Friss hírek

Hamilton nyerte az idő előtt leintett japán futamot

Az eső miatt késve rajtolt, majd egy egyelőre tisztázatlan körülmények közt bekövetkezett baleset miatt idő előtt intették le a Japán Nagydíjat. A 44. kör után Hamilton, Rosberg és Vettel volt a dobogósok sorrendje.


Az eső miatt késve rajtolt, majd egy egyelőre tisztázatlan körülmények közt bekövetkezett baleset miatt idő előtt intették le a Japán Nagydíjat. A 44. kör után Hamilton, Rosberg és Vettel volt a dobogósok sorrendje.

Ahogyan arra számítani lehetett, heves esőzésben sorakoztak fel a Forma-1-es autók a suzukai pálya rajtrácsára. Ez már a közelgő tájfun előjele volt, és hiába lehetett számtalan verziót hallani a futam időpontjának módosítására, a szervezők végül maradtak az eredeti menetrendnél.

A futam végül is elkezdődött a meghirdetett időpontban, igaz, csak a biztonsági autó mögött tett meg a mezőny két kört, majd a versenyt megszakítva a bokszutcában sorakoztak fel. Többen ki is szálltak az autóból, de hamarosan újra mindenki a folytatásra készülődött.

Az előrejelzések szerint egy nagyjából fél órás esőmentes időszakra lehetett számítani, így a mezőny a biztonsági autót követve bő negyed óra után újra körözni kezdett.

Fernando Alonso Ferrarija azonban nem bírta tovább, így ő lett az első kieső. A mezőny közben tovább rótta a köröket, és ennek köszönhetően az aszfalt egyre jobb állapotba került, hiszen az is eső elállt. A pilóták többsége is azt szerette volna, ha hagyják őket versenyezni.

Erre végül a 10. körtől került sor, ám a látási viszonyok a gyors részeken a nagy vízfüggönyök miatt még igencsak pocsékak voltak. Az élbolyban nem történt változás a repülőrajt után, Rosberg, Hamilton, Bottas, Massa, Ricciardo volt a sorrend a top5-ben.

A többség a 11-12. körben intermediate abroncsokra váltott, Rosberg a 13. kör végén állt ki, majd egy körrel később csapattársa, az ideiglenesen az élre kerülő Hamilton is követte. A kerékcserék után nem változott köztük a sorrend – elsősorban azért, mert Hamilton elkövetett egy apró hibát a bokszba vezető körén. Mögéjük Button zárkózott fel, aki elsőként váltott intermediate abroncsokra, ami zseniális húzásnak bizonyult.

Az éllovas trió mögött a két Williamset a két Red Bull követte, de nem sokáig. Massa lassabb volt, mint üldözői, amit Vettel, majd Ricciardo is kihasznált, mindketten kemény, de sportszerű manőverrel mentek el a brazil mellett. Ugyanez a sors várt Bottasra is, neki sem volt esélye a Red Bull-duó ellen.

A Mercedesek közben könnyedén meglógtak, de Buttonnak is megnyugtató előnye volt Vetelékkel szemben, igaz, a Red Bullok voltak a leggyorsabbak a pályán.

Az élen is csata alakult ki, Hamilton utolérte Rosberget, és a 25. körben már használhatta az állítható hátsó szárnyat is. A 29. körben Hamilton a célegyenes végén külső íven meg tudta előzni csapattársát, és átvette a vezetést. Rosberg ezután kissé le is maradt Hamiltontól, valami gondja lehetett a Mercedesszel, de a kerékcsere közben az első szárnyon elvégzett apró módosítás mintha jót tett volna neki.

12-13 körrel a leintés előtt ismét esni kezdett, és újra szükség volt az esőgumikra. A McLarenek voltak az elsők, akik lecserélték a köztes esőgumikat. Adrian Sutilnak erre már nem volt lehetősége, a Sauber pilótája a 15-ös kanyarban a gumifalba csúszott. A daru már felemelte a Saubert, amikor a saftey car és az orvosi autó is behajtott a pályára a 44. körben. Valószínűleg a mentés során történhetett baleset. Elképzelhető, hogy Jules Bianchi ugyanoda csúszott ki, ahol Sutil autóját mentették.

A 46. körben megszakították a versenyt, a mezőny ismét a bokszutcában sorakozott fel. Percekkel később bejelentették, hogy már nem is indítják újra a futamot, így Hamilton, Rosberg, Vettel sorrendben ért véget a Japán Nagydíj.

A verseny leintése után egyre biztosabbnak tűnt, hogy Bianchi nekicsapódhatott a Sutil autóját mentő traktornak. A fiatal pilótát, aki eszméletét vesztette a baleset során, nem sokkal a leintés után kórházba szállították.

A dobogósok mögött Ricciardo, Button, Bottas, Massa, Hülkenberg, Vergne és Perez volt a pontszerzők sorrendje a 44. körnek megfelelő állapot szerint.

Egy hét múlva az Orosz Nagydíjjal folytatódik a világbajnokság.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek