Hamilton fölényes győzelmet aratott az esős Silverstone-ban - F1VILÁG.HU

Hamilton fölényes győzelmet aratott az esős Silverstone-ban

A McLaren brit pilótája, Lewis Hamilton parádés vezetést bemutatva, fölényes győzelmet aratott az esőben hazai versenyén Silverstone-ban. A második helyen a BMW-s Nick Heidfeld végzett, akit nagy meglepetésre, a remekül taktikázó Barrichello követett a Hondával.

A McLaren brit pilótája, Lewis Hamilton parádés vezetést bemutatva, fölényes győzelmet aratott az esőben hazai versenyén Silverstone-ban. A második helyen a BMW-s Nick Heidfeld végzett, akit nagy meglepetésre, a remekül taktikázó Barrichello követett a Hondával.

A reggeli esőzések után vizes pályán vette kezdetét a Brit Nagydíj.

A versenyzők kivétel nélkül intermediate abroncsokon álltak fel a rajtrácsra, kivéve Nico Rosberget, aki a boxutcából, jól megtankolt autóval kezdte meg a futamot.

Az első sorból induló Kovalainen és Webber egy kicsit beragadt, ám Raikkönen előtt szépen zárták az utat, miközben Hamilton ezt kihasználva, a negyedik helyről rajtolva megpróbált elmenni csapattársa mellett. A McLaren finn pilótája azonban ezt nem hagyta, kis híján eldobta autóját, ám megtartotta vezető pozícióját.

A második helyről induló Mark Webber a harmadik pozícióban autózott, mikor a Hangar egyenes bejáratánál megcsúszott, és keresztbeállt a pályán. A Red Bull ausztrál pilótája azonban jól reagálta le az esetet, és elkerülve a vele szembe jövőket, csatlakozni tudott a többiekhez.

Az első körben Massa is megpördült, de szerencsére ő is elkerülte az ütközést. A Ferrari brazilja két körrel később a célegyenesre ráfordító íven ismét megcsúszott, ezzel tovább növelve hátrányát az utolsó helyen.

A hétvégén visszavonulását bejelentő, hazai közönsége előtt versenyző Coulthard már az első körben feladni kényszerült a küzdelmet, miután ütközött a Toro Rosso németjével, Sebastian Vettellel, aki szintén beragadt a sóderágyba.

Az élen Hamilton folyamatosan támadta csapattársát, aki végül nem bírta a rá nehezedő hatalmas nyomást, és a negyedik körben elengedte a britet, aki így átvette a vezetést, és azonnal meg is lógott a mezőnytől. Alonso közben megelőzte Heidfeldet és felugrott a negyedik helyre.

Webber igen agresszíven támadta az előtte autózókat, és néhány kör alatt feljött Glock mögé a tizenegyedik helyre, miközben Kovalainen hibázott és Raikkönen könnyedén elment mellette, ezzel átvéve tőle a második helyet.

Tíz kör után Hamilton előnye már öt másodperc volt Raikkönennel szemben, aki folyamatosan közeledett hozzá. A Ferrari finn pilótáját további öt másodperccel lemaradva Kovalainen követte a harmadik helyen.

Massa továbbra is az utolsó pozícióban autózott, és egyszerűen nem tudta áthámozni magát szitáló Ferrarijával az előtte haladókon, pedig míg szabad volt az út előtte, jó időket ment.

A kiállások első körét Webber kezdte meg a 19. körben. A Red Bull Racing ausztrál versenyzője a tizedik helyről állt ki tankolni, és Massa mögé, a tizenötödik helyre tért vissza. Egy körrel később Kovalainen is megérkezett szerelőihez, akit Alonso követett. A McLaren finn pilótája új intermediate abroncsokat kapott, és Kubica elé, a hatodik helyre tért vissza.

Közben Raikkönen teljesen megérkezett Hamilton mögé, akik egyszerre érkeztek meg a boxba. Csapattársához hasonlóan Hamilton is új gumikat kapott, míg Raikkönen maradt a régi intermediateknél, ami nagyon rossz döntésnek bizonyult.

Miután a nagyok teljesítették első kiállásukat, elkezdett szakadni az eső, így azok jártak a legjobban, akik új intermediate abroncsokat tetettek fel autóikra. Hamilton pár kör alatt tíz másodpercet adott a mögötte autózó Raikkönennek, ugyanis a McLaren versenyzői az új gumikon kiváló tempót diktáltak. Heidfeld időközben Alonso és Glock mellett is elment, mellyel felugrott a negyedik helyre.

