Hamilton győzött, Leclerc kiütötte Vettelt a Stájer Nagydíjon! - F1VILÁG.HU

Hamilton győzött, Leclerc kiütötte Vettelt a Stájer Nagydíjon!

HIRDETÉS
A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton nyerte a 2020-as Forma-1-es szezon második versenyét, a Stájer Nagydíjat, megelőzve csapattársát, Valtteri Bottast, valamint a Red Bull holland pilótáját, Max Verstappent. A Ferrari számára katasztrofálisan zárult a spielbergi verseny: Charles Leclerc és Sebastian Vettel már az első körben összeütköztek, és mindketten kiestek.
2020 Styrian Grand Prix, Friday - LAT Images Lewis Hamilton Mercedes

A pole pozícióból a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton rajtolhatott, miután a szombati, esős időmérő edzéseN egy pazar kör után verhetetlennek bizonyult. A Mercedes versenyzője mellől Max Verstappen várhatta a piros lámpák kialvását a Red Bull-lal, a második sorban pedig Carlos Sainz és Valtteri Bottas sorakoztak.

A RAJT

A rajtot jól kapta el Hamilton, Sainz pedig keményen támadta Verstappent az első kanyarban, a holland azonban határozottan verte vissza a mclarenes támadását.

A mezőny közepéről rajtoló Ferrarik számára katasztrofálisan indult a verseny: a 3-as kanyarban Charles Leclerc hátulról eltalálta csapattársa, Sebastian Vettel autóját. A monacói autójának első szárnya sérült meg, Vettel versenyautójáról pedig a hátsó szárny szakadt le. Mindketten a bokszba kényszerültek, Vettel számára pedig véget is ért a verseny.

A két Ferrari balesete miatt pályára küldték a biztonsági autót, mely a 3. kör végén hagyta el a pályát.

Az 4. kör végén Charles Leclerc is a bokszba hajtott, számára is véget ért a verseny, autójának padlólemeze ugyanis jelentősen megsérült az elsőkörös balesetben.

Leclerc a kiábrándító szereplés után elnézést kért Vetteltől és csapatától.

A 6. körben Valtteri Bottas keményen támadta a 3. helyen autózó Sainzot, és egy határozott manőverrel meg is előzte a spanyolt. Két körrel később Alex Albon is megérkezett Sainz mögé, és ő is megelőzte a McLaren versenyzőjét.

A 15. körben Hamilton előnye 3 másodperc volt a mögötte autózó Verstappennel szemben. Ricciardo közben csapattársát, Esteban Ocont támadta, a francia azonban agresszíven védte a pozícióját. Mögöttük Pierre Gaslynak voltak nehéz percei: előbb Lance Stroll, majd egy körrel később Sergio Perez is megelőzte.

Hirdetés

A 19. körben Ricciardo már nagyobb lendülettel próbálkozott, és kívülről viszonylag könnyedén elment Ocon mellett.

KEZDŐDNEK A BOKSZKIÁLLÁSOK

A 2. helyen haladó Verstappen a 24. kör végén érkezett a bokszba, autójára pedig a közepes keverékű abroncsok kerültek fel. Egy körrel később Esteban Ocon is érkezett a depóba, ám számára ezzel véget is ért a verseny.

A 27. kör végén az élen haladó Lewis Hamilton is a bokszba hajtott, az ő autójára is a Pirelli közepes keverékei kerültek fel.

Fotó: Mercedes

A másik Mercedesszel Bottas a 34. körben állt ki kerékcserére, ő is megkapta a közepes keverékű gumikat, és a 3. helyre jött vissza Hamilton és Verstappen mögé. Egy körrel később érkezett a 4. helyen haladó Alex Albon is.

PEREZ TÁMADÁSBA LENDÜL

Az élmezőny mögött a Racing Point autói vívtak nagy csatát Carlos Sainzcal: Perez a bokszkiállása után a spanyol elé jött vissza, a mclarenes pedig az üzemmeleg gumikon el tudott menni mellette. Perez viszont nem hagyta magát, és két kanyarral később egy bravúros előzéssel visszavette a 7. pozíciót.

A 46. körben Perez már csapattársát, Strollt támadta, és egy gyönyörű csatát követően meg is előzte a kanadait.

A mexikói tovább folytatta a menetelést, pár körrel később Daniel Ricciardót is bedarálta, és már az 5. helyen száguldott tovább, üldözőbe véve Albont!

A verseny utolsó 10 körében Bottas egyre közelebb került a 2. helyen haladó Verstappenhez, Perez pedig ott loholt Albon Red Bullja mögött.

Bottas a 66. körben keményen támadta Verstappent, a 4-es kanyar előtt is el is ment a holland mellett, Verstappen azonban gyönyörűen visszatámadt és visszavette a 2. helyet. A következő körben viszont Bottas könyörtelenebb volt, és végérvényesen elvette a pozíciót a Red Bull pilótájától.

Fotó: Red Bull Racing

Hamilton végül ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel nyerte meg az idény második versenyét, a Forma-1 történetének első Stájer Nagydíját.

A brit mögött csapattársa, Valtteri Bottas ért célba a 2., Max Verstappen pedig a 3. helyen.

Az utolsó körök az élmezőny mögött drámai küzdelmeket tartogattak: Sergio Perez nekiütközött Alex Albon Red Bulljának, így megsérült az első szárnyra, az utolsó kanyarban így Lando Norris meg tudta előzni őt, ezzel feljött az 5. pozícióba.

A 6. helyen Perez zárt, megelőzve Strollt és Ricciardót, míg a top 10-ben Carlos Sainz és Daniil Kvyat zárt még.

A világbajnoki pontversenyt továbbra is Valtteri Bottas és a Mercedes vezeti.

Az F1-es világbajnokság jövő hétvégén a Magyar Nagydíjjal folytatódik.

A Stájer Nagydíj végeredménye:

Forrás: Formula 1

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!