Hamilton: Sokat kell még változtatni a 2021-es szabályokon... - F1VILÁG.HU

Hamilton: Sokat kell még változtatni a 2021-es szabályokon…

HIRDETÉS
A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton szerint a 2021-re tervezett Forma-1-es szabályok még közel sincsenek olyan állapotban, hogy azokat véglegesíteni lehessen. A brit pilóta szerint „komoly változásokra” lesz még szükség – annak viszont örül, hogy most először a versenyzők véleményére is kíváncsiak a döntéshozók.
Fotó: Mercedes

A jelentős szabályváltozásokkal kapcsolatban már 2018 elején megkezdődtek az egyeztetések, két hete, Párizsban pedig az érintettek megállapodtak abban, hogy a végleges 2021-es regulákat idén októberben véglegesítik csak.

A legutóbbi egyeztetésen jelen volt a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a Renault versenyzője, Nico Hülkenberg, valamint az autóversenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) elnöke, Alex Wurz is.

Hamilton a Francia Nagydíjat követően elárulta, nagyon örül annak, hogy hosszú évek után végre kíváncsiak a versenyzők véleményére is.

„Hogy mi történik zárt ajtók mögött… nyilván sok mindent nem mondhatok ezekről, de minden azzal a ténnyel kezdődik, hogy most először a versenyzők egységben vannak a GPDA révén” – mondta a Mercedes versenyzője.

„Ott van nekünk Alex Wurz, aki koordinálja a dolgokat, hiszen nyilván egy kicsit több ideje van, mint nekünk, ráadásul egy nagyszerű szóvivő számunkra. Mindannyian leülünk egy szobában, különösen a versenyzői értekezletek után, és átbeszéljük a problémákat.”

„Aztán előállnak a szabályokkal, hogy mi lesz… mi pedig próbálunk bejutni az ajtón, próbálunk a részesei lenni, de sok-sok éve nem akarnak minket abban a szobában tudni. Ami szerintem azért van, mert ők mérnökök, ők azok, akik meghozzák a döntéseket, mi pedig csak versenyzők vagyunk.”

„De tény, hogy mi tudjuk, milyen érzés vezetni az autót, szóval vannak pozitív és negatív kritikáin, ami csak segíthet nekik a döntések meghozatalában. Nem lehet változtatni a szabályokon úgy, hogy ne tudnál minden tényt azzal kapcsolatban, és hogy milyen hatásai lehetnek…”

„Szóval csak próbálunk odakerülni, próbálunk irányt mutatni. Ha a részesei tudnánk lenni, akkor el tudnánk mondani, hogyha előállnak egy ötlettel, hogy ettől borzasztó lenne vezetni az autókat, ők pedig reagálhatnának, hogy ’ó, valóban’.”

„Szóval biztató, hogy most odaengedtek minket, szívélyesen üdvözöltek, ami nagyszerű volt, és remélem, hogy folytatni fogják ezt, és minden alkalommal ott lehet néhány versenyző.”

Hirdetés

Fotó: Pirelli

Hamilton azt mondja, jó döntés született azzal, hogy nem véglegesítették most nyáron a 2021-es regulákat, azokon azonban sokat kell még módosítani.

„Most kitolták a szabályokkal kapcsolatos döntés határidejét, amire szerintem szükség volt, mert még nem tartanak ott, ahol véleményem szerint kellene, és komoly változtatásokra lenne még szükség olyan döntésekre kapcsolatban, amiket már meghoztak 2021 vonatkozásában.”

„De az mindenképpen bizakodással tölt el, hogy Ross [Brawn] és a csapapt – most először – olyan aerocsomagon dolgozik, mely remélhetőleg hatással lesz arra, ahogy a versenyautók követik egymást. Viszont az, hogy az autók egyre nehezebbek, nem túl jó.”

„Az emberek nagyon élvezték a 2000-es évek eleji versenyautók sebességét. Ennek kell lennie a Forma-1-nek, a motorsportok csúcsának, itt kell lenniük a világ leggyorsabb autóinak. Szóval remélhetőleg mi is kivehetjük a részünket ebből, remélhetőleg remek változásokat tudunk eszközölni – és nemcsak ebben, hanem a versenyhétvégék formátumában is, amin talán változtatni kell egy kicsit a rajongók érdekében.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!