Hamilton fölényes győzelmet aratott az esős Silverstone-ban - F1VILÁG.HU

Hamilton fölényes győzelmet aratott az esős Silverstone-ban

HIRDETÉS

A McLaren brit pilótája, Lewis Hamilton parádés vezetést bemutatva, fölényes győzelmet aratott az esőben hazai versenyén Silverstone-ban. A második helyen a BMW-s Nick Heidfeld végzett, akit nagy meglepetésre, a remekül taktikázó Barrichello követett a Hondával.

A McLaren brit pilótája, Lewis Hamilton parádés vezetést bemutatva, fölényes győzelmet aratott az esőben hazai versenyén Silverstone-ban. A második helyen a BMW-s Nick Heidfeld végzett, akit nagy meglepetésre, a remekül taktikázó Barrichello követett a Hondával.

A reggeli esőzések után vizes pályán vette kezdetét a Brit Nagydíj.

A versenyzők kivétel nélkül intermediate abroncsokon álltak fel a rajtrácsra, kivéve Nico Rosberget, aki a boxutcából, jól megtankolt autóval kezdte meg a futamot.

Az első sorból induló Kovalainen és Webber egy kicsit beragadt, ám Raikkönen előtt szépen zárták az utat, miközben Hamilton ezt kihasználva, a negyedik helyről rajtolva megpróbált elmenni csapattársa mellett. A McLaren finn pilótája azonban ezt nem hagyta, kis híján eldobta autóját, ám megtartotta vezető pozícióját.

A második helyről induló Mark Webber a harmadik pozícióban autózott, mikor a Hangar egyenes bejáratánál megcsúszott, és keresztbeállt a pályán. A Red Bull ausztrál pilótája azonban jól reagálta le az esetet, és elkerülve a vele szembe jövőket, csatlakozni tudott a többiekhez.

Az első körben Massa is megpördült, de szerencsére ő is elkerülte az ütközést. A Ferrari brazilja két körrel később a célegyenesre ráfordító íven ismét megcsúszott, ezzel tovább növelve hátrányát az utolsó helyen.

A hétvégén visszavonulását bejelentő, hazai közönsége előtt versenyző Coulthard már az első körben feladni kényszerült a küzdelmet, miután ütközött a Toro Rosso németjével, Sebastian Vettellel, aki szintén beragadt a sóderágyba.

Az élen Hamilton folyamatosan támadta csapattársát, aki végül nem bírta a rá nehezedő hatalmas nyomást, és a negyedik körben elengedte a britet, aki így átvette a vezetést, és azonnal meg is lógott a mezőnytől. Alonso közben megelőzte Heidfeldet és felugrott a negyedik helyre.

Webber igen agresszíven támadta az előtte autózókat, és néhány kör alatt feljött Glock mögé a tizenegyedik helyre, miközben Kovalainen hibázott és Raikkönen könnyedén elment mellette, ezzel átvéve tőle a második helyet.

Tíz kör után Hamilton előnye már öt másodperc volt Raikkönennel szemben, aki folyamatosan közeledett hozzá. A Ferrari finn pilótáját további öt másodperccel lemaradva Kovalainen követte a harmadik helyen.

Hirdetés

Massa továbbra is az utolsó pozícióban autózott, és egyszerűen nem tudta áthámozni magát szitáló Ferrarijával az előtte haladókon, pedig míg szabad volt az út előtte, jó időket ment.

A kiállások első körét Webber kezdte meg a 19. körben. A Red Bull Racing ausztrál versenyzője a tizedik helyről állt ki tankolni, és Massa mögé, a tizenötödik helyre tért vissza. Egy körrel később Kovalainen is megérkezett szerelőihez, akit Alonso követett. A McLaren finn pilótája új intermediate abroncsokat kapott, és Kubica elé, a hatodik helyre tért vissza.

Közben Raikkönen teljesen megérkezett Hamilton mögé, akik egyszerre érkeztek meg a boxba. Csapattársához hasonlóan Hamilton is új gumikat kapott, míg Raikkönen maradt a régi intermediateknél, ami nagyon rossz döntésnek bizonyult.

Miután a nagyok teljesítették első kiállásukat, elkezdett szakadni az eső, így azok jártak a legjobban, akik új intermediate abroncsokat tetettek fel autóikra. Hamilton pár kör alatt tíz másodpercet adott a mögötte autózó Raikkönennek, ugyanis a McLaren versenyzői az új gumikon kiváló tempót diktáltak. Heidfeld időközben Alonso és Glock mellett is elment, mellyel felugrott a negyedik helyre.

