Hamilton nyert, Vettel összecsapott a Red Bullokkal Mexikóban! - F1VILÁG.HU

Hamilton nyert, Vettel összecsapott a Red Bullokkal Mexikóban!

HIRDETÉS

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Mexikói Nagydíjat, megelőzve csapattársát, Nico Rosberget. Verstappen harmadikként ért célba, de utólag 5 másodperces büntetést kapott.


A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton nyerte a Forma-1-es Mexikói Nagydíjat, megelőzve csapattársát, Nico Rosberget. Verstappen harmadikként ért célba, de utólag 5 másodperces büntetést kapott.

A rajt nagy kérdése az volt, a szuperlágy abroncsokkal rajtoló Red Bullok képesek lesznek-e legyűrni a lágy gumikkal startoló Mercedeseket.

A rajtnál a két Mercedes maradt elöl, az első kanyar féktávját azonban a pole-ból induló Lewis Hamilton csúnyán elrontotta, a bukótéren átvágtatva azonban az első helyre jött vissza. Rosberg eközben visszaverte Max Verstappen támadását, miközben Nico Hülkenberg is nagyon jó rajtot vett.

Miután a mezőny második feléből induló Pascal Wehrlein összeütközött Marcus Ericsson Sauberjével, a virtuális biztonsági autós protokoll életbe lépése után a biztonsági autót is be kellett küldeni. A visszajátszásból egyértelműen kiderült, Wehrlein autóját a hazai közönsége előtt versenyző Esteban Gutiérrez lökte meg.

1

A biztonsági autós periódus alatt Daniel Ricciardót a bokszba hívták, ahol megkapta a kemény keverékű gumikat. A verseny a 4. körben folytatódott, ekkor hagyta el a pályát a Safety Car.

A tizedik körben Hamilton előnye már bő 3 másodperc volt Rosberggel szemben, míg Verstappen a DRS-használat ellenére nem tudott előzési pozícióba kerülni a német mögött. A mezőny végéről zárkózó Ricciardo eközben sorozatos előzéseket mutatott be, és a tizedik körben már a 12. helyen haladt.

Verstappen a 13. körben érkezett a bokszba, hogy lecseréljék szuperlágy abroncsait. A holland a közepes keverékű gumikat kapta a második etapra.

2

Hirdetés

Az élről Hamilton a 17. körben jött kerékcserére, míg csapattársa, Nico Rosberg 3 körrel később érkezett. Mindketten a fehér jelölésű közepes keveréket kapták a következő etapra. Az élre így Sebastian Vettel került.

Mivel Verstappen csapattársa, Ricciardo mögé jött vissza a bokszból, a Red Bullnál gyors taktikai döntést hoztak: arra kérték az ausztrált, engedje el maga mellett a frissebb gumikkal versenyző hollandot, aki így feljött a 4. helyre, és a Mercedesek nyomába eredhetett.

Vettel előnye a 27. körben már 4,4 másodperc volt Hamiltonnal szemben, és a Ferrari versenyzője még mindig versenyképes köröket futott a Mercedesekhez képest. A német a 32. kör végén érkezett első és egyetlen tervezett kerékcseréjére, a verseny második felére pedig megkapta a Pirelli közepes keverékű gumijait.

3

A négyszeres világbajnok csapattársa, Kimi Räikkönen mögé, a 6. helyre jött vissza a pályára, a finn azonban még adós volt egy kerékcserével.

A finn a 45. kör végén érkezett meg második bokszkiállására, és a harmadik etapra is a közepes vegyületű gumikat szerelték fel autójára.

Verstappen az 50. körre megérkezett Nico Rosberg mögé, és egy határozott manőverrel meg is próbálta megelőzni a bajnoki éllovast. A manőver nem sikerült, a holland elrontotta a féktávot, így Rosberg meg tudta tartani pozícióját.

4

Az 50. kör végén Ricciardo megérkezett második kerékcseréjére, így eldőlt, hogy az ausztrál nem tudja 1 kiállással teljesíteni a 71. körös versenytávot. Időközben az is kiderült, hogy a Mercedesnél sem terveznek második kiállással, a közepes keverékű abroncsok ugyanis Hamilton és Rosberg autóján is jól bírták.

A verseny utolsó köreiben Sebastian Vettel egyre inkább megközelítette a 3. helyen autózó Max Verstappent, miközben Hamilton előnye 9 másodpercre nőtt Rosberggel szemben.

A 67. körben Kimi Räikkönen keményen támadta a 6. helyért Nico Hülkenberget, és egy határozott manőverrel meg is előzte a németet, aki meg is pördült az akció közben. Vettel eközben megérkezett Verstappen mögé, és az 1-es kanyarban előzésbe kezdett: a holland elrontotta a féktávot, és kénytelen volt levágni a kanyart. Ezt követően a csapat arra utasította Verstappent, adja oda a pozíciót a Ferrari világbajnok versenyzőjének.

Az ifjú versenyző azonban nem hagyta magát, nem akarta elengedni a németet, ráadásul időközben megérkezett a páros mögé Daniel Ricciardo is a másik Red Bull-lal. A versenybírók időközben jelezték, a verseny után vizsgálják az incidenst.

6

Ricciardo az utolsó előtti körben aztán megpróbálta megelőzni Vettelt, a német keményen védte pozícióját, és végül visszaverte az ausztrál támadását, noha a két autó érintőre vette egymást.

A versenyt végül Lewis Hamilton nyerte meg, aki Mexikóban 51. F1-es futamgyőzelmét szerezte. Nico Rosberg másodikként ért célba, ezzel a német előnye 19 pontra csökkent a bajnoki összetettben.

Bár Verstappen harmadikként ért célba, a stewardok utólag 5 másodperces időbüntetéssel sújtották, így a dobogó legalsó fokára Sebastian Vettel állhatott fel.

A Forma-1-es világbajnoki sorozat két hét múlva, a Brazil Nagydíjjal folytatódik.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!