Hamilton: Meglep, hogy tisztázni kellett a guminyomásra vonatkozó szabályokat!

A Mercedes világbajnoki címvédője, Lewis Hamilton a Francia Nagydíj helyszínén, Le Castellet-ben elárulta, eléggé meglepődött azon, hogy a bakui események után a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) tisztáznia kellett a guminyomással kapcsolatos szabályokat. A brit szerint nem a Pirelli okolható azért, hogy riválisa, Max Verstappen defektet kapott az Azeri Nagydíjon.

Verstappen 5 körrel a leintés előtt kapott durrdefektet Bakuban – ugyanúgy, ahogy korábban az Aston Martin versenyzője, Lance Stroll. A Pirelli a történtek után alapos vizsgálatot végzett, végül pedig megállapította, hogy a bal hátsó defektek nem gyártási vagy tervezési hiba, és nem is törmelékek miatt következtek be, hanem az abroncsok működtetésének módjával hozhatók összefüggésbe.

A Francia Nagydíjat megelőzően az FIA új technikai direktívát küldött a csapatoknak, ebben pedig arról adott tájékoztatást, a jövőben szigorúbban ellenőrizni majd a guminyomást – felmerült ugyanis a gyanú, hogy a csapatok trükköznek ezen a téren, és a versenyek során nem feltétlenül tartják magukat a kötelezően előírt minimális guminyomás-értékekhez.

Hirdetés
 

Lewis Hamilton az Azeri Nagydíj csütörtöki médianapján természetesen igyekezett a Pirelli védelmébe kelni a történtek után, és egy kicsit odaszúrni riválisuknak, a Red Bullnak – akik gyanúba keveredtek a bakui események miatt.

„Mint azt bizonyára mindenki tudja, minden egyes hétvégén, amikor gumiprobléma merül fel, a Pirelli mindig megemeli a guminyomást – ez is elárul valamit” – mondta a címvédő. „A legtöbb esetben arról van szó, hogy a gumikat nem olyan nyomással használják, mint amit kérnek. Nekünk nem volt problémánk a gumijainkkal.”

„Azt gondolom, a Pirelli idén nagyszerű munkát végzett a gumikkal, robosztusabbak, mint korábban, és azt gondolom, ebben a konkrét esetben kétlem, hogy a Pirelli volt a hibás.”

Hamilton hozzátette, örül a szigorúbb ellenőrzéseknek.

„Végső soron a biztonság a prioritás. Ami engem és a csapatomat illeti, vannak világos szabályok és iránymutatások, hogy hogyan is kell dolgoznunk. Szóval eléggé meglepett, hogy az FIA-nak tisztáznia kell ezeket. Nyilván azt szűri le ebből az ember, amit akar.”

„Örülök, hogy elismerték, tisztázni kell a dolgokat, és szerintem ami most nagyon-nagyon fontos, hogy hogyan fogják ellenőrizni ezt. Eddig ugyanis nem felügyelték azt, hogy hogyan használják a gumikat, nem ellenőrizték a guminyomást, a hőmérsékletet. És ebben jobb munkát kell végezni.”

„Nagyszerű, hogy kiadták ezt a technikai direktívát, de most cselekedni kell. Látnunk kell, hogy tényleg teszik a dolgukat, és ébernek kell lenniük, hogy megbizonyosodhattunk az egyenlő feltételekről.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!