Hamilton: Ha fél millióval többet költhettünk volna tavaly, több esélyük lett volna a vb-címre - F1VILÁG.HU

Hamilton: Ha fél millióval többet költhettünk volna tavaly, több esélyük lett volna a vb-címre

A Forma-1 hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton szerint a sportág és a rajongók miatt is nagyon fontos, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megfelelő lépéseket tegyen abban az esetben, ha egyes csapatok valóban megszegték a költségplafonra vonatkozó szabályokat. A brit pilóta szerint az ő bajnoki esélyeiket is növelte volna tavaly, ha fél millió dollárral többet költhetnek.

Az FIA eredetileg szerdán hozta volna nyilvánosságra, mire jutott az F1-es csapatok tavalyi költségbeszámolóinak vizsgálatával, ám a szövetség végül bejelentette, ez leghamarabb jövő hétfőn történik majd meg. Múlt héten robbant a bomba, a hírek szerint az Aston Martin és a Red Bull is megszegte a Forma-1 financiális szabályait, utóbbi csapat állítólag nem is kis mértékben. Szerda este viszont már arról pletykáltak, az FIA vélhetően minden csapat költségvetését jóváhagyta – pontosabb információkat tehát leghamarabb hétfőn kaphatunk az ügyben.

Amikor a hétszeres világbajnokot arról faggatták, hogy ártana-e az F1-nek, ha kiderülne, hogy bizonyos csapatok átlépték a megengedett költséghatárt, így felelt: „Hogyne, hiszen az megkérdőjelezné az értékeinket, illetve a sportág integritását.”

 

„Emlékszem a tavalyi évre, versenyzőként az ember mindig fejlesztéseket akar. Emlékszem, Silverstone-ban kaptuk meg az utolsó fejlesztéseinket, amik majdnem 3 tizedet jelentettek. És teljesen biztos vagyok abban, hogy egy milliónál kevesebbe kerültek…”

„És emlékszem, hogy szükségünk lett volna több fejlesztésre, miközben láttuk ezeknek a srácoknak [Red Bull] a kamionjait, ahogy hozták a fejlesztéseket a másik autóhoz. Azt gondoltam, ’te jó ég, nehéz lesz legyőzni őket a bajnokságban, ha folyamatosan újításokkal érkeznek’.”

Hamilton azt mondja, ha fél millió dollárral többet költöttek volna fejlesztésekre, több esélyük lett volna a bajnoki cím megnyerésére 2021-ben.

„Ez annyira szerves része a fejlesztési verseny. Ha lett volna még fél milliónk, amit elkölthetünk, akkor a rá következő versenyeken más helyzetben lettünk volna, ha például lett volna egy új padlólemezünk – amit könnyedén megtehettünk volna.”

„De ez a játék nem így megy, és hálás vagyok, hogy a mi csapatunk ennyire szigorúan betartotta a szabályokat. Lenyűgöző munkát végeztek. Komolyan kell venni ezt.”

Hamilton azt reméli, miután az FIA bejelenti majd, mire jutott a csapatok 2021-es beszámolóinak vizsgálatával, a rajongók is megérthetik, pontosan mi is történt.

„Szerintem ez elengedhetetlen. Továbbra is átláthatóságot kell biztosítanunk a szurkolók és a sportág integritása miatt. Nem tudok eleget az ügyről, rengeteg beszélgetés megy a háttérben, de senki sem ismeri a helyzetet igazán. Különböző számokról, és eltérő dolgokról beszélnek.”

„Arra számítottam, hogy már kijön az eredmény, és szeretném azt gondolni, hogy azért van a késlekedés, mert nagyon komolyan veszik a dolgot. Én bízom abban, hogy Mohammed [Ben Sulayem] komolyan veszi az ügyet, és azt teszi, ami megfelelő a sport számára. Szerintem rossz lenne a sport számára, ha nem lennének lépések abban az esetben, ha szabálysértés történt. De nem tudom, hogy történt-e, szóval ugyanúgy várok, ahogy mindenki más.” 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Hamilton: Ha fél millióval többet költhettünk volna tavaly, több esélyük lett volna a vb-címre
Átcsábította a McLaren a Red Bull mérnökigazgatóját
Mercedes: A Red Bull idegesebb lehet, hogy közszemlére került a padlólemezük
De Vries szerzett egy jó pontot Helmut Markónál
A Red Bullt meglepte, hogy az Aston Martin meg sem próbált harcolni velük

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!