Raikkönent néhány kör után Kovalainen és a mögötte autózó Heidfeld is beérte. A Ferrari finn versenyzője, a simára kopott intermediate gumikon pár kanyarig ugyan még tartotta a mögötte haladókat, ám a célegyenesre ráfordítóban lecsúszott az ideális ívről, így Kovalainen és Heidfeld is elment mellette, sőt a BMW német pilótája, kihasználva a kavarodást, a McLaren finnjét is megelőzte, mellyel átvette a második helyet.

A Ferrari versenyzői szenvedtek, Raikkönen visszacsúszott egészen a hatodik helyre, miután körönként hat másodperccel volt lassabb a többieknél. Az olaszok végül félidőben hívták ki a boxba a világbajnokot, akit teletankoltak és feltették autójára az új intermediate abroncsokat.

Az eső ezután elkezdett szakadni. A Honda duója azonnal kiállt a boxba, hogy feltegye autóira az extrém esőgumikat, miközben mindenki a füvön, a bukótérben, csak nem a pályán autózott. Azonban a Honda és a Williams párosán kívül mindenki várt a visszajelzésre, vajon milyen lesz az idő.

Húsz körrel a leintés előtt az élen autózó Hamilton beállt a boxba, azonban új intermediateket kapott, ahogy a BMW versenyzői is, miközben elállt az eső, és a nap is kisütött.

Barrichello az extrém esős gumikon remek időket ment, és néhány kör alatt feljött Hamilton és Heidfeld mögé a harmadik helyre. Kubica már az élmezőnyben volt, mikor elvesztette autója felett az uralmát, kicsúszott és a kavicságyban ragadt, mellyel véget ért számára a hétvégi futam.

Nem sokkal később a BMW még talpon maradt versenyzője, Nick Heidfeld is lassulni kezdett, így Barrichello könnyedén el tudott menni mellette, mellyel átvette tőle a második helyet. Közben a Ferrari versenyzői továbbra is küszködtek, Raikkönen Kovalainen mögött a hetedik, Massa pedig az utolsó helyen autózott.

Tizenöt körrel a vége előtt Barrichello a második helyről kiállt tankolni, és lecserélték autóján az extrém esőgumikat. A Honda brazilja ezzel visszacsúszott a közben feltámadó Heidfeld mögé a harmadik helyre.

Miközben Massa továbbra is csúszkált a pályán és tíz körrel a vége előtt már két kör hátrányban volt az élen autózó Hamiltonnal szemben, Kovalainen is hibázott, így Alonso és Raikkönen is elment mellette.

A Ferrari világbajnoka ezután támadást indított Alonso ellen, akiket már a kört adni készülő Hamilton követett. Miután mindketten elengedték a McLaren brit versenyzőjét, Raikkönen megelőzte Alonsót, mellyel megszerezte a negyedik pozíciót, amit nem sokkal később Kovalainen is elhappolt tőle. Trulli az utolsó körben még megelőzte Nakajimát és felért a hetedik helyre.

Az élen már nem változott a sorrend, Hamilton parádés vezetést bemutatva, fölényes győzelmet aratott hazai versenyén. A McLaren brit pilótája csak az őt követő Heidfeldnek és Barrichellónak nem adott kört, de a végén már vissza is vett a tempóból.

Hamilton a Brit Nagydíjon aratott győzelmével behozta Massát és Raikkönent a bajnoki pontversenyben, és holtversenyben ugyan, de átvette a vezetést a világbajnokságban.

Brit Nagydíj, verseny

 1. Hamilton   McLaren-Mercedes   (B) 1h39:09.440
 2. Heidfeld   BMW Sauber      (B) + 1:08.500
 3. Barrichello  Honda         (B) + 1:22.200
 4. Raikkonen   Ferrari        (B) +   1 kör
 5. Kovalainen  McLaren-Mercedes   (B) +   1 kör
 6. Alonso    Renault        (B) +   1 kör
 7. Trulli    Toyota        (B) +   1 kör
 8. Nakajima   Williams-Toyota    (B) +   1 kör
 9. Rosberg    Williams-Toyota    (B) +   1 kör
10. Webber    Red Bull-Renault   (B) +   1 kör
11. Bourdais   Toro Rosso-Ferrari  (B) +   1 kör
12. Glock     Toyota        (B) +   1 kör
13. Massa     Ferrari        (B) +   2 kör

Leggyorsabb kör:: Raikkonen, 1:32.150

Kiesők 
Kubica    BMW Sauber      (B)  40
Button    Honda         (B)  39
Piquet    Renault        (B)  36
Fisichella  Force India-Ferrari  (B)  17
Sutil     Force India-Ferrari  (B)  11
Vettel    Toro Rosso-Ferrari  (B)  1
Coulthard   Red Bull-Renault   (B)  1

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!