Friss hírek

Hamilton nyert, a riválisok betliztek Belgiumban

Lewis Hamilton idei harmadik győzelmét aratta az esővel tarkított Belga Nagydíjon, ahol a bajnoki éllovasok közül hárman is nulláztak. A McLaren brit pilótáját Mark Webber, és Robert Kubica követte az első háromban.Lewis Hamilton sikeresen visszavette vezető pozícióját a világbajnokságban, miután idei harmadik győzelmét aratta a hétvégi, esővel tarkított Belga Nagydíjon.

Hirdetés
 

A McLaren brit pilótája az egész délután folyamán kiválóan teljesített, remekül vette a két biztonsági autós periódust, és annyi előnyt gyűjtött össze, hogy az utolsó körökben, amikor ismét rázendített, még egy sóderágyas kitérőt is megengedhetett magának.

Hamilton mögött jelenlegi legnagyobb riválisa, Mark Webber végzett, akitől már a rajtot követően átvette a vezetést, miután az ausztrál csúnyán beragadt a pole pozícióban, kuplungproblémák miatt.

A harmadik helyen Robert Kubica végzett a Renault-val, aki az utolsó körökben veszített egy pozíciót Webberrel szemben, mikor elrontotta kiállását, és túlcsúszott szerelőin a boxutcában.

Az éllovasok közül hárman is nulláztak.

Fernando Alonso versenye már az első körben elúszott, mikor a buszmegállóban Rubens Barrichello telibe találta. A Ferrari spanyol pilótája visszatért, sőt a pontszerző helyeken haladt, mikor nem sokkal a vége előtt, a vizes pályán összetörte autóját.

Sebastian Vettel pedig a verseny elején Jenson Buttont ütötte ki, amiért egy áthajtásos büntetést kapott, majd egy defekt, és néhány extra kerékcsere után, körhátrányban futott célba.

A pole pozícióból induló Webber nagyon elrontotta a rajtot, így Hamilton könnyedén átvette a vezetést, és elsőként érkezett meg a La Source kanyarba, amit nagy meglepetésre a teljes mezőny tökéletesen, gond nélkül teljesített.

Másodikként Kubica fordult, akit keményen támadott Jenson Button, miután sikeresen elment az első kanyarban a szintén nem túl jó rajtot vevő Sebastian Vettel mellett, miközben elkezdett szemerkélni az eső, sőt a harmadik szektorban rendesen esett.

A célegyenesre ráfordító előtti buszmegállóban szinte mindenki kicsúszott, ám a legnagyobb vesztes egyértelműen Fernando Alonso volt, akit hátulról telibe talált a háromszázadik versenyét teljesítő Rubens Barrichello.

A Williams brazil versenyzője azonnal ki is esett, miután leszakadt autójának bal első kereke, míg Alonso vissza tudott térni a boxba, ahol azonnal megkapta az intermediate gumikat, miközben a beküldték a biztonsági autót, mert Barrichello autója veszélyes helyen állt.

A mezőnyt a harmadik körben ismét elengedték, mikorra teljesen elállt az eső, így Alonsónak vissza kellett térnie a boxba a slick gumikért, amivel újabb értékes időt veszített, és teljesen visszacsúszott a mezőny végére.

Az új rajt pillanataiban még egy kicsit nedves volt a burkolat, különösen a célegyenes végén, amit Vettel ki is használt, és az első kanyarban elment Kubica mellett, ahogy azt Button is tette még a biztonsági autó beküldése előtti pillanatokban.

A tízedik körben Hamilton már több mint hét másodperccel vezetett csapattársa előtt, akit árnyékként követett Vettel. A Red Bull német versenyzője nagyon keményen támadta ellenfelét, aminek egy ütközés lett a következménye.

Vettel teljesen megérkezett Button mögé a buszmegálló előtt, miközben talán már egy kicsit ismét elkezdett szemerkélni az eső. A Red Bull német pilótája a külső ívre húzott, ám egy hirtelen kormánymozdulat miatt elvesztette autója felett az uralmát, megpördült a csúszós burkolaton, és oldalról telibe találta a McLarent.

Button azonnal kiesett, Vettel pedig visszatért a boxba egy új első orrkúpért és gumikért, ám nem sokkal később ismét vissza kellett térnie a boxutcába, ugyanis a sportfelügyelők egy áthajtásos büntetéssel jutalmazták baleset okozásáért, mellyel ismét visszacsúszott.

Mindez nem volt elég, a német versenyző nem sokkal később egy bal hátsó defektet kapott, miután a buszmegállóban Vitantonio Liuzzi első terelőszárnya hozzáért gumija pereméhez, miközben megpróbált elmenni mellette.

Tíz körrel a vége előtt Hamilton magabiztosan vezetett, előnye már több mint tíz másodperc volt Kubica előtt, akit további két másodperces hátrányban Webber követett, Massa, és Sutil előtt, míg a Mercedes GP duója, Michael Schumacher és Nico Rosberg a hatodik, illetve a hetedik helyen tanyázott, ám nekik még volt hátra egy kiállásuk.

Ahogy arra számítani is lehetett, kilenc körrel a vége előtt ismét rázendített. Azonban az első négyes érthetetlen okok miatt nem állt ki azonnal intermediate abroncsokért, pedig egyre jobban esett.

Az élen autózó Hamilton meg is csúszott, a kavicságyba került, és csak hajszállal kerülte el a gumifalat, de vissza tudott térni az első helyre, ugyanis a mögötte haladók is nagyon lassan haladtak.

A többiek gyorsabban reagáltak, feltetették autóikra az intermediate gumikat, ahogy azt az élen állók is tették, de csak egy körrel később.

Webber pozíciót szerzett a boxban, ugyanis Kubica túlcsúszott a szerelőin, így hosszabb ideig tartott neki a kiállás, mellyel visszacsúszott a tabellát vezető ausztrál mögé a harmadik helyre.

Közben Alonso a kilencedik helyen haladva megpördült, és összetörte a Ferrarit, ami nagyon rossz helyen állt meg, keresztezte az utat a pályán, így ismét beküldték a biztonsági autót.

Az eső folyamatosan esett, a mezőny felsorakozott a biztonsági autó mögött, és az utolsó négy körben ismét mehetett a harc, ám az élen maradt a sorrend.

Hamilton magabiztosan megnyerte idei harmadik versenyét, mellyel visszavette a vezető pozícióját a bajnokságban a mögötte befutó Webbertől, akit Kubica követett a harmadik helyen.

Massa a negyedik helyre hozta be az egyedüliként talpon maradt Ferrarit, akit Sutil követett a Force Indiával az első ötben.

A Mercedes GP duója, Rosberg és Schumacher a hatodik, illetve a hetedik lett, míg az első tíz, pontszerzők sorát Kamui Kobayashi (Sauber), Vitaly Petrov (Renault), és Jaime Alguersuari (Toro Rosso) zárta.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!