Hamilton kiesett volna, ha nem állítják le a versenyt Silverstone-ban - F1VILÁG.HU

Hamilton kiesett volna, ha nem állítják le a versenyt Silverstone-ban

HIRDETÉS
Lewis Hamilton kiesett volna a Forma-1-es Brit Nagydíjon, ha az első körben történt baleset miatt nem szakítják meg piros zászlóval a versenyt.
2021 British Grand Prix, Sunday - Steve Etherington Lewis Hamilton Mercedes

A Mercedes hétszeres világbajnoka Max Verstappennel ütközött össze az első körben: a baleset következtében a holland a gumifalnak csapódott és kiesett, és bár Hamilton autója is megsérült, a címvédő folytatni tudta.

Az incidens miatt először a biztonsági autót küldték pályára, majd nem sokkal később piros zászlóval megszakították a futamot, mely közel 40 perces kényszerpihenő után folytatódott.

A Mercedes mérnökigazgatója, Andrew Shovlin elárulta, Hamilton autója olyan károkat szenvedett a baleset során, amiket nem tudtak volna orvosolni, ha nem szakítják meg a versenyt.

„Megsérült a felni, amikor a bal első kerék ütközése történt. Szóval kiesés lett volna, ha nem intik le piros zászlóval a versenyt” – mondta a szakember.

A Mercedes a versenymegszakítás során orvosolni tudta a problémát, azon kívül azonban nem sok mindent kellett javítani az autón.

„Volt még egy guminyomást érzékelő szenzor, amely ütést kapott. De elképesztő módon csak az első szárny legjelentéktelenebb része sérült meg, és ez volt az egyetlen törés.”

A Forma-1 versenyigazgatója, Michael Masi a futam után elárulta, elsősorban azért szakították meg a versenyt, hogy a sportbírók meg tudják javítani a gumifalat Verstappen becsapódásának helyszínén. Felmerült ugyanakkor az is, hogy az ütközés miatt megsérült a Red Bull erőforrása: habár az energia-visszanyerő rendszer jelzőfényei zölden világítottak, a versenyirányítás nem kapott adatokat az autóból, ez pedig aggodalmat okozott.

„Mivel Max autójával elveszítettük a telemetriai kapcsolatot a baleset miatt, sem ő, sem a csapat nem tudta megerősíteni az ERS státuszát” – mondta Masi.

„Bár zölden világított a lámpa, nagyon óvatosan álltunk a dolgokhoz, és kiküldtünk két embert a protokoll szerint, hogy ellenőrizzék az autót, és megbizonyosodjanak arról, biztonságos az autó, mielőtt elkezdik azt eltávolítani a bukótérből.”

Hirdetés

„És aztán nyilván újjá kellett építeni a gumifalat. A versenymegszakítás tökéletes eszköz erre ilyen körülmények között.”

Hamilton a baleset okozásáért ugyan 10 másodperces büntetést kapott, végül mégis meg tudta nyerni a futamot, így 8 pontra csökkentette hátrányát az összetettben Verstappennel szemben.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!