Hamilton győzött Verstappen előtt, Alonso dobogón Katarban! - F1VILÁG.HU

Hamilton győzött Verstappen előtt, Alonso dobogón Katarban!

HIRDETÉS
A Mercedes hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Katari Nagydíjat, ezzel 8 pontra csökkentette hátrányát az összetettben. A 2. helyen Max Verstappen ért célba, számára jól sikerült a kármentés a rajtbüntetés után. A dobogó legalsó fokára Fernando Alonso állhatott fel.
2021 Qatar Grand Prix, Saturday - LAT Images Lewis Hamilton

A pole pozícióból a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton vágott neki a versenynek, mellette pedig Pierre Gasly foglalhatott helyet a 2. rajtkockában.

A világbajnok éllovas Max Verstappen a sárga zászlós jelzés szombati figyelmen kívül hagyása miatt 5 rajthelyes büntetést kapott, így csak a 7. helyről vágott neki a versenynek. Ugyancsak rajtbüntetést kapott az időmérőn harmadikként végző Valtteri Bottas, ő a 6. pozícióból rajtolt.

A 3. helyről Fernando Alonso várhatta a piros lámpák kialvását, mellette Lando Norris sorakozott a 4. helyen, megelőzve Carlos Sainzot. Hamilton a közepes keverékű gumikkal rajtotl, Gasly, Alonso és Norris a lágyakkal.

A RAJT

Hamilton jól kapta el a rajtot, ám a poros ív ellenére Gasly is remek startot vett, és szélárnyékot tudott fogni a Mercedes mögött. Hamilton viszont megtartotta az első helyet, Alonso pedig végül el tudott menni Gasly mellett. A 7. helyről Verstappen remekül indult, feljött a 4. helyre, míg Bottas visszaesett a 11. helyre.

Fotó: Alpine F1 Team

A 4. körben Verstappen kihasználta Gasly hibáját, és megelőzte a franciát, feljött ezzel a 3. helyre. A világbajnoki éllovas az 5. körben Alonso mellett is elment, így már a 2. helyen száguldott 4 másodperccel lemaradva Hamiltontól. A 8. körben Perez már Sainzot előzte, és feljött a 7. pozícióba. A következő körben a mexikói már Ocont támadta, és el is tudott menni a francia mellett.

A 12. körben Lando Norris előzte meg Gaslyt, a McLaren pilótája így Alonso nyomába eredhetett a 4. helyen. A 16. körben Perez tovább zárkózik az élmezőnyre, megelőzte Lando Norrist, így átvette tőle a 4. pozíciót.

VERSTAPPEN ÁLLT KI ELŐBB A BOKSZBA

A 18. körben Verstappen érkezett a bokszba, megkapta a kemény keverékű abroncsokat a holland. 1 körrel később Hamiltont is kihívták, ő is kemény keverékű gumikat kap.

A 20. körben Perez is érkezett a bokszba, a Red Bull egy elévágással próbálkozott Fernando Alonsóval szemben. A 23. körben Bottas el tudott menni Norris mellett, így a finn feljött a 4. helyre. Alonso ebben a körben állt ki kerékcserére, de visszajött Ricciardo és Perez elé. A 29. körben Perez utolérte Alonsót, és bár a kétszeres világbajnok agresszíven védte pozícióját, végül el tudott menni mellette. A Red Bull versenyzője feljött a 4. helyre.

A 30. körben Hamilton előnye 7 másodperc volt Verstappen előtt, a holland viszont a rádióüzenetek alapján érezte, hogy nemigen tudja megfogni bajnoki riválisát.

Hirdetés

BOTTAS DEFEKTET KAPOTT!

A 33. körben Valtteri Bottas bal első defektet kap: a Mercedes sokáig elhúzta a finn első kerékcseréjét, nem érte meg a merész stratégia! Bottas vissza tudott evickélni a bokszba, ahol első szárnyat is cseréltek versenyautóján. A 14. helyre jött vissza.

A 41. körben Verstappent másodszor is a bokszba hívták, a holland autójára a közepes keverékű abroncsokat szerelték fel. Ugyanebben a körben behívták Perezt is, az ő autójára is a sárga jelölésű gumik mentek fel. A Mercedes reagált, egy körrel később Hamiltont is kihívták a közepes vegyületű abroncsokért.

Perez a 7. helyre csúszott így vissza, ám Alonso, Norris, Ocon és Stroll egy kerékcserével próbálta meg teljesíteni a távot. A 46. körben Perez elkezdte a vadászatot, Strollt megelőzve feljött a 6. helyre. A Red Bull versenyzője a következő körben már Ocont támadta, a francia pilóta ugyan keményen védte pozícióját, Perez azonban végül feljött az 5. helyre.

Az 50. körben Norrist végül kihívták a második kerékcserére, Russell pedig ugyancsak bal első defektet kapott a Williamsszel! A Mercedesnél a garázsba hívták Bottast, a finn versenye ezzel véget ért. Nem sokkal később a másik Williams, Nicholas Latifi autója is bal első defektet kap.

HAMILTON SIMÁN NYERT, CSÖKKENTETTE PONTHÁTRÁNYÁT

A szezon 20. versenyét végül Lewis Hamilton magabiztosan nyerte meg Max Verstappen előtt. A Red Bull holland pilótája a 7. helyről rajtolva ért célba a 2. helyen, ráadásul a verseny leggyorsabb körét is megfutotta, így ő kapta a bónuszpontot. Győzelmének köszönhetően Hamilton 8 pontra csökkentette hátrányát a világbajnoki összetettben.

Fotó: Alpine F1 Team

A dobogó legalsó fokára parádés teljesítménnyel Fernando Alonso állhatott fel, megelőzve Sergio Perezt és Esteban Ocont. A további pontszerzők: Stroll, Sainz, Leclerc, Norris és Vettel.

A Forma-1-es világbajnokság két hét múlva folytatódik a Szaúd-Arábiai Nagydíjjal.

A Katari Nagydíj végeredménye:

Poz.#VersenyzőCsapatKörökKül.
1.44Lewis HamiltonMercedes57
2.33Max VerstappenRed Bull57+ 25.743
3.14Fernando AlonsoAlpine57+ 59.457
4.11Sergio PérezRed Bull57+ 1:02.306
5.31Esteban OconAlpine57+ 1:20.570
6.18Lance StrollAston Martin57+ 1:21.274
7.55Carlos SainzFerrari57+ 1:21.911
8.16Charles LeclercFerrari57+ 1:23.126
9.4Lando NorrisMcLaren561 kör
10.5Sebastian VettelAston Martin561 kör
11.10Pierre GaslyAlphaTauri561 kör
12.3Daniel RicciardoMcLaren561 kör
13.22Yuki TsunodaAlphaTauri561 kör
14.7Kimi RäikkönenAlfa Romeo561 kör
15.99Antonio GiovinazziAlfa Romeo561 kör
16.47Mick SchumacherHaas561 kör
17.63George RussellWilliams552 kör
18.9Nikita MazepinHaas552 kör
DNF6Nicholas LatifiWilliams50
DNF77Valtteri BottasMercedes48

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!