénteki szabadedzések után „katasztrofálisnak” nevezte a pályaviszonyokat.

„Ez egy annyira fantasztikus pálya, nem igazán értem, miért költenek milliókat arra, hogy újraaszfaltozzák” – fakadt ki Hamilton a pénteki edzések után.

„Tudom, hogy jó ideig itt volt elhagyatva, de talán elég lett volna csak letisztítani ahelyett, hogy elpazarolják a pénzüket.”

Hamilton azt mondja, a körülmények még rosszabbak voltak, mint a portimaói versenypályán, ahol szintén nem sokkal a versenyhétvége előtt fektettek le új aszfaltréteget.

„A pálya rosszabb, mint Portimaóban, ahol teljesen új volt az aszfaltréteg. A gumik nálunk egyáltalán nem működtek, és látható volt, hogy mintha jégen autóztunk volna. Szóval nem lehetett annyira élvezni egy kört, mint általában Isztambulban, és nem is gondolom, hogy ez változni fog.”

„Végig borzasztó volt. Olyan volt, mintha mindenhol nedves foltok lettek volna. Elkezd kigyorsítani az ember a slickeken, és aztán nagyon gyorsan elkezd csúszni. Ez pedig azért van, mert a hőmérsékleti tartomány alatt vagyunk. Ezek a gumik nagyon kemények, és csak bizonyos tartományban működnek, ha pedig 10-20°C-kal lejjebb vagyunk, nem működnek – ha pedig 20°C-kal feljebb, akkor sem.”

„Valamiért nagyon sima az aszfalt. A régebbi aszfaltok sokkal érdesebbek, szóval jobban megdolgoztatják a gumikat. De ez nagyon sima, szinte csillog, az olaj pedig szivárog az aszfaltból. Egy szar, méghozzá nagy SZ-szel!”

A Pirelli a legkeményebb gumikeverékeivel érkezett Törökországba, Hamilton pedig azt mondja, lágyabb abroncsokkal könnyebb dolguk lenne.

Hirdetés

„Határozottan segítene. A kemény keverék használhatatlan, a közepes esetleg, a lágy pedig kezd jobb lenni. Ha a lágyabbak lennének itt, jobb lenne a helyzet. De ez egy nagyon nehéz pálya: a 8-as kanyar kinyírja a gumikat, szóval ki tudja?”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!