Raikkönent néhány kör után Kovalainen és a mögötte autózó Heidfeld is beérte. A Ferrari finn versenyzője, a simára kopott intermediate gumikon pár kanyarig ugyan még tartotta a mögötte haladókat, ám a célegyenesre ráfordítóban lecsúszott az ideális ívről, így Kovalainen és Heidfeld is elment mellette, sőt a BMW német pilótája, kihasználva a kavarodást, a McLaren finnjét is megelőzte, mellyel átvette a második helyet.

A Ferrari versenyzői szenvedtek, Raikkönen visszacsúszott egészen a hatodik helyre, miután körönként hat másodperccel volt lassabb a többieknél. Az olaszok végül félidőben hívták ki a boxba a világbajnokot, akit teletankoltak és feltették autójára az új intermediate abroncsokat.

Az eső ezután elkezdett szakadni. A Honda duója azonnal kiállt a boxba, hogy feltegye autóira az extrém esőgumikat, miközben mindenki a füvön, a bukótérben, csak nem a pályán autózott. Azonban a Honda és a Williams párosán kívül mindenki várt a visszajelzésre, vajon milyen lesz az idő.

Húsz körrel a leintés előtt az élen autózó Hamilton beállt a boxba, azonban új intermediateket kapott, ahogy a BMW versenyzői is, miközben elállt az eső, és a nap is kisütött.

Barrichello az extrém esős gumikon remek időket ment, és néhány kör alatt feljött Hamilton és Heidfeld mögé a harmadik helyre. Kubica már az élmezőnyben volt, mikor elvesztette autója felett az uralmát, kicsúszott és a kavicságyban ragadt, mellyel véget ért számára a hétvégi futam.

Nem sokkal később a BMW még talpon maradt versenyzője, Nick Heidfeld is lassulni kezdett, így Barrichello könnyedén el tudott menni mellette, mellyel átvette tőle a második helyet. Közben a Ferrari versenyzői továbbra is küszködtek, Raikkönen Kovalainen mögött a hetedik, Massa pedig az utolsó helyen autózott.

Tizenöt körrel a vége előtt Barrichello a második helyről kiállt tankolni, és lecserélték autóján az extrém esőgumikat. A Honda brazilja ezzel visszacsúszott a közben feltámadó Heidfeld mögé a harmadik helyre.

Miközben Massa továbbra is csúszkált a pályán és tíz körrel a vége előtt már két kör hátrányban volt az élen autózó Hamiltonnal szemben, Kovalainen is hibázott, így Alonso és Raikkönen is elment mellette.

A Ferrari világbajnoka ezután támadást indított Alonso ellen, akiket már a kört adni készülő Hamilton követett. Miután mindketten elengedték a McLaren brit versenyzőjét, Raikkönen megelőzte Alonsót, mellyel megszerezte a negyedik pozíciót, amit nem sokkal később Kovalainen is elhappolt tőle. Trulli az utolsó körben még megelőzte Nakajimát és felért a hetedik helyre.

Az élen már nem változott a sorrend, Hamilton parádés vezetést bemutatva, fölényes győzelmet aratott hazai versenyén. A McLaren brit pilótája csak az őt követő Heidfeldnek és Barrichellónak nem adott kört, de a végén már vissza is vett a tempóból.

Hamilton a Brit Nagydíjon aratott győzelmével behozta Massát és Raikkönent a bajnoki pontversenyben, és holtversenyben ugyan, de átvette a vezetést a világbajnokságban.

Brit Nagydíj, verseny

 1.  Hamilton      McLaren-Mercedes      (B)  1h39:09.440
 2.  Heidfeld      BMW Sauber            (B)  +  1:08.500
 3.  Barrichello   Honda                 (B)  +  1:22.200
 4.  Raikkonen     Ferrari               (B)  +     1 kör
 5.  Kovalainen    McLaren-Mercedes      (B)  +     1 kör
 6.  Alonso        Renault               (B)  +     1 kör
 7.  Trulli        Toyota                (B)  +     1 kör
 8.  Nakajima      Williams-Toyota       (B)  +     1 kör
 9.  Rosberg       Williams-Toyota       (B)  +     1 kör
10.  Webber        Red Bull-Renault      (B)  +     1 kör
11.  Bourdais      Toro Rosso-Ferrari    (B)  +     1 kör
12.  Glock         Toyota                (B)  +     1 kör
13.  Massa         Ferrari               (B)  +     2 kör

Leggyorsabb kör:: Raikkonen, 1:32.150

Kiesők 
Kubica        BMW Sauber            (B)    40
Button        Honda                 (B)    39
Piquet        Renault               (B)    36
Fisichella    Force India-Ferrari   (B)    17
Sutil         Force India-Ferrari   (B)    11
Vettel        Toro Rosso-Ferrari    (B)    1
Coulthard     Red Bull-Renault      (B)    1

